Eerste indruk: iPad 2
Eerste Indruk

Eerste indruk: iPad 2

vrijdag 04 maart 2011 16:30

Dunner, lichter, sneller. Bastiaan was met Apple in Londen en mocht de iPad 2 even testen.

De iPad 2 is een derde dunner en 15 procent lichter dan zijn voorganger. De 90 gram die uit de tablet is gehaald, lijkt op papier misschien niet veel, maar het effect is groot genoeg als je hem in de hand hebt. Langer lezen zonder lamme handen dus. Het is jammer dat de Smart Cover, die je met magneten bevestigt aan de linkerkant, voor een hefboomeffect zorgt wanneer je hem hebt opengeklapt. Dat trekt het apparaat alsnog aardig naar beneden als je de iPad met één hand vasthoudt.

De Smart Cover werkt als verwacht: in zowel iPad als cover zitten magneetjes waardoor je hem kunt bevestigen zonder scharnieren die de minimalistische zijkant van de iPad zouden verpesten. Bevestiging gaat wel een stuk preciezer dan verwacht. Prettig, want dit zorgt ervoor dat er geen speling zit in de positie van de flap, waardoor deze ook niet heen en weer gaat schuiven. Wel jammer dat de magneten enkel aan de linkerkant aanwezig zijn, hierdoor word je alsnog gedwongen het apparaat op een bepaalde manier vast te houden. Maar goed, heb je er last van dan kun je de Smart Cover natuurlijk ook van de iPad loshalen.

Hoewel de snellere processor één van de selling points was tijdens Jobs' presentatie, valt hier in de praktijk nog weinig van terug te zien. De iPad gaf je al niet het gevoel dat hij traag was, toch? Leg een iPad en iPad 2 naast elkaar en je zult waarschijnlijk zien dat intensieve apps sneller laden. Maar veel meer dan een paar honderdsten voor gewone apps en een paar seconden voor games zal het nu nog niet zijn. De nieuwe processor zal zich pas kunnen bewijzen zodra er games speciaal voor de iPad 2 worden ontwikkeld.

Dezelfde camera's als op de iPhone 4 zijn ook op de iPad 2 te vinden. Een 5 megapixelcamera die 720p kan filmen aan de achterkant en een VGA-camera voorop voor Facetime. Het grotere beeld ten opzichte van de iPhone 4 zorgt ervoor dat imperfecties van de VGA-camera sneller te zien zijn, maar gesprekken zien er alsnog even goed uit als een Skype videogesprek met een webcam. Je zult tijdens een videogesprek maar zoveel data door je dataverbinding willen pompen, dat een hogere resolutie niet wenselijk is.

Over de witte variant valt weinig te vertellen dat niet uit foto's af te leiden is: hij heeft een witte rand om het scherm en is verder identiek aan zijn zwarte broertje. Persoonlijk vind ik het wit om het scherm wat afleiden. Bij het lichtabsorberende zwart waar we de afgelopen jaren aan gewend zijn geraakt, wordt je blik meer naar het scherm getrokken.

Garage Band for iPad is geen app die exclusief voor de iPad 2 verschijnt, maar deelt wel de Amerikaanse releasedate van de app. De applicatie bevat basismiddelen voor muzikanten, zoals de mogelijkheid om zelf nummers te spelen op de iPad. De mogelijkheid om je iPad als versterker voor je instrument te gebruiken is vooral veelbelovend. 

iMovie verschijnt echter wel exclusief voor de iPad 2, een gemis voor de early adopters onder ons. Deze lijkt ontzettend op zijn iPhone-voorvader, met toegevoegde functies zoals het op de honderste seconde kunnen knippen en de mogelijkheid tot uploaden naar Facebook en YouTube. Het grotere scherm van de iPad ten opzichte van een iPhone is voor het monteren van filmpjes wel heel prettig.

De sprong van de iPad naar iPad 2 voelt eerder aan als die van de iPhone 3G naar de 3GS, dan van de iPhone 3GS naar de iPhone 4. De toegevoegde camera's, het lichtere design en de snellere processor maken het apparaat een nog betere aanschaf. Early adopters met de iPad hoeven zich echter niet al te druk te maken: die blijft nog wel een jaartje relevant.

Update: Na nogmaals contact met Apple te hebben gehad, blijkt Garage Band toch voor de originele iPad te verschijnen. iMovie verschijnt wel enkel op de iPad 2.

Zodra we de iPad 2 hier op de redactie binnen hebben volgt een Uitpakparty.

Reacties

Als je de iPad gebruikt moet je die smartcover er af halen. die is bedoeld als bescherming en als stand zodat je hem neer kan zetten, of half neerleggen zodat je beter kan typen. Wel handig dat ie automatisch op lock gaat als je hem dicht klapt. Goeie 'review' trouwens :D

 

Jammer dat het geen retina display heeft (toch?)

Wel echt mooi nieuw design! Met retina display was het wel een iPhone 3GS naar iPhone 4 geweest qua nieuw design. (imo)

 

Retina of geen retina, Apple heeft al een diamant in handen. Enige wat moet gebeuren is een jaarlijkse beurt om de ruwe randjes bij te schaven. De iPad is gewoon de beste tablet en dat blijft nog zo. De upgrade vind ik zelf subtiel en genoeg. Voor iPad 1 houders veranderd er vrij weinig, hoewel Marktplaats het tegendeel lijkt te bewijzen :p

 

Heb je in Londen blogs zitten overtypen? Ik lees niks "hands on" in dit stukje.

 

Wat had je graag gelezen? Hands on betekent bij een perspresentatie van Apple dat je een minuut of 10 met het ding in handen staat, niet dat je er eigen apps oid op kan zetten.

 

benieuwd naar de uitpakparty!
Waarom is de IP2 beter dan de BB Playbook?

 

Heb een vraagje over de ipad2,
Vraag me af of de smartcover inclusief iPad is???

Eh,eh.

Grtjs

 

Je bent helemaal niet in londen geweest....
Ik kom er net ook vandaan namelijk.
Wat een overgetypt verhaal....

 

Bastiaan is met Apple naar de presentatie in Londen geweest. Dat jij dat hier in twijfel gaat trekken vind ik ernstig. Bright schrijft misschien wel eens iets waar je het niet mee eens bent, maar we liegen niet. 

 

Nou daar lieg bright weer :). Heb (en niet alleen ik) wel meerder dingen zoals dit geconstateerd.

(en ben dol op hoge - score naast mijn post)

 

Meerdere dingen zoals wat? Graag namen en rugnummers, in plaats van algemene verdenkingen. En ja er staat heus wel eens een foutje op bright, maar liegen over het aanwezig zijn bij presentaties? Kom op.

 

Misschien meer de reacties lezen van je bezoekers ( ? ). Overigens kan ik me niet bezighouden met het onthouden van namen en rugnummers van bright artiekelen e.d.

Bright is een leuk blad en site, maar (zoals vaker reacties van bezoekers) het word wel erg over de top commercieel en dat gaat ten koste van waar mensen voor komen.

 

Lijkt me nogal logisch dat alle verhalen van de presentatie het zelfde zijn aangezien er het zelfde vertelt is, oh ja! Dat is hetzelfde als dat twee studenten een 10 hebben en alle twee precies dezelfde antwoorden op het tentamen blad hebben geschreven. Oh ja want de vragen waren ook hetzelfde!

 

Ik ben toch ook nog zeer benieuwd naar meer reviews van de Notion Ink Adam met Honeycomb. Volgens mij toch wel aardig aan de iPad2 gewaagd

 
 

Hmmm ik zit er nu aan te denken om een ipad1 te kopen. Vind de prijs nu wel mooi en deze ipad 2 voegd er niet heeel erg veel nuttigs aan toe.

 

Ah, nu wordt het leuk. Wel of niet in Londen geweest... Waarheid of leugen & bedrog... Wie helpt ons uit de brand?

 

Ja dat is nuttig ;-p Bastiaan laat je ticket zien, je foursquare, je foto's, zet een speurtocht uit, bewijs het aan de ongelovigen. Gaat dat niet een beetje ver? Als de beste jongen zegt dat 'ie bij de perspresentatie was, waarom zouden we daaraan dan twijfelen?
En als blijkt dat hij er was, dan ook in de toekomst wat minder argwanend zijn! Zo!

 

Zoals het stuk al zegt, Bastiaan was in Londen. Bright liegt niet.

 

De camera in de iPad 2 is geen 5M-pixel camera, zoals in de iPhone; het is eerder de (matige) camera die ook in de IPod touch zit. Als het echt een 5M-pixel camera was zou Apple dat wel (trots) in de specs hebben gezet!

 

Waarom garagebandd alleen ipad2 is?
Omdat ze voor de instrumenten de gyroscoop gebruiken.
Imovie doen ze alleen 2 omdat het anders raar zou zijn met garageband
Heel kut allemaal, maar zo is Apple

 

Ik geloof dat ze in het filmpje toch echt de accelerometer noemen inplaats van de gyro!

 

Wat een onzin weer zeg. Bastiaan stond voor mij. Ik was ook in London met mijn vader die journalist is. Bastiaan ken ik van de Nights.

 

Waar tover je de 5mp camera vandaan, grappenmaker. "De nieuwe processor zal zich pas kunnen bewijzen zodra er games speciaal voor de iPad 2 worden ontwikkeld." en dan: "Garage Band for iPad is, ondanks wat de naam suggereert, alleen voor de iPad 2 bedoeld. " Nou, daar is je bewijs! En wat erg zeg, de magneet aan de linkerkant.. Draai je hem om, rechterkant! Sorry, wat een flutartikel is dit.

 

Alweer een nieuw fotolijstje erbij. Geen nieuwswaarde dit artikel zoals de nieuwe iPad 2.

GRS
Tokkie

 

Wat een negatief gezeik weer. Blijf asjeblieft met je Margriet op de bank zitten en kijk naar koffietijd.

 

Geen wonder dat het geen nieuwswaarde heeft als jij hiervoor al tien artikelen hebt gelezen over dit onderwerp. Als tijdens het lezen denkt; dit komt mij bekend voor, MOVE THE FCUK ON!

 

Ik verwacht dat de concurrentie het nog moeilijker gaar krijger nu er een enorme markt voor tweedehands iPads ontstaat. Ze hebben al moeite om aan de eerste versie te tippen qua prestaties, design en prijs. Nu komt die eerste maatstaf tegen dumpprijzen op de markt. Ik verwacht een soort nekslageffect.

 

Yep! Dat verwachten wij ook. De iPad is nog steeds een prima apparaat, en de tweedehandsmarkt zal er door overspoeld worden.

 

Waarom? Dat kleine aantal early adapters die het nieuwste van het nieuwste willen hebben? Een gemiddelde consument koopt geen iPad om deze binnen een jaar weer te verkopen. Persoonlijk zou ik het tricky vinden omdat ik er niet zeker van ben dat een koper mijn gegevens weer terug zou kunnen halen.

 

wel een beetje luxe misschien maar je kunt de <a href="http://www.ipad-2-kopen.nl" title="iPad 2">iPad 2</a>
er natuurlijk ook bij kopen als je meerdere gezinsleden hebt, altijd handig

 

De rede waarom ik voor de iPad 2 ga is dat deze meer dan 256Mb geheugen heeft. Normaal ga ik nooit voor het laatste model, maar nu is het prijsverschil voor mij te laag.

Het is overigens wel snel, binnen een jaar, dat er een compleet nieuw ontwerp is. Maar toch is er meer sprake van evolutie dan revolutie. Hoewel Samsung al aardig nerveus werd van de aanpassingen.

 

Volgens andere bronnen draait Garageband wél op de iPad 1.
Even afwachten dus, en fingers crossed!

http://createdigitalmusic.com/2011/03/apple-gets-into-ipad-music-with-5-...

 

Naar aanleiding van dit even contact opgenomen, het lijkt er op dat Garage Band inderdaad naar de eerste generatie iPad komt.

 

Heb al wat recensies gelezen en deze bevestigt veel. Leuk geschreven en ik heb er toch nog wat nieuws uitgehaald. Thx.
Nb ben op zoek naar zelfstandige ipad app developers.

 

Wat moet je met zo'n ding? Mediteren is veel beter voor je. Get a life en flikker op met dat gekwijl om die kutgadgets. Stop bv. Met vleeseten of zo.

 

u mad?

 

Je zit denk ik op de verkeerde site broer

 

De reden dat je niets nieuws leest is omdat je als journalist niets anders mag schrijven wil je bij die presentatie aanwezig zijn. Het enige wat voor vrij interpretatie over blijft is die 10 minuutjes met de ipad.

Leuk artikel, niets mis mee. Fijn dat er nog een Nederlands blog is dat met zijn tijd probeert mee te gaan.

 

Ha ha, reageerders en Apple producten, het gaat niet samen. Ik vind dat er maar bar weinig '2' aan deze nieuw iPad zit. Hij had eigelijk iPad 1.5 moeten heten.

 

Pluspunten:
Geen handleiding nodig.
Riante batterijduur
Strak uiterlijk
Kwalitatief hoogwaardige uitstraling
Zeer helder scherm met sprekende kleuren.
65000 iPad-apps
Camera's voor Facetime
Goedkoopste tablet
Tegenvallers:
Spiegeling van het scherm.
Kwetsbaar uitziend apparaat.
Geen ingebouwde GPS-chip, microSD-kaartslot, verwisselbare batterij, usb-poort. (maar veel van deze dingen zullen niet in de iPad komen omdat ze niet in de filosofie passen)

 

Op fora allerlei voorspellingen gelezen over de Ipad3 die in september moest uitkomen met retina display en meer specs. Deze Ipad2 zou maar een marktaandeelbehoudende (?!) overbrugging zijn tot ze de 3 klaar hadden. Heb je daar in Londen iets over gehoord?

 

Nou ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik wil de iPad 2 zeker hebben. Heb me net aangemeld op <a href="http://www.ipad-2-kopen.nl">iPad 2 kopen</a> voor een nieuwsbrief. Als het goed is krijg ik een email zodra de iPad 2 in Nederland te krijgen is. Ik kan niet wachten!

 

Heb het hier volgens mij al wens verteld in een iPhone topic;

Het lijkt er sterk op dat Apple een 2 jarig cyclus mbt het platformontwerp hanteert.

Dit komt er op neer dat grote updates en jaar later worden opgevolgd door een kleinere update!

Bijv iPhone 3g (grote update) -> 3gs (kleine update) -> iPhone 4 (grote update) -> iPhone 5 (zal kleine update worden).

Dat is ook de reden waarom Tmobile de iPhone in eerste instantie alleen met 2jarig abo leverde!

Je kunt er over twisten of de iPad 2 een kleine of grote update is, maar aangezien de auteur hem vergelijkt met de overgang van 3G naar 3GS.

Kortom, de iPad2 is slechts incrementele update en de iPad3 zal een radicaal nieuwe zijn...

 

Ben nu echt benieuw hoe het zit met backward compatibility van Garage Band op de eerste iPad. Apple zelf zegt (op Macrumors) dat alleen iMovie voor de iPad 2 is, en Garageband wel degelijk wordt ondersteund. Tot nu toe lees ik alleen op Bright dat dit niet mogelijk is... is dit echt door Apple aangegeven? Zou wel een vieze teleurstelling zijn.

 

Tijdens het event werd mij verteld dat Garage Band 2 een iPad 2 exclusive zou worden. Naar aanleiding van blogs die iets anders beweerden het even nagevraagd, waaruit blijkt dat Garage Band inderdaad richting iPad 1 komt.

 

wat ik een nadeel blijf vinden is t ontbreken van een usb en SD aansluiting. er is toch niks mooier dan op zo'n mooi ding je laatste vakantiefoto's te laten zien? nu móet je alles doen met iTunes.

 

Nee joh, camera connection kit heeft SD en USB support. Kost €29,- maar is heel klein en werkt als een tierelier, heb het vaak gebruikt voor photoshoots op mijn 'oude' iPad.

 

" Bijv iPhone 3g (grote update) -> 3gs (kleine update) -> iPhone 4 (grote update) -> iPhone 5 (zal kleine update worden).
Dat is ook de reden waarom Tmobile de iPhone in eerste instantie alleen met 2jarig abo leverde!" vind dit best logisch klinken !!! Maar er zal zowieso ieder jaar een update moeten komen. Het gebeurd met alles wij mensen zijn na een jaar verwend en moet er weer iets nieuws komen. Beter sneller etc. Het enige interessante is facetime lijkt me voor videobellen op reis. Ik zie de ipad ook niet als een echte computer. Zover zijn we nog niet . Maar het zit eraan te komen..

 

Ipad is beter geworden, dat lijkt me duidelijk, en voor dezelfde prijs. Pluspunt is het lagere gewicht, de Ipad 1 is te zwaar om lang met 1 hand vast te houden. Jammer dat het scherm niet beter is geworden. Heb niets gelezen over het geluid, daar zou nog een leuke slag gemaakt kunnen worden.

 

Pagina's

Nieuwsbrief