Eerste indruk: iPhone 4S
Eerste Indruk

Eerste indruk: iPhone 4S

zaterdag 29 oktober 2011 22:23

Het vijfde model van 's wereld populairste smartphone is sinds vrijdag te koop. Erwin geeft koopadvies en upgradetips.

Ook ik was teleurgesteld dat Apple niet de iPhone 5 maar de 4S aankondigde. Op wat minieme verschillen na is het ontwerp identiek aan de iPhone 4. Desalniettemin werkt alles door de nieuwe chip weer wat sneller, het antenneprobleem is gefixt en er is nu ook een 64 gb versie, waardoor je eindelijk zonder nadenken je hele iTunes bibliotheek erop kwijt kan. De verbeterde camera is nog de grootste winst wat mij betreft, want m'n dSLR neem ik vanwege zijn formaat zelden nog mee op pad en een telefoon heb je altijd bij je. Zwakker punt is de batterij, die lijkt iets eerder leeg te zijn dan bij de iPhone 4. Dat de 4S meer bandbreedte aankan (nu tot 14,4 mbps) is fijn, maar ik zit bij T-Mobile dus daar merk ik helaas weinig van. De iPhone 4S is overigens verkrijgbaar bij alle grote operators.

Exclusief voor Apple's vijfde iPhone model is Siri, de personal assitant die natuurlijke taal verstaat en tal van handelingen op de iPhone voor je kan uitvoeren door er simpelweg naar te vragen. Siri verstaat en spreekt momenteel alleen nog Engels, Frans en Duits. Begin 2012 volgen nog aan aantal talen. Nederlands verwacht ik op z'n vroegst eind 2012, 2013 is waarschijnlijker. Hoewel Engels voor veel Nederlanders geen hindernis is, weet dan dat Siri nog niet over allerlei Nederlandse gegevens beschikt, zoals restaurantrecensies. Voor een beta-versie werkt Siri al indrukwekkend goed en is ook praktisch. Het aanmaken van een reminder bijvoorbeeld scheelt je via Siri veel handelingen vergeleken met handmatige invoer. Siri valt pertinent niet in de categorie Apple-apps als Facetime: aardig bedacht, werkt fraai, maar niemand gebruikt het. Siri heeft daadwerkelijk potentie.

De 4S is net als eerder de 3GS een tussenmodel. Het is een enhanced version van de iPhone 4, zoals de 3GS de verbeterde versie was van de iPhone 3G. Pas bij de iPhone 5 kunnen we pas weer een nieuw toestelontwerp verwachten. Dat is bij meer producten Apple's ontwikkelritme: dan een nieuwe chassis, dan weer finetunen onder de motorklep. In dat licht is dit jaar de nieuwe versie 5 van iOS een grotere stap dan de nieuwe iPhone. De verwende gebruiker wil echter na een jaar wel weer eens wat anders.

Een groot verschil met het vorige tussenmodel, de iPhone 3GS in 2009, is dat de concurrentie voor Apple nu veel heviger is. De iPhone mag de populairste en bestverkochte smartphone ter wereld zijn, Apple voelt de hete adem van Samsungs Android-toestellen in zijn nek. De Galaxy S2 is ook een bestseller en de Galaxy Nexus, die in december op de markt komt uitgerust met Android 4.0, zal het waarschijnlijk nog beter gaan doen. Nog iets: als ik naar testfoto's kijk van zowel de iPhone 4S als de Galaxy Nexus camera, dan zien die van de Galaxy Nexus er beter uit.

Laten we ook de HTC Titan en de Motorola Droid Razr niet vergeten, net als de Samsung Galaxy Nexus volgepompte testosterontoestellen. En wat te denken van de nieuwe Nokia Lumia 800 die in november verschijnt. De verkoop van de iPhone 4S gaat ondertussen als een jekko, dubbel zo hard zelfs vergeleken met de iPhone 4.

De voorsprong van Apple op de concurrentie heeft opvallend lang stand gehouden, maar slinkt in rap tempo. Zelfs met het aanbod van apps: Apple leidt weliswaar nog steeds de dans, voor Android echter zijn de belangrijkste apps inmiddels ook wel beschikbaar. Toch hoeft Apple zich nog niet écht zorgen te maken. Wat mij en vele anderen in het Apple kamp houdt is het ecosysteem rondom het toestel. Je bent er aan gewend, hebt jezelf genesteld en je hebt er in geinvesteerd, met de aanschaf van tientallen apps bijvoorbeeld. Dan switch je niet zo snel.

Een groot deel van het publiek maalt daar minder om en let eerst en vooral op de prijs. Zoals iPhoneclub concludeert is de 4S duurder dan zijn voorganger. Bij Apple zelf beginnen de prijzen bij 599 euro voor de 16 gb uitvoering. Via een operator betaal je tussen de 0 en 619 euro, afhankelijk van het abonnement en de uitvoering van de iPhone (16, 32 of 64 gb). NB: Het beste 4S-abonnement wordt volgens One More Thing aangeboden door Telfort.

Mensen die momenteel een iPhone 3G hebben raad ik aan te upgraden naar de 4S. Of naar de 4, die is nu afgeprijsd. 3GS-gebruikers die in 2009 voor twee jaar een abonnement afsloten en weer in aanmerkig komen voor een subsidie raad ik de 4S aan. De nieuwste iPhone is beduidend sneller in gebruik dan een 3GS, dat is iets waar je elke dag van geniet. Dat geldt ook voor het retinadisplay en de betere camera. Voor de meeste iPhone 4-gebruikers zullen de verschillen met de 4S niet voldoende zijn om te upgraden. Die wachten beter op de iPhone 5 die naar alle waarschijnlijkheid medio 2012 wordt verwacht.

Tot slot de groep die nog geen kamp heeft gekozen. Ondanks dat de verschillen tussen Apple en Android kleiner zijn geworden, raad ik de iPhone aan omdat ik gebruikservaring belangrijker vind dan specs. Ik moet er wel bij zeggen dat de strijd in een volgende ronde anders kan uitpakken. Android 4.0 belooft een grote stap vooruit.

Nog wel een tip voor mensen die op hun iPhone 3GS of 4 al iOS 5 gebruiken, een iCloud-account hebben, via iCloud hun reservekopie maken en overwegen om via iCloud dat kopie op hun nieuwe iPhone 4S te zetten: niet doen. Ik was prompt al m'n afspeellijsten in iTunes kwijt. (Misschien omdat iTunes in de Cloud nog niet in Nederland wordt aangeboden, who knows.) Ik ben uren zoet geweest om dat te repareren.

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

Goede review! En...Ja dat probleem met afspeellijsten wordt alleen maar groter met 64gb natuurlijk ;-)

En uhm... Geen batterij problemen?

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Goed punt, was ik vergeten, meteen toegevoegd. Batterij lijkt iets eerder leeg te zijn dan bij de iPhone 4.

 

Ik heb vandaag mijn nieuwe 4S ontvangen. 64Gb ter beschikking. Geweldig. Blijkt het toestel slechts te beschikken over 57,42 Gb. Wie weet waar die andere 6,58 Gb gebleven zijn?

 

De 4S is toch 't 6e model? (iPhone, iPhone 2, "3G, "3GS, "4 en nu de "4S, toch?)

 

iPhone 3G was de tweede. Een 2 is er nooit geweest

 

Batterijproblemen voor de 4s: http://www.iphoneclub.nl/149588/apple-vraagt-hulp-van-iphone-4s-gebruike...

En wij als gekke consument steeds meer betalen. Ik zou dan ook nooit de 4S kopen. Lekker wachten op de 5.

 

Vind de batterij ook erg kort meegaan. Zo af en toe zelfs nog niet eens een halve dag, terwijl de 4S vaak niet gebruikt wordt in de tijd.

Voorderest prima toestel, maar voor die prijs die ik heb betaald (630 euro), had de batterij wel wat beter gemogen. En dan lees ik dat de <a href="http://www.iphone4sblog.nl/">iPhone 4S</a> 188 dollar kost om te produceren.

Had mis toch moeten wachten op de 5!

 

My god...eerst antenna gate en nu battery gate..en de Apple fanboys blijven maar vergeven and making up excuses...such mindless drones!
Ok, kom maar op: Apple is ZOOO gebruiksvriendelijk...Apple is ZOOO niet overpriced...Android is klote...Android is een rommel...Apple is zooo godlike...just pathetic...

 

ik heb even gezocht, maar niemand hier maakt ook maar enige opmerkingen in die richting. zou het kunnen zijn dat die strijd in je hoofd plaats vindt? of wil je gewoon even de troll uithangen?

 

Antennagate :')
Batterygate :')
Mensen die denken dat Watergate over water ging :') Praat toch normaal man.

En over die batterij: kijk maar eens terug, na ELKE iOS-update en na ELKE introductie van een nieuwe hardware-revisie van de iPhone vind je reacties van mensen die vinden dat de batterij slechter is geworden.

Als je dat allemaal bij elkaar optelt zou je denken dat we nog een uurtje kunnen bellen of zo - maar nee, de iPhone is nog altijd bij de besten in de smartphonemarkt als het om de batterij gaat. De zoveelste stormgate in een glas watergate, als je het mij vraagt.

 

Hee kerel, is jouw leven zo leeg dat je je echt zo druk maakt over een telefoon? Batterij problemen zijn vervelend maar zo lang het probleem netjes opgelost wordt is er weinig aan de hand. Dit soort dingetjes komen overal wel eens voor, denk aan de ontploffende batterijen van Sony laptops.

Jij bent hier degene die de "mindless drone" uithangt, zoals jij dat graag noemt. Per definitie trappen tegen alles wat uit de Apple stal komt is erg kinderachtig en naïef. En nu ga maar even buiten voetballen ofzo, kun je je frustratie een beetje kwijt.

 

Dus een van de redenen dat je bij iOS blijft is vendor lock-in?
Ja, Apple heeft het dan idd goed voor elkaar.

 

Beetje vragen naar de bekende weg lijkt me. Ja natuurlijk is verdor lock-in een van de redenen om bij een platform te blijven, dat is namelijk zo'n beetje de woordenboekdefinitie van dat begrip :')

Overigens geldt natuurlijk exact hetzelfde als je een paar honderd Euro hebt uitgegeven aan software en accessoires voor een ander platform.

 

Hey Guy en Marco, is het zo moeil

 

Moeilijk om te verkroppen dat iphone zo populair is en je niet snapt waarom. Ik snap dan weer niet waarom bashen zo populair is. Lekker negatief doen. Richt een cluppie op, en val jezelf lastig.

 

ik vind het scherm ook een beetje teleurstellend. als je je toestel ook gebruikt om stukken te lezen, is 3,5 inch aan de kleine kant. de concurrenten hebben allemaal een groter scherm. de samsung note zelfs meer dan 5 inch. En iedereen die die telefoon in z'n handen heeft gehad ziet en voelt dat de vergelijking met de dell streak niet op gaat. siri is volgens mij een functie die je alleen gebruikt om anderen te laten zien dat het er op zit. iPhone gaat het moeilijker krijgen.

 

Het is een telefoon. Als je stukken wil lezen koop je een laptop of tablet. Mijn Android is 3,7". Opzich zou ik een scherm van 4" nog wel willen maar zeker nooit groter. Het moet wel een telefoon blijven die ik makkelijk kan hanteren

 

een gs2 heeft een scherm van 4.3" voelt niet groot, maar je kunt er wel normaal op lezen
(,gamen en whatever) werkt snel en soepel.
ik heb geen zin om overal een tablet mee te nemen
het is gewoon een betere smartphone.

de makkelijkst te hanteren telefoons zijn oude nokias..

 

Vier miljoen stuks in drie landen in drie dagen. Ook ik denk dat de iPhone het moeilijk gaat krijgen ;-)

 

... moeilijk in mijn afweging.. ik heb nog geen medelijden met Apple.
iPad is nog steeds top, maar voor de iPhone zijn vele goede (betere) alternatieven.

 

Die Marco....

 

In mijn geval is de iPad de grote concurrent geworden van de iPhone. Ik heb nog de 3G, maar ga niet overstappen op de 4 of 4S. Sinds de iPad is de iPhone namelijk vooral weer als telefoon in gebruik. Al het andere gaat makkelijker en sneller met de iPad. Mocht de 3G er dus eerdaags mee ophouden, dan zal zijn vervanger dus waarschijnlijk een Android of WP7 toestel worden. Niet omdat de iPhone slecht is, maar waarom zou je meer betalen voor zaken die je toch niet gebruikt? Ik ben benieuwd hoeveel mensen er net zo over denken...

 

Weinig vernieuwend. Kijk het verschil met ios 2 en ios 5.
En kijk dan het verschil tussen android 1.5 en android 4.0. Prachtig gewoon.

 

het grote verschil is natuurlijk dat iOS 2 een bijzonder gelikt, goed afgewerkt en uitgedacht stuk software was. Android 1.5 was het tegengestelde daarvan. Laten we netjes zeggen dat Google nog wat meer laaghangend fruit had bij het verbeteren van Android...

 

Tussen ios 2 en 5 zit toch wel een flink verschil hoor; siri, game center, airplay, knippen/plakken, apps in mappen stoppen, wireless updaten, etzovoorts. Dat het design nauwelijks verandert wil nog niet zeggen dat er niet is vernieuwd.

 

Volgens mij kon je met de eerste versie van Android al knippen/plakken, apps in mappen stoppen, wireless updaten, enz...
Appel heeft daar dus heel lang over gedaan.
Sterker nog, met Android kon/kan je al vanaf de eerste versie bluetooth gebruiken, MMS'en,...

 

"Exclusief voor Apple's vijfde iPhone model is Siri, " > officieel dan wellicht, maar zie bv http://techcrunch.com/2011/10/29/siri-ported-to-iphone-4-and-ipod-touch-4g

 

Dat is toch juist saai of ligt dat aan mij? Ios gebruikers staren al jaren naar dezelfde interface. Vernieuwing is soms ook wel is leuk.

 

Het verschil tussen ios 2 en 5 is perfectie en het verschil tussen android 1,5 en 3 is een mislukte poging tot een redelijk goed naageaapt systeem met meer mogelijkheden voor een computernerd.

 

Wat betreft het batterijprobleem ben je al een heel eind als je de locatievoorziening van instellen tijdzone uitzet. Deze blijft naar verluid onnodig aanstaan en draint de batterij. Nu het toch net wintertijd is geworden...

 

Al die apple frusto's hiero.. Ik heb ook een iphone maar durf met een gerust hart toe te geven dat vanaf android 2.3 (gingerbread) qua software, en de galaxy s2 qua hardware zwaar voorloopt op de iphone 4 en 4s. Als je ooit een s2 in je handen hebt gehad dan weet je hoe ziek smooth die telefoon werkt.
En voor mensen die zeggen dat android steelt: van wie heeft apple het notification centre gejat? Juist.

 

Leer spellen ios gebruiker.
Of hep je geen auto korektie?
Zucht, het niveau van de gemiddelde ios gebruiker wordt steeds lager.
Alleen maar haten op de concurrentie.
Zielig hoor.

 

Galaxy Nexus poept op de i phony

 

Iedereen met een 4s natuurlijk van harte met je nieuwe telefoon. Ben zelf overgestapt naar android met volle tevredenheid. Vind het wel zeer kwalijk dat Apple niet een betere accu heeft geplaatst. Ontkennen kan natuurlijk maar de berichten op de fora zeggen genoeg. Stelletje graaiers daar bij Apple.

 

Ik ga de Galaxy Nexus halen!
4.65 inch super amoled hd.
1.2 ghz processor.
face unlock, android beam
veel vernieuwender dan ios 5

 

Android gebruiker leer eens zelf spellen.
Het is geen hep maar heb of heb geen autocorrectie aan? Zielig !

 

Ik blijf nog een jaartje bij mijn iPhone 3GS. De redenen zijn duidelijk.
- iOS 5 draait er prima op
- Geen groter scherm in 4S t.o.v. 3GS
- Siri werkt nog niet in het Nederlands

 

Het is 'Androidgebruiker'.

 

Gaap

 

Www.johnsphone.com en nu allemaal je mond houden

 

Als het een data-only skypephone was geweest had ik die gekocht, maar telefoonnummers, ouch, die zijn zo 1999. Ik wil gebruiksnamen, en een statusinstelling (bezet, lunch, vergadering etc), voice en videobellen, en verder helemaal niks. En ook optiefen met dat "inbreukrecht" dat een traditionele telefoon lijkt te verschaffen. Geen smartrommel met apps en andere meuk die op een computer thuishoort, gewoon enkel het basale bellen dat past bij 2011.

 

Stakkers

 

@ bezoeker
Ik deed het expres

 

Je kan beter wel de 4s nemen en dan over 2 jaar de 5s want de 5 zal wel weer een test iPhone worden net als de 3G en de 4.

 

Wat betreft de foto,de foto van de man klopt volgens mij niet helemaal kwa meting dat maakt een groot verschil.

 

De 4s is dan de 5e iPhone toch? de volgende iPhone zal samen met iOS-6 dan nooit iphone5 gaan heten

 

Het advies is na een 3s te wachten nu met aanschaffen van de 4s? Ik dacht het niet...

 

Beste mensen, De Galaxy s2 is zeer gebruiksvriendelijk. Ik heb zelf geruime tijd met een Iphone gewerkt, en ik moet zeggen dat met de komst van Gingerbread Apple achter de feiten aanloopt. Het is zeer stabiel, snel, erg gebruiksvriendelijk, voordelig en daarbij bepaal jij wat je met je smartphone wilt, en niet Apple. Het is steeds weer frapant om te lezen dat Apple gebruikers zo rigide zijn in hun keuze voor een smartphone. Ff goed op onderzoek gaan en je Apple-religie laten varen. Android is de toekomst.

 

Ik heb nog nooit zo'n softwarematige rommel meegemaakt als in 1 maand op mijn HTC wildfire S met Android. Het fundament van Android is zo rot door de Google lock-in, dat het bijna lijkt of ik lid ben van Facebook. AAAARGH!

 

Ik zou heel graag eens een voorbeeld horen van wat de gemiddelde gebruiker dan allemaal doet op het "open" android systeem wat niet kan op het "gesloten" Apple systeem

 

Pagina's

Nieuwsbrief