Eerste indruk: KEF LS50 Speakers

Eerste indruk: KEF LS50 Speakers

24-03-2013 10:20 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Het Britse speakermerk KEF bestaat 50 jaar en heeft om die reden een verjaardagsmodel gemaakt. Een highend product met een weggeefprijs.

De KEF LS50 heeft zo veel om over te vertellen: het unieke design, het geluid, de historie, de technische innovaties en kijkend naar de lijst met alle awards die de speakers nu al gewonnen hebben, het succes.

Het begon met een BBC-engineer, Raymond Cooke, die in 1961 voor zichzelf begon om met nieuwe technieken en materialen producten met superieure akoestische kwaliteit te maken. Hij bouwde voor de BBC de legendarische LS3/5a en sindsdien het ene na het andere succes. Ook al kun je in verschillende prijsklassen speakers kopen van KEF, ze staan vooral in de hifi-wereld bekend als het merk met de ultieme speakers. Met namen als The Muon en The Blade haal je tweemeterhoge kunstwerken in huis met een prijskaartje waar je gerust een auto voor kan uitzoeken (of twee).

De reden dat een merk als KEF na vijftig jaar met een speaker komt als de LS50 is vanuit idealisme ontstaan: het grote publiek kennis laten maken met kwaliteit. Dat dit uiteindelijk misschien meer geld kost dan oplevert, is vanwege het jubileum voor lief genomen.

Voordat je gaat luisteren, kun je niet om het ontwerp heen. Visueel is dit toch iets anders dan wat we gewend zijn, een zwarte doos met wat zwart gaasdoek ervoor. Geen scherpe hoeken (aan de voorkant herken je de verhoudingen van een iPhone), een pianolak finish, een rubbermatte finish voorop en een koperkleurige driver in het midden. Zelfs de voorkant heeft een lichte curve. Door zijn kleine formaat (hoogte 30 cm, breedte 20 cm en diepte 28cm) en al die sierlijke bogen is het tevens een vrouwvriendelijke speaker. Oftewel, hij mag waarschijnlijk gewoon op een standaard of op dressoir geplaatst worden in plaats van achter de gordijnen of naast de bank.

Het ontwerp is overigens vanuit functioneel oogpunt zo gemaakt, dat het geheel visueel ook nog mooi oogt is meer een bijzaak. De gebogen voorkant zorgt voor minder reflecties op de kast, de koperkleurige driver op de voorkant straalt breed af en zelfs de geribbelde rubberophanging is zo gemaakt voor optimale akoestische eigenschappen.

Het zijn voornamelijk technieken die uit de duurdere types van KEF lichtelijk zijn gedowngrade, alhoewel je daar niet echt van mag spreken. De grootste downgrade is eerder de prijs, je koopt ze per set voor 995 euro. De driver in het midden van de speaker is zo uniek, dat KEF hem omgedoopt heeft als Uni-Q driver. De Sales Manager van KEF Nederland, Joost van den Bosch, omschrijft het principe heel eenvoudig: “Als je een baksteen en een kiezelsteen naast elkaar in het water laat vallen, krijg je allemaal kleine en grote kringen, die elkaar verstoren. Leg je de kiezelsteen op de baksteen en laat je hem vallen, zal de kiezelsteen geen effect hebben op de kringen van de baksteen. Zo ligt de tweeter voor het hoog in het midden van de woofer en hebben ze geen effect op elkaar”.

Als je de speaker uit elkaar zou halen, kom je nog veel meer innovaties tegen, maar uiteindelijk draait het om het resultaat: de klank. Die is zo goed, deze is haast niet te omschrijven (lekker handig als je met een artikel bezig bent). Het geluid is groot, breed en met een enorme diepte, zonder onnatuurlijk te klinken. De baspoort in de speaker is dynamisch en past zich aan op de lage frequenties en dat merk je. Niet alleen is het laag lekker strak, het is ook nog eens enorm transparant. Je hoort enorm goed wat er onderin allemaal gebeurt, zonder dat zware boomy geluid, wat je bij de meeste speakers van dit formaat hoort. Soms vergeet je dat je naar een kleine speaker zit te luisteren en dat kan gevaarlijk zijn, je zou misschien iets meer geluidsdruk willen voelen wat past bij het grote spectrum wat je hoort. Het blijft natuurlijk wel een kleine speaker, die kan je nooit dat bioscooplaag geven wat je met een subwoofersysteem wel zou hebben.

Ook de effecten van de UNi-Q driver, een brede afstraling en minder richtingsgevoelig is goed merkbaar. Het geluid verandert amper als je je hoofd beweegt. Het hoog is daardoor zacht, maar wel aanwezig en daardoor geeft het een ‘open’ geluid.

Zoals je kunt lezen, ben ik net als alle andere reviewers op deze aardbol (van CNET tot en met het Nederlandse Hifi-tijdschrift HVT), laaiend enthousiast. Ik bezit zelf wel van die speakers waar je een of twee auto’s voor zou kunnen kopen. Ik gebruik ze voor mijn audiowerk, waar ik een heel precies geluid voor nodig heb. Ik schrok gewoon hoe goed ik kon werken op de LS50 en heb dus gelijk maar een setje aangeschaft. Niet als vervanging, maar meer als alternatief in een andere kamer. Zo schijnt de LS50 op dit moment ook veel verkocht te worden, als een extra setje in de werkkamer, omdat er meestal al een groter systeem in de huiskamer aanwezig is. Ik zou eerder die set vervangen voor de LS50. Hou er dan wel rekening mee dat dit passieve speakers zijn, oftewel, je hebt er nog wel een losse versterker bij nodig.

Wil je voor de werkkamer dan toch nog een kleine set en dan liever ook gelijk met ingebouwde versterker (een actieve speaker), dan is de KEF X300A een goede optie. Deze kun je gelijk op je USB-poort van je computer aansluiten en de rest gebeurt in de speaker. Ik heb deze net gisteren voor het eerst even beluisterd en de klank is misschien een tikje minder open en ‘sophisticated’ dan de LS50, voor 200 euro minder heb je gelijk wel een complete set.

De LS50 kost €995 per paar en is in de meest verschillende winkels te koop. Uniek, want normaal moeten speakers van KEF volgens strikte regels bij speciale KEF-dealers worden verkocht.

Tekst: Sander van der Heide