Eerste indruk: LG Optimus G

Eerste indruk: LG Optimus G

10-04-2013 19:19 Laatste update: 28-04-2018 12:30

De LG Optimus G is een redelijk strak en snel Android-toestel, maar loopt nergens mee voorop.

Na de besprekingen van de Blackberry Z10, de Sony Xperia Z en de HTC One de afgelopen weken is het nu de beurt aan LG's huidige topmodel, de Optimus G. Het toestel met 4,7 inch scherm is sinds enkele weken in Nederland te koop, dat is rijkelijk laat omdat hij al eind vorig jaar elders verscheen. De Optimus G behoort wel tot de eerste tien 4G-smartphones in Nederland. 4G is momenteel alleen nog beschikbaar bij KPN, maar Vodafone en T-Mobile starten er ook mee later dit jaar.

De Optimus G ziet er vrij strak uit met een voorkant zonder zichtbare knoppen. Het lijkt wat op de voorkant van de Nexus 4, maar dan met nog rechtere hoeken. De achterkant lijkt kunststof maar is van glas. Dat voelt gewoon te glad aan, waardoor hij uit je hand of van de bank kan glijden. De achterkant heeft ook een patroontje met stipjes en een camera die iets uitsteekt. Over de hele plastic zijkant loopt een dunne metalen rand.

Het design is niet slecht, maar de ontwerpen van zowel de HTC One als de Xperia Z zijn fraaier en origineler. Maar echt lelijk kan je dit LG-toestel niet snel vinden.


De Optimus G heeft een 4,7 inch scherm

Nog geen full-hd
Anders dan bij LG's concurrenten Samsung, HTC en Sony heeft de Optimus G nog geen full hd-scherm maar een lcd met een resolutie van 1280x768 pixels. Het is wel een van de mooiere schermen van dit soort. Het scherm gebruikt een techniek waardoor de touchscreenlaag op de lcd zit, wat een schermlaag scheelt, waardoor pixels dichter onder het glas lijken te liggen. Maar de lcd van LG's eigen Nexus 4 ziet er nog net iets beter uit.

De 13 megapixelcamera is best redelijk in het daglicht. De autofocus is echter niet zo snel en nauwkeurig als we zouden willen. En bij donkere situaties moet het LG-toestel zijn meerdere erkennen in bijvoorbeeld de HTC One met zijn ultrapixeltechniek en de iPhone 5. LG's camerasoftware biedt weinig vernieuwende functies, en heeft als weinige extra's een burstmodus en de mogelijkheid om een foto te maken door woorden als Smile, Cheese of Whiskey te zeggen.

De achterkant voelt als plastic maar is van glas en heeft snel last van vingerafdrukken

Goede accuduur

De Optimus G scoort een pluspuntje op gebied van accuduur, ondanks dat de batterijcapaciteit niet opvallend hoog is. Dat duidt op zuinige software. Ook heeft hij een energiebesparende stand als hij onder de 30 procent van de accucapaciteit duikt. De batterij is overigens niet verwisselbaar. Jammer is dat het geheugen niet is uit te breiden met micro-sd-kaartjes.

Wat betreft snelheid van de processor wordt de Optimus G overklast door onder meer de HTC One en de Samsung Galaxy S4. De reden is dat er nieuwere typen chips beschikbaar zijn en dat de Optimus G dus eigenlijk hardware van een half jaar geleden heeft. De snelheid van het toestel hangt natuurlijk ook af van de eigen skin die LG over het toestel heen installeert, waardoor alles er anders uitziet dan de reguliere Android-versie. De interface is wat betreft vormgeving niet erg mooi, mede door lelijke icoontjes, maar hij reageert in de meeste gevallen wel lekker snel.

Het notificatiescherm is al voor de helft gevuld met knopjes.

LG's Android-skin
Net als Samsung voegt LG een sloot aan functies en trucjes toe aan Android, zoals een eigen lockscreen en speciale toggles in de notificatiebalk die verschijnt met een swipe op het scherm van boven naar beneden. Dat zijn handige sneltoetsen naar het aan- of uitzetten van bijvoorbeeld wifi, 3g, bluetooth, nfc en meer. In die scrollbare rij staat ook QuickMemo, waarmee je screenshots kan maken en die van aantekeningen kan voorzien.

In de overvolle notificatiebalk staat standaard ook nog een rij met knopjes voor QSlide-apps, speciale LG-applicaties die als kleine widgets ook over alle andere schermen werken. Onder de QSlide-apps is een videospeler, browser, rekenmachine, agenda en notitie-app. Maar een klein venstertje gebruiken binnen een niet al te groot scherm maakt de QSlide-apps niet superhandig.

Zoals gezegd maakt de LG-skin Android er niet mooier op, ondanks dat de fabrikant probeert nuttige functies toe te voegen. Hier geldt hetzelfde als bij Samsung: niet iedereen zit op al die toeters en bellen in de software te wachten. Je kunt die nieuwe alternatieve Facebook Home-interface voor Android trouwens op de Optimus G nog niet installeren, want voorlopig ondersteunt Facebook alleen enkele toestellen van Samsung en HTC.

Conclusie
De Optimus G is bij webwinkels te koop voor gemiddeld rond 540 euro. Daarmee is hij tussen 50 en 100 euro goedkoper dan zijn Android-concurrenten Xperia Z en de HTC One. Dat mag ook wel. Hoewel het scherm er mooi uitziet, is het nog geen full hd-versie. De camera en processor zijn minder goed dan bij de directe high-end rivalen. Slecht is de Optimus G zeker niet, maar het toestel excelleert evenmin.