Eerste indruk: Movels

woensdag 06 februari 2008 16:46

Een movel is een boek dat je kunt lezen op je mobiele telefoon.

Het woord is een samentrekking van 'mobile' en 'novel', het Engelse woord voor roman. In Japan zijn movels ontzettend populair, en staan er zelfs een aantal in de top tien van bestsellers. Op de website movels.eu kun je momenteel kiezen uit vijftig Nederlandstalige movels, ik kies voor de chicklit Gossip Girl.

Het eerste hoofdstuk van een boek kan je gratis downloaden. Wil je de rest ook lezen, dan betaal je 4,50 euro via premium sms. De meeste telefoons van de afgelopen twee à drie jaar worden ondersteund, en er wordt gewerkt aan een versie voor de iPhone. Ik testte de movel met een k800i van Sony Ericsson. Het boek downloaden gaat snel. Logisch wel, want een compleet boek heeft een bestandsgrootte van zo'n 200 tot 400 kb, dat is ongeveer evenveel als een foto.

Op mijn scherm is het boek simpel vormgegeven, net als het menu. Je kunt de kleur van de tekst en achtergrond aanpassen, de ruimte tussen de regels groter of kleiner maken, en kiezen uit vijf lettergroottes. Ook kun je de tekst roteren, zodat je optimaal gebruik maakt van de grootte van je scherm. Met je telefoontoetsen blader je pagina voor pagina verder. Stop je met lezen, dan onthoudt het programma waar je bent gebleven, en dat gebeurt ook als je tussendoor een telefoontje moet beantwoorden. De tekst is in het begin makkelijk te lezen, maar door het kleine scherm worden mijn ogen toch wel snel moe. Misschien een kwestie van gewenning. Het eerste hoofdstuk van Gossip Girl is best grappig, maar ik blijf een man, dus chicklit is niet echt mijn ding.


Een voorbeeld van een movel op een telefoon


Wil je movels lezen, dan heb je nog niet heel veel keus en misschien is dat wel een beperkendere factor dan het kleine schermpje. Er zijn bijvoorbeeld enkele kinderboeken van Thea Beckman verkrijgbaar, zoals Kruistocht in Spijkerbroek. Een opvallend boek is Woensdag Gehaktdag - in veel boekwinkels niet verkrijgbaar - waarin Richard Klinkhamer schrijft over de moord op zijn vrouw. Movels heeft plannen om plaatje aan de boeken toe te gaan voegen en in de toekomst moet het mogelijk worden een hoofdstuk aan vrienden door te sturen.

Of de movel een succes wordt is lastig te voorspellen. In Japan is het wel gelukt, dus waarom hier niet? Waarschijnlijk moeten we nog aan het idee wennen om lange teksten van een scherm te lezen. Val je voor de movel, dan bespaar je in ieder geval de aanschafkosten van een digitale e-bookreader, die tegenwoordig in opkomst zijn. Het gebruik van de movels is vrij simpel, de schermen van onze telefoons worden steeds beter en groter, en de interactiviteit van boeken uitwisselen lijkt me interessant.

Reacties

Dat ziet er echt belabberd uit op zo'n scherm, ik kan vanaf hier zien dat de font een futura-variant is, dat bevordert niet echt de leesbaarheid. Je hebt nu voor de iPhone een third-party app, e-bookreader, daarvoor zijn verschillende publicaties te krijgen van oa Cory Doctorow, en de leesbaarheid is wel degelijk aan gedacht, samen met de ervaring. Dat zie ik op zo'n N73 niet echt gebeuren nog voorlopig.
 
De site werkt bij mij niet :( Ik wilde de site wel eens uitproberen, maar als ik op try & buy klik gebeurd er niks.
 
jammer genoeg kan dit niet op ipod touch . Ik zou het heerlijk vind om in de bus een digitaal boek te lezen . Nu heb je toch weer extra vulling in je tas door het dik boek van 450 of 500 blz
 
In Japan zitten mensen blijkbaar vaak uren in een overvolle metro van/naar werk of school. Daarbij wonen ze sowieso klein en zijn ze vaak techno freaks ? (Ben er nooit geweest, maar dat is mijn beeld uit de media).
 
@s1mon: misschien een pop-up blokker ofzo? er wordt met try&buy namelijk een ander venster geopend..
 
Ik zou er niet dood mee getwittert willen worden.
 
Noem mij maar een ouwe lul, maar ik ga toch voor de papieren versie. Ruikt lekkerder, bladert lekkerder en een volle boekenkast blijft toch een tof meubel om te hebben. Daarnaast, heb je wel eens 3 uur je mobieltje vastgehouden? Lijkt me bijster vermoeiend..
 
Hebben jullie al een Movel gelezen? Een eerste hoofdstuk gratis bekeken? Of keuren jullie het gewoon af? Ik vond Movel8 leuk en het viel mij mee dat lezen op mobiel, goedkoop en best goed te doen, zie het wel gebeuren als je meer feedback en zo kan geven
 
@ Elmatty, ruikt lekker? Wie ruikt er nu aan een boek? En een boekenkast kan echt niet meer...
 

Nieuwsbrief