Eerste indruk: Google Nexus 4

Eerste indruk: Google Nexus 4

26-11-2012 07:39 Laatste update: 28-04-2018 15:05

De Nexus 4 is met afstand de beste Android-smartphone van het moment. Nu nog een Nederlandse release.

Het duurde dertig minuten voordat de Nexus 4 wereldwijd was uitverkocht. Dat is geen wonder, want de vierde smartphone van Google wordt bijna tegen kostprijs verkocht: het 8 gb- en 16gb-model kosten respectievelijk 299 en 349 euro. De lage verkoopprijzen vormen de nieuwe Nexus-strategie van Google, die geen winst op de verkoop wil maken en enkel het marktaandeel van Android probeert te vergroten.

De Nexus-toestellen worden altijd als de paradepaardjes van Android gezien. Ze draaien de nieuwste Android-versie en ontvangen het snelst de laatste Android-updates. Google's vierde smartphone is de eerste Nexus-smartphone die met zeer krachtige hardware wordt geïntroduceerd en beschikt over een bouwkwaliteit die vergelijkbaar is met die van de iPhone 4. En vooral laatstgenoemde is in de wereld van Android-smartphones vrij uniek.

Google heeft geprobeerd het plastic design van vele Android-smartphones te mijden. De Nexus 4, die in samenwerking met LG is ontwikkeld, bestaat vrijwel geheel uit Gorilla Glass 2. Dit type glas is iets steviger en meer krasbestendig dan normaal glas, maar het blijft nog steeds een fragiel materiaal. De plastic ring die de voor- en achterkant met elkaar verbindt, voelt rubberachtig aan en biedt de nodige grip tijdens het vasthouden.

De glazen achterkant van de Nexus 4 is de blikvanger van de smartphone. In het normale licht oogt deze zwart, maar als de achterkant licht weerkaatst ontpopt zich een stippelpatroon dat zo uit The Matrix lijkt te komen. Een heel subtiel effect. Om de bouwkwaliteit van de Nexus 4 wat kracht bij te zetten, draagt de smartphone voor het eerst prominent de Nexus-naam op de achterkant, waarvan de letters samen met het stippel-effect heerlijk glinsteren.

De Nexus 4 lijkt verder voor een groot gedeelte op zijn voorganger, de Galaxy Nexus. Beide toestellen hebben een compleet zwarte voorkant, ronde hoeken en een led die per notificatie een andere kleur kan weergeven. Als je beide toestellen naast elkaar legt, zie je een klein verschil: het scherm van de Nexus 4 is iets breder en heeft aan beide zijkanten een lichte bolling. Hierdoor glijden je vingers voelbaar sneller naar het midden van het glas.



Het scherm van de Nexus 4 is één van de grootste veranderingen ten opzichte van vorige Nexus-smartphones, die allemaal met een AMOLED-scherm werden geïntroduceerd. De Nexus 4 heeft een 4,7 inch IPS LCD-scherm dat ietwat vlakker oogt dan een AMOLED-scherm, maar wel meer natuurgetrouwde kleuren weergeeft. Vooral de witkleuren in onder andere Gmail en Chrome zijn prachtig, die hebben bij AMOLED-schermen veelal een blauwe gloed.

De Nexus 4 draait op een 1.5Ghz quadcore-processor, 2 gb werkgeheugen en Android 4.2 Jelly Bean. De krachtige hardware zorgt samen met de laatste Android-versie voor de beste Android-ervaring die een recente smartphone kan bieden. Haperingen of lag zijn niet waar te nemen en ook het geheugen heeft ruimte zat om draaiende apps in op te slaan. De combinatie van hard- en software laat de Nexus 4 ook een stuk soepeler lopen dan andere toptoestellen als de HTC One X+, Samsung Galaxy S III of Sony Xperia T.

De laatste versie van Android is, in tegenstelling tot bij vorige Nexus-smartphones, juist niét de reden om de Nexus 4 aan te schaffen. Android 4.2 Jelly Bean is in feite maar een kleine update van Android 4.1. De laatste versie van Android voegt naast lockscreen-widgets, een nieuw menu met schakelaars en een verbeterde Gmail-app eigenlijk niet zo veel toe. Dat is overigens niet heel erg, want Android 4.1 werd nog maar vijf maanden geleden geïntroduceerd en draait maar op nog geen drie procent van alle Android-toestellen. De ontwikkeling zou met een geheel nieuwe versie voor andere fabrikanten dan te snel gaan.

De camera-app van Android 4.1 is wel op de schop genomen. Geen gedoe meer met kleine instellingen-knopjes en onoverzichtelijke menu's: Google wil dat iedereen de camera-app met één hand kan bedienen. Als je in Android 4.2 de camera-app opstart, kun je door een seconde met je vinger het scherm aan te raken een nieuw menu oproepen. De instellingen verschijnen dan rondom je vinger en door te swipen activeer je ze. Een hele intuïtieve oplossing van Google.

Een andere nieuwe eigenschap van de camera-app is PhotoSphere, de functie waarmee je eigen Street View-foto's van Google Maps kunt schieten. Dit werkt ongeveer hetzelfde als wanneer je een panorama-foto maakt, alleen fotografeer je bij PhotoSphere in 360 graden. De uitkomsten zijn vaak verbluffend goed: neem deze drie voorbeelden. Ook de nieuwe 8 megapixelcamera presteert uitstekend. De foto's zijn van hoge kwaliteit en kunnen met de juiste belichting echt hele goede kiekjes opleveren.


Eén van de belangrijkste kritieken op de Galaxy Nexus was de slechte batterijduur. De Nexus 4 heeft een grotere batterij (2100 mAh) die vergelijkbaar is met hetgeen de concurrentie in hun smartphones stopt. Toch slaagt Google er niet in om de batterijduur van diezelfde concurrenten te evenaren. De Nexus 4 komt zelfs niet in de buurt en het gebruik van een niet-verwisselbare accu maakt het er niet gemakkelijker op. Als je de smartphone één dag flink gebruikt, zal deze aan het einde van de middag weer aan de oplader moeten hangen. Daar heeft Google wat op bedacht en introduceerde kort na de Nexus 4 de Wireless Charging Orb. De accessoire kan de de smartphone middels inductie draadloos opladen, maar is op dit moment nog niet verkrijgbaar. Hoeveel de leuke gimmick gaat kosten, is nog niet bekend.

Als je met de vrij slechte batterijduur kunt leven, is de beperkte opslagruimte mogelijk een tweede obstakel. Omdat Google de Nexus-gebruiker stimuleert om met hun eigen clouddiensten te werken, wordt de Nexus 4 enkel met 8 gb of 16 gb opslagruimte verkocht. De clouddiensten waar Google op doelt (Google Play Music, Google Play Movies & TV), zijn echter nog niet in Nederland beschikbaar. Dat is ook de reden waarom de Google Play Store (nog) geen Nexus-toestellen aan Nederland verkoopt: de content van Google's online winkel - denk aan boeken, films en muziek - is nog niet in het Nederlands leverbaar.

De Nexus 4-koper zal genoegen nemen met deze twee probleempjes. Dat is niet omdat hij of zij geen hoge eisen stelt, maar omdat de Nexus 4 voor een steeds groter wordende doelgroep de beste Android-ervaring biedt. Dat deden Nexus-toestellen eigenlijk altijd al, maar de Nexus 4 is door zijn hardware en bouwkwaliteit op meerdere vlakken de beste Android-smartphone van het moment.

Het is nu hopen dat de Nexus 4 snel officieel naar Nederland komt.