Eerste indruk: Koubachi draadloze plantsensor

Eerste indruk: Koubachi draadloze plantsensor

26-04-2012 10:20 Laatste update: 28-04-2018 18:11

Gaan jouw kamerplanten ook allemaal dood? De draadloze plantsensor Koubachi adviseert je over de verzorging en gezondheid van je plant.

Ik geef het eerlijk toe: ik heb zwarte vingers als het gaat om huiskamertuinieren. Niet vanwege rauwrandjes met aarde maar omdat al mijn kamerplanten sterven, zelfs een cactus begeeft het bij mij op den duur. Ik vergeet die arme dingen gewoon water te geven. Uit plantvriendelijkheid heb ik dan ook maar besloten om niet langer planten in huis te hebben. Maar misschien kan de draadloze Koubachi plantsensor daar verandering in brengen.

Dit typerende Internet of Things-apparaat heeft iets weg van een ei op een stokje dat je in de aarde van je plantenbak steekt. De Koubachi is uitgerust met een riedel sensoren die je adviseren over de gezondheid van de plant; waterbehoefte, mest, hoeveelheid licht, temperatuur en de luchtvochtigheid. Een keer per dag seint de Koubachi deze data naar je Koubachi Cloud-profiel waar je al je planten bijhoudt. Voor iOS is een Koubachi app beschikbaar zodat je te allen tijden op de hoogte blijft van de gezondheid van je planten. Overigens is de Koubachi niet bedoeld voor buitenplanten.



De Koubachi aan de praat krijgen is simpel. Je steekt hem in de aarde van de plant die je wilt monitoren, drukt één keer op de knop en op je computer switch je naar het draadloze netwerk van Koubachi. In de browser krijg je een kort stappenplan voorgeschoteld waarmee je de Koubachi instelt om onderdeel te worden van je wifi-netwerk. That’s it.

Via de app of je browser voeg je vervolgens planten toe en dat is waar de Koubachi schittert. De app heeft een database met een forse hoeveelheid planten en hun verzorgingswensen. Dat maakt het voor iedereen die net zoals ik geen idee heeft welke plant hoeveel water of mest nodig heeft erg makkelijk. Zelfs zonder de Koubachi-sensor adviseert de app wat je moet doen om de plant gelukkig te houden. De database wordt met dag uitgebreider. Maar het is pas echt leuk als je wel gebruik van de sensor maakt.

Voor de test heb ik kattengras gekocht. Kattengras kwam ook voor in de Koubachi plantendatabase. De Koubachi heeft enkele dagen nodig om je over de verzoring van je plant te adviseren. Hij analyseert namelijk met slimme algoritmes de eerste dagen het waterverbruik, de lichtomstandigheden, temperatuur en de voedingswaarde van de aarde. Je krijgt echter wel al meteen advies of je de plant water moet geven.

De app trekt je aandacht via push notificaties of mailtjes. De tweede dag ontving ik bijvoorbeeld het bericht dat ik mijn kattengras moest ‘kalibreren’ door de plant volledig van water te voorzien. De Koubachi kon dan vervolgens de komende dagen analyseren hoe snel het water verdampt en wat het waterverbruik van mijn kattengras is. Volgens Koubachi gaat het goed met mijn kattengras maar heeft het het kennelijk wel iets te warm voor het raam en snakt sinds vanochtend naar een douche van de plantenspray. Die moet ik vanmiddag dan maar snel aanschaffen.

De komende twee maanden heeft de plant geen mest nodig en dat is in elk geval een enorme opluchting. De Koubachi is echter wel al vijf dagen bezig om de lichtomstandigheden waaronder mijn kattengras moet leven te analyseren. Het zou fijn zijn als ik daar snel advies over krijg want ik maak me wel een tikje zorgen.

Hoewel ik het in die paar dagen niet heb kunnen testen, beweren de makers dat de Koubachi een jaar lang op twee AA batterijen werkt. De tijd zal het leren. Ik had liever gezien dat ze een klein zonnepaneeltje hadden ingebouwd maar ik heb het vermoeden dat dat technisch niet haalbaar is. De Koubachi seint zijn data namelijk door via wifi en het is al verbijsterend dat de makers het zo voor elkaar hebben gekregen dat hij ondanks het stroomverslindende wifi toch een jaar lang op twee batterijen werkt. Een klein zonnepaneeltje levert waarschijnlijk te weinig stroom.

Voor kleine planten zoals een potje met kattengras oogt de Koubachi met zijn ei-formaat wel erg dominant. Ik vermoed dat liefhebbers van bijvoorbeeld Bonsai-boompjes deze sensor niet in de pot zullen steken omdat dat meteen de Zen van de Bonsai verpest. Het grootste probleem met dit mooie stukje technologie is echter de prijs. Een potje kattengras kost 1,99 euro. De Koubachi 119 euro. Daar kan je heel wat plantjes voor kopen. Natuurlijk is hij niet bedoeld voor mensen met een paar goedkope huiskamerplantjes. Heb je huiskamer echter vol staan met planten zoals een PalmLelie dan is het wellicht wel de prijs waard. Zes honderd euro voor een PalmLelie is geen uitzondering. Ook de hobby hennepteler zal dit wel een leuk ding vinden maar helaas, de hennepplant komt niet voor in de Koubachi database. Zou dat komen door Apple's appcensuur?

De uitvoering van de sensor, het gemak waarmee je hem aan de praat krijgt, de ‘plant cyclopedia’, de Koubachi Cloud en de app zijn goed uitgevoerd. Maar zoals gezegd de Koubachi is kostbaar en met name weggelegd voor de welvarende early adopters gek op cutting edge technology. Ik zie de Koubachi meer als een teken aan de wand. Over een jaar of tien koop je een kamerplant waarin Koubachi-achtige tech gewoon voor een paar euro extra in het plantenpotje is ingebouwd. De Koubachi is verkrijgbaar digigadgets.nl