Eerste indruk: Lowdi bluetooth speaker

Eerste indruk: Lowdi bluetooth speaker

25-11-2012 13:09 Laatste update: 28-04-2018 12:30

De populaire Jawbone Jambox heeft er een geduchte concurrent bij. De stoere Lowdi is draadloos, uiterst draagbaar, goedkoper en Dutch design.

Wonderlijk hoeveel geluid er uit een kleine speaker kan komen. En hoe vol dat geluid klinkt. Voor een compacte bluetooth speaker althans. Ik heb dit weekend de Lowdi getest, het eerste fysieke product uit de stallen van Naldens Present Plus en zijn vaste designstudio Momkai. Ze hebben hun huiswerk voortreffelijk gedaan: uit het niets staat er een sympathiek merk en het ontwerp van de stoere speaker (en van de site) staat als een huis. Het ontwerp wordt gekenmerkt door de zwarte rubberen rand. Je pakt de Lowdi daardoor graag op. Maar het gaat natuurlijk vooral om het geluid. In het kort: dat is heerlijk. Er is vertekening in de hardste stand, maar ik ken nauwelijks speakers die daar geen last van hebben.

Ik heb al een aardige set computerspeakers staan, Harman Kardon Soundsticks, waarmee ik eenvoudig de woonkamer en keuken vul (de ruimtes zijn heel open bij mij thuis), maar er zijn zat situaties te bedenken waarbij een handzame draadloze speaker van pas komt om de doorgaans zwakke audio van je laptop, tablet of smartphone te versterken. Tijdens presentaties. Op reis. Op je werk (waar je geen computerspeakers hebt). Op de tienerkamer. En als je graag medereizigers het bloed onder de nagels vandaan wil halen, dan is de Lowdi ook tof voor in de trein, tram en metro.

We zijn we de afgelopen paar jaar enigszins afgestapt van speakers met docks. Onze smartphone opladen doen we al overal en we willen tijdens het luisteren naar muziek ons toestel liefst bij de hand hebben zodat we onze feeds kunnen checken. Tablets op hun beurt hebben meestal wel voldoende juice. Bluetooth en Airplay zorgden voor meer (bewegings)vrijheid. Airplay-speakers stelen vaak de show, zoals de Beolit 12 van B&O of de Libratone Zipp. De actieradius tussen bronapparaat en speaker is groot doordat je gebruik maakt van wifi. Ze werken echter alleen met Apple-producten of met computers waar iTunes op staat. Airplay-speakers zijn bovendien relatief duur vanwege de wifi-onderdelen. Bluetooth-speakers daarentegen werken met meer apparaten, zijn makkelijker in gebruik én goedkoper. Zwakste punt: het bereik is beperkt tot 10 meter. In bovengenoemde situaties heb je daar genoeg aan.

In zijn segment neemt de Lowdi het vooral op tegen de populaire Jambox van Jawbone, de bluetooth speaker ontworpen door Yves Behar die eind 2010 het segment openbrak. Eerder dit jaar verscheen ook z'n grote broer, de Big Jambox, die een nog voller geluid laat horen maar door zijn afmetingen minder mobiel is. De Lowdi en de originele Jambox zijn ongeveer even groot, hebben een even sterke batterij (8 uur) en dezelfde speakercapaciteit (85 db). De Lowdi is echter lichter (250 gram om 350) en maakt gebruik van Bluetooth v3.0. Dat maakt het pairen nog eenvoudiger en de druk op de batterij van het bronapparaat is minder. Het grootste verschil is op een belangrijk punt: de Jambox kost 199 euro, de Lowdi maar 99. Je kunt 'm trouwens eerst dertig dagen proberen. Bevalt de Lowdi niet, dan kan ie zonder pardon retour. Dan ben je zeker van je zaak.

Met een uitstekend geluid voor een dergelijk kleine speaker, voldoende volume, zijn scherpe prijs en de accessoires die je erbij krijgt (reisetui, micro-usb-kabel, line-in snoer) voorzie ik groot succes voor de Lowdi.

Verkrijgbaar in de Bright Store.