Eerste indruk: Nexus 5

Eerste indruk: Nexus 5

15-11-2013 12:39 Laatste update: 28-04-2018 08:53

De Nexus 5 is voor velen de meest ideale Android-smartphone, maar Google heeft nog steeds niet van zijn fouten geleerd.

De Nexus-lijn van Google heeft binnen enkele jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Oorspronkelijk begonnen als een experimentele ontwikkelaarstelefoon en binnen een paar jaar uitgegroeid tot een eigenzinnige smartphone-lijn met toegewijde gebruikers. Nexus-smartphones barsten van de concessies en gekke Google-ideeën, maar de magie van de kale Android-versie maakt voor velen bijna alles goed. En dat is bij de Nexus 5 niet anders.

De kale Android-versie is niet de enige publiekstrekker van de Nexus-lijn, want sinds de Nexus 4 speelt ook de prijs een grote rol. Ze kost een simlockvrije Nexus 5 met 16 gb opslagruimte maar 399 euro, en wordt de nieuwe Google-smartphone voor het eerst kort na de release officieel in Nederland verkocht. Volgens verschillende online retailers was de Nexus 5 na de release zelfs populairder dan de iPhone 5S. Inmiddels is het toestel zowel in Nederland als in de Verenigde Staten en delen van Europa uitverkocht.

De populariteit van het toestel valt grotendeels te danken aan de prijs-kwaliteitverhouding, want de Nexus 5 is met zijn indrukwekkende hardware één van de meest high-end smartphones die op dit moment beschikbaar is. De nieuwe Nexus-smartphone is voorzien van een enorm rappe Qualcomm Snapdragon 800-chip met een 2,2Ghz quadcore-processor, 2 gb aan werkgeheugen en 4g-ondersteuning. De Europese versie van de Nexus 5 kan met Nederlandse 4g-netwerken verbinden, de Amerikaanse versie niet. Verder zijn bluetooth 4.0, dualband-wifi, near field communication (nfc) en de mogelijkheid tot draadloos opladen aanwezig.

Het 4,95 inch-scherm van de Nexus 5 is minstens even indrukwekkend als de andere hardware, met een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels en een zeer hoge pixeldichtheid. Dit zorgt ervoor dat alles er enorm scherp uitziet. Het scherm is helder, biedt natuurgetrouwe kleuren en kan door de sterke helderheid ook in direct zonlicht nog goed worden bekeken. Daarnaast maakt de Nexus 5 gebruik van het krasbestendige en zeer sterke Gorilla Glass 3, een type glas dat het lcd-paneel moet beschermen.

Omdat de Nexus 5 net als voorgaande toestellen ook van touchscreen-knoppen gebruikmaakt, kan het scherm door sommige apps volledig worden benut. Denk bijvoorbeeld aan YouTube of de fotogalerij, maar de laatste Android-versie KitKat maakt het ook mogelijk dat ontwikkelaars hun apps zondanig aanpassen dat ze een volledige schermmodus krijgen. Dit is handig voor bijvoorbeeld Pocket en andere later lezen-apps. Play Books, waar je e-boeken kunt lezen, beschikt al over deze nieuwe modus.

De nieuwe Google-smartphone heeft een sober uiterlijk. Sommigen vinden de Nexus 5 vast saai. Het apparaat is een simpele rechthoek, komt beschikbaar in het zwart en wit en is gemaakt van mat plastic dat een beetje rubberachtig aanvoelt. Een voordeel van het gebruik van een dergelijk soort plastic is dat dit materiaal veel minder snel vette vingerafdrukken laat zien. De achterkant lijkt grotendeels op die van de nieuwe Nexus 7-tablet, waarbij het logo eveneens verticaal over de lengte van de achterkant is geplaatst. Daarnaast hebben beide toestellen eenzelfde soort cameralens. De lens van de Nexus 5 valt duidelijk meer op, waardoor de smartphone een ietwat vreemd aanzicht heeft.

Een fijne eigenschap van de Nexus 5 is dat het toestel over keramische knoppen beschikt. Deze knoppen voelen duidelijk harder en steviger aan dan de rest van de smartphone, waardoor je echt het idee hebt dat je iets indrukt. Daarnaast bevinden de speakers zich weer aan de onderzijde in plaats van de achterkant. Hierdoor klinkt het geluid van je ringtone ook nog helder als de telefoon op zijn rug ligt.

De Nexus 5 is de eerste smartphone die draait op Android 4.4 KitKat, de meest recente Android-versie. KitKat neemt het uiterlijk van Android redelijk op de schop. Zo zijn er grotere iconen aanwezig die wat speelser ogen en laat de app-drawer, de plek waar alle apps te vinden zijn, voortaan alleen maar apps zien. Daarbij zijn ook de zwarte balken van de touchsceen-knoppen en notificatiebalk verdwenen waardoor het gehele scherm wordt gevuld met een wallpaper. De touchscreen-knoppen en iconen van de notificatiebalk worden als het ware over de wallpaper heen geplaatst, wat het scherm van de Nexus 5 veel groter laat ogen.

Google Now, de slimme zoekassistent van Android, is in KitKat ook nadrukkelijk aanwezig. De feature is maar één swipe verwijderd, want Google Now open je in Android 4.4 door bij het homescreen van links naar rechts te swipen. Hier worden onder andere de tijd en locatie weergegeven, maar ook interessante locaties in de buurt, films die in nabijgelegen bioscopen spelen of de meest recente voetbaluitslagen. Daarnaast is er een nieuw menu-onderdeel beschikbaar waar je de locatiebepaling op 'grote nauwkeurigheid' of 'accubespaarmodus' kunt instellen, want apps als Google Now vragen steeds vaker je locatie op - en dat is snel funest voor de batterij.

Eén van de apps die KitKat echt in zijn volle glorie laat zien, is de telefoon-app. Deze is voorzien van een nieuw fris kleurtje en vormt zich voortaan rondom je contacten. Naast je favoriete contacten is er meer aandacht voor degenen waarmee je telefoongesprekken hebt gevoerd en kun je door middel van een grote zoekbalk aan de bovenkant snel naar contactpersonen of bedrijven zoeken. Zo kan de telefoon-app inkomende gesprekken aan bedrijven koppelen en wordt vanaf 2014 je profiel van Google+ aan telefoonnummers gekoppeld. Aan de onderkant bevindt zich een knop die de nummertoetsen en de felblauwe en speelse bel-knop naar voren brengt.

De grootste verandering die Android 4.4 KitKat doorvoert, verschuilt zich achter het nieuwe uiterlijk van de software. De nieuwe Android-versie wordt namelijk geleverd met Project Svelte, een project dat KitKat ook voor low-end-toestellen beschikbaar wil maken. Door Project Svelte past Android zich automatisch op de hardware van een toestel aan en draait KitKat ook soepel op apparaten met maar 512MB aan werkgeheugen. Zo herkent Android 4.4 toestellen met minder krachtige hardware en schaalt de software automatisch terug zodat Android soepel kan blijven lopen. Daarnaast is het geheugenverbruik in Android 4.4 sterk verbeterd waardoor apps minder werkgeheugen vergen.

Door het efficiëntere geheugenverbruik is ook de batterijduur van de Nexus 5 wat beter dan van zijn voorganger. Apps als Google Now en Google Maps zijn met de standaardinstellingen nog steeds enorme energieslurpers, maar de accu van 2300 mAh houdt het redelijk uit. Als je automatische locatievoorzieningen en het altijd scannen van wifi-netwerken uitschakelt, verbruikt de telefoon weinig in de standby-modus en kun je net het einde van de dag halen. Concurrenten als de LG G2 - een toestel dat qua hardware veel op de nieuwe Google-smartphone lijkt - heeft echter een batterij van 3000 mAh, waardoor de accuduur veel beter is dan die van de Nexus 5.

Ook de 8 megapixel-camera van de Nexus 5 blinkt niet uit. Het toestel mag dan optische beeldstabilisatie hebben, het scherpstellen duurt veelal een eeuwigheid en als het dan lukt, wordt er ook vaak verkeerd scherpgesteld. Als het dan toch lukt om een foto te schieten, is de kwaliteit wél dik in orde. De optische beeldstabilisatie is gelukkig geen gimmick: tijdens het opnemen van video beweegt het beeld wel degelijk minder dan bij toestellen zonder beeldstabilisatie.

De camera en batterijduur zijn opnieuw twee punten waar potentiële Nexus 5-kopers concessies voor moeten doen. Met de nadruk op opnieuw, want de Nexus 4 heeft precies dezelfde twee minpunten. Het blijft balen dat Google niet leert van zijn fouten. Hoe lang weegt de kale versie van Android nog op tegen deze minpunten als het stock Android-uiterlijk voor iedereen beschikbaar is?

Google heeft het geluk dat velen hun visie op Android delen. Het uiterlijk van de Nexus 5 is daar een uitstekend voorbeeld van: het is sober, minimalistisch en wil Android vooral laten schitteren. Daarnaast is KitKat de meest smakelijke versie van Googles mobiele besturingssysteem ooit, en liefhebbers willen die als eerste hebben. De Nexus 5 zal voor velen de meest ideale smartphone zijn, maar het wordt voor Google echt eens tijd om als eigenaar van Android de ultieme smartphone te maken waar we geen duidelijke minpunten meer hoeven te benoemen.