Eerste indruk: Nokia Lumia 800
Eerste Indruk

Eerste indruk: Nokia Lumia 800

woensdag 02 november 2011 16:10

Naar eigen zeggen de eerste echte Windows Phone. Erwin, al jaren iPhone-gebruiker, is onder de indruk.

De ontlading tijdens Nokia World in Londen vorige week was voel- en hoorbaar. Tijdens de centrale presentaties schreeuwde men het uit: 'This phone is… AWESOME!' Nokia moest ook van ver komen. Het heeft de afgelopen jaren op vrijwel alle fronten zijn leiderspositie verloren; ze zijn alleen nog de grootste maker van dumbphones. Apple en Android stelen de show. Dat kwam hard aan in Finland.

Na winstwaarschuwingen, gedwongen ontslagen en een nieuwe ceo, Stephen Elop, werd begin dit jaar de koers radicaal omgegooid. Nokia liet zijn besturingssysteem Symbian, dat de slag om de smartphone heeft verloren, tot groot verdriet van veel medewerkers en gebruikers vallen en ging met Microsoft in zee. Elop heeft daarna niet meer teruggekeken. Waar Nokia normaliter anderhalf jaar doet over een nieuwe productlijn is Nokia Lumia, uitgerust met Windows Phone, binnen zes maanden ontwikkeld. Een knappe prestatie op zich.

Vlaggenschip van de Lumia lijn is de 800. Ik heb er sinds gisteren één in gebruik en ben onder de indruk. Het toestel heeft dezelfde body als de Nokia N9 maar dan met een vaste knop voor de camera. Het materiaal is van mat plastic, polycarbonaat om precies te zijn, maar voelt verre van goedkoop. Het ontwerp is solide, duurzaam, naadloos (je kunt niet bij de batterij) en komt in de kleuren zwart, cyaan en magenta. Alle knoppen zitten aan de rechterzijkant: harder, zachter, aan/uit/slaap en camera. Bovenop zit een standaard headphonejack, onder een klepje (dat goed sluit) de micro-usb port en onder een schuifklepje ernaast zit de houder voor je micro-simkaart. Terug, home en zoeken zijn soft keys onderaan het scherm.

Dat scherm van de Lumia 800 is een verhaal apart. Ik ben al best verwend met het retina-display van de iPhone 4S maar man, wat is dit een schoonheid. Het amoled-scherm (met capacitive touchscreen) is 3,7 inch groot (480x800 pixels) met gebogen randen en gebruikt een technologie genaamd ClearBlack. Ik had geen betere naam kunnen verzinnen, want het scherm is zowel heerlijk helder als prachtig pikzwart. Ik kan er uren naar turen.

De camera is zoals we van Nokia gewend zijn van hoog niveau: een Carl-Zeiss lens met 8 mp. De flitser is wat fanatiek naar mijn idee, maar de overige camerafeatures zijn prima en staan grotendeels op automatisch. Houden zo. Video gaat op 720p a 30 frames per seconde.

Ik moet zeggen dat ik ook tamelijk gecharmeerd ben van Windows Phone versie 7.5, bijgenaamd Mango. Ik heb de vorige versie nooit intensief gebruikt. Het was nog niet ver genoeg naar mijn smaak. Mango daarentegen raakt aardig compleet. De mobiele versie van IE 9 werkt als een zonnetje en zoomt in en uit alsof ze het zelf bedacht hebben. People Hub zit aardig in elkaar. De Marketplace is nog niet zo gevuld als bij Apple of Android, verre van zelfs, maar de usual suspects (Buienradar, Nu, NOS Teletekst) zijn alvast van de partij. Microsoft heeft met Windows Live (Hotmail, Xbox Live) en Outlook (Exchange en Office 365) in Windows Phone echter diverse troefkaarten in handen. Ik geniet vooral van de details in de interface. Hoe je bovenaan het scherm alleen de tijd ziet. Een bereikicoontje verschijnt pas als je gaat bellen, wifi alleen bij inloggen. Clean en simpel, fijn.

Nokia is niet de enige telefoonfabrikant die toestellen voor Windows Phone maakt en dus zoekt Nokia zijn toegevoegde waarde om te beginnen in twee diensten: Nokia Rijden en Nokia Muziek. De eerste is gratis voice-assisted navigatie, desgewenst in 3D. Geen proefrit mee gemaakt maar ziet er op het eerste oog vrij compleet uit. Handig is dat je kaarten, van Nederland en België bijvoorbeeld, van te voren thuis via wifi op je telefoon downloadt. Aardig aan Nokia Muziek zijn de Mix Radio afspeellijsten die je gratis kunt streamen.

Waarmee ik bij het enige zwake punt aankom dat ik heb kunnen vinden: sommige features zijn dubbelop. Zowel Windows Phone als Nokia bieden muziek aan, de eerste via Zune. Ze bieden ook beide apps aan: Windows heeft de Marketplace maar Nokia maakt ook zijn eigen selectie met tips. Niet vervelend, wel verwarrend. Alles bij elkaar beschouwd vind ik Nokia's Windows Phone debuut sterk. Nokia is terug en doet weer mee. Voorlopig zit er niet meer in dan een derde plaats, achter Apple en Android, maar het staat in elk geval weer op het toneel.

Op de lange termijn kan het nog wel eens spannend worden. Pionier Apple vaart lekker zijn eigen koers en is de lieveling van het publiek en onder developers. Android duikt met jan en alleman in bed en is derhalve ook uitermate populair. En Windows Phone kan leunen op miljoenen desktopgebruikers en gamers die het waarschijnlijk toch wel fijn zullen vinden dat ze hun vertrouwde Office of Xbox Live kunnen koppelen. Dat zal des te meer gelden voor de mensen die nog geen smartphone hebben en vroeg of laat alsnog de overstap van dumb- naar smartphone maken. De mobiele strijd is nog niet beslist.

Zelf zit ik diepgeworteld in het Apple ecosysteem, maar heb wel Nokia's nieuwe peppy ringtone op m'n iPhone gezet. De ringtone is trouwens een bewerking van het nummer Garden van Totally Enormous Extinct Dinosaurs. De Nokia Lumia 800 is verkrijgbaar vanaf 17 november voor 500 euro (adviesprijs zonder subsidie).

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

Wow dit toestel ziet er prachtig uit.
Ik denk dat dit m'n nieuwe toestel word, vooral met gratis offline-navigatie en muziekstream.

Ik hoop dat WP7 een stabiele voet in de smartphone branche krijgt, van meer concurrentie profiteert de consument alleen maar!

Thanks voor de ringtone btw :)

 

Ziet er allemaal goed uit, hopelijk is dit een reboot voor Nokia's kwaliteit.

 

Weet je, ik denk dat ik er voor ga. Ook ik zit diep in de Apple spullen maar het wordt eens tijd voor iets anders en iets dat betaalbaarder is.

 

tja, sorry maar ik vind het te weinig en te laat ... ga toch een beetje trollen misschien maar vind dat je Android te makkelijk afdoet als 'duikt met jan en alleman in bed' tja, dat is als je je source code vrijgeeft ja ... desalnietemin maakt ICS veel meer indruk op me, en ook op de rest kennelijk, je ziet meer en meer goede android dingen in bijv. iOS ... dan wordt het hier wel allemaal makkelijk afgedaan ... heb je wel eens een android telefoon in je handen gehad??

 

Dat hoef je niet te proberen. Erwin is een apple fanboy++
Alleen omdat Nokia met Windows momenteel geen enkele bedreiging vormt voor Apple kan er wat positiefs over uit.

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Guttegut. Als Microsoft zijn kaarten slim speelt kan Windows Phone het platform zijn voor smartphonebeginners. iOS begint al redelijk complex te raken. Met Android kon je altijd al alle kanten op.

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Ja hoor, regelmatig. Ik gebruik naast een iPhone 4S ook een Google Nexus S.

 

Doet wp7.5 flash?

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Nee, Flash wordt niet ondersteund.

 

No way. IPhone for ever. Zelfs gratis zou ik nog niet switchen.

 

Hoeft ook niet Gerrie. Windows Mango is momenteel voor early addaptors/trendsetters en niet voor kuddedieren. Fijn dat je zonder het alternatief te hebben gezien het al niet wilt hebben. Dat is precies wat de marketeers van Apple van je verlangen. Feli!

 

Zo kennen we ze weer de aanvoerder van het iSheep team in actie

 

Goed he, Ik heb ook zo'n zoon. Als ik vraag waarom alleen iPhone weet hij niet waarom.

btw ik heb iPhone maar zit met smart op dit toestel te wachten. Nu hoe ik geen mappen meer te maken die in grote beperkt zijn om alles bij elkaar te hebben.

 

@FransIII heb jij wel eens een windows phone 7 in je handen gehad? Deze wint het makkelijk van Android en niet op gadgets maar puur op goeie specs zoals stabiliteit, kwaliteit en functionaliteit, daarom koop je zo'n ding. het is dus geen concurrent voor android, wel voor apple, alleen zelfs daarop heeft phone 7 qua functionaliteit een voorsprong. op dit moment is het het beste mobile systeem. enne, apps? what the f*ck moet ik met apps. ik heb tomtom erop staan en een wachtwoord onthoudt programma, thats it. oh ja, het ding moet niet crashen en windows phone 7 is onwijs stabiel, wel belangrijk voor een telefoon. android is duidelijk niet stabiel.

 

Ik ben benieuwd, het ziet er indrukwekkend uit in ieder geval. En zune heeft volgens mij geen muziek hier, alleen in paar andere landen. Of heeft iemand daar ervaring mee?

 

Ja, helaas is Zune Music maar beperkt verkrijgbaar in Europa. Nokia biedt wel een soort van alternatief aan met Nokia Music en is gratis

 

Ik had hem zaterdag al besteld bij KPN. Hij wordt 17 november bezorgd. En ik word helemaal happy als ik alle goede recensies als deze lees :p

 

Die Nokia Lumia staat bij KPN onder de best verkochte (of meest gepushte?) mobiele telefoons: http://www.kpn.com/mobiel/alle-telefoons.cat

Lijkt het dus goed te doen! Nokia op de terugweg?

 

Vind het helemaal niks windows phone 7 is wel een topper maar vind het toestel er niet uit zien.

Hopelijk komt Nokia met iets beters qua vormgeving, ben altijd een fan van Nokia geweest, en heb nog steeds een zwak voor dit merk. Maar men kan beter.

 

Je zal dit niet vaak horen, maar ik vind een iPhone/iPad/iPod die gewoon lekker simpel en makkelijk met iTunes synchroniseert fijner dan een Android toestel, waarbij het misschien sneller gaat (niet hoeven converteren), maar waar je alles handmatig moet kopieren plakken.
Als ze hier voor iTunes synchronisatie kunnen maken, dan ben ik verkocht. Want wat een prachtig toestel!!! Complimenten aan Nokia.

Tussen twee haakjes: Ik vind sowieso alles beter dan een android toestel, goedkope rotzooi!!!!

 

Je zal dit niet vaak horen, maar ik vind een iPhone/iPad/iPod die gewoon lekker simpel en makkelijk met iTunes synchroniseert fijner dan een Android toestel, waarbij het misschien sneller gaat (niet hoeven converteren), maar waar je alles handmatig moet kopieren plakken.
Als ze hier voor iTunes synchronisatie kunnen maken, dan ben ik verkocht. Want wat een prachtig toestel!!! Complimenten aan Nokia.

Tussen twee haakjes: Ik vind sowieso alles beter dan een android toestel, goedkope rotzooi!!!!

 

hehehe, jij weet wel hoe je jezelf belachelijk maakt. :)

 

Mag er zijn. Welkom terug Nokia.

 

Vind het wel komisch dat je toch altijd wel weer mensen hoort klagen over andere merken en type smartphones.
Grappig omdat je dat bijvoorbeeld niet ziet bij; computers, televisies, radio's en andere digitale gebruikers voorwerpen.
Maar omdat de bedrijven zelf oorlog voeren gaan de gebruikers hier kennelijk vaak vrolijk in mee.

Om terug te komen op het onderwerp; ja, De Nokia WP7 bied inderdaad een aantal interessante dingen.
Ben benieuwd waar dit OS [wp7/8] over een jaar is, voor als nog zie ik weinig apps voor dit OS. Maar dat gaat veranderen.

En wat iOS en Android aangaat;
We zijn allemaal happy met onze smartphone, welke dit ook mag zijn.
Maar ze hebben allemaal unieke kenmerken en functies.
Als er 1 het beste zou zijn dan zouden de andere niet zo populair zijn, maar dat zijn ze allemaal Iphone, android, en wp7.

pubers. :p

 

Het ziet er gelikt uit. Ik ben mijn Iphones al tijden beu en wil wel weer eens iets anders. Deze wordt dan toch wel een serieuze kandidaat.

 

Mijn enige overweging van smartphone op dit moment was de processor. Waarom één core als je er twee of meer kunt krijgen.

Dit heeft te maken met de opbouw van de OS. iOS en WP7 zijn meer gemaakt om gebruik te maken van de grafische processor (GPU). Ook voor andere taken dan alleen de grafische schil.
Android is meer gemaakt voor de central processing unit (CPU) en dus is het belangrijker voor Android om meerdere cores te krijgen.

Wat mij nu naar WP7 trekt is de integratie met Windows, Office en Exchange.

Dat er twee marketplaces zijn en twee muziekdiensten vindt ik niet erg. Meer keuze lijkt mij.

 

Dualcore in een telefoon is niet echt relaxt hoor, het slurpt batterij

 

Ik denk dat dit ook mijn nieuwe telefoon gaat worden. Wil wel weer eens wat anders dan de iPhone.

 

En kan dit toestel inmiddels ook meerdere Google Calendars (in hetzelfde account en/of meerdere accounts) aan? Dat mis ik tot nu toe bij de windows toestellen. Heb ik toch echt nodig voor mijn werk. IOS kan dat wel en daarom zit ik nog steeds met de iPhone "opgescheept"

 

Blijkt dat Google meerdere calender sync niet toelaat op andere OS-en dan die zij selecteren, WP7 staat niet op die lijst terwijl het wel ondersteunt wordt. Maar er is een workaround gevonden:
http://wonderreader.tumblr.com/post/7360213627/multiple-google-calendars...
Je kan IE9 gebruiken ipv Safari btw, instructies staan in de comments.

het kan dus, maar beetje gedoe op het moment..

 

das wel een pijn in de kont.

 

Als je de review van engadget leest, die btw een stuk uitgebreider is, dan hoor je ze daar over het scherm zeggen dat het niet beter is dan het samsung amoled schermpje van de galaxy S. daar komt bij dat dit Nokia toestel toch wel een 'rush-job' is, gewoon het laatste model pakken, beetje aanpassen, goedkoper maken en voila!
WP is best interessant geef ik toe. mijn broer heeft er één, en het ziet er allemaal leuk uit en het werkt goed en 'snappy'. maar het is niet te vergelijken met de vrijheid van android, waarin je het uiterlijk helemaal naar je eigen hand kan zetten. daar komt bij dat Google in mijn ogen de cloud praktisch heeft uitgevonden met al haar syncing opties, de rest blijft daar achteraan hobbelen.

 

Het is niet een 'rush-job' als je het laatste model pakt en je maakt hem goedkoper dan 90% van het onderzoek al gedaan bij dat laatste model. Het enige waar je tijd in hoeft te steken zijn de onderdelen die je goedkoper hebt gemaakt.

De cloud is nog geen uniek verkooppunt. Zolang het juridisch gedeelte blijft zoals het is dan is het zelfs een ergernis ipv vooruitgang. Alles wat je in de cloud stopt is in te zien door de Amerikaanse staat.

En het uiterlijk blijft een voorkeur.

 

Facts checken is niet echt je ding of wel? Volgens mij hoor je vaak van mensen om je heen dingen en neem je aan dat het daadwerkelijk zo is. Google heeft cloud syncing praktisch uitgevonden..? really? Welke onderdeel van (krimpende)productaanbod van Google bedoel je precies? Gmail?(release 2004, Hotmail 1997), GoogleSync? (release 2009, SkyDrive 2004).

 

Kan nog moeilijk oordelen over Mango maar denk dat ze op de goeie weg zijn. Ik gun Nokia een stuk van de taart want ze maken echt goeie hardware. MS heeft alles op alles gezet om dit te laten slagen en denk dat ze het ze nog gaat lukken ook. Mango is lijkt minder star dan iOS. Biedt meer vrijheid en ook de hardware heeft meer "contact" met de buitenwereld. T.o.v. Android lijkt het allemaal wat meer gestroomlijnd, minder flexibiliteit betekent ook minder chaotisch. Dat is toch wat de gemiddelde gebruiker wil.

 

Leuk artikel Erwin! Ik zie wel toekomst in de <a href="http://www.lumia800.org">Nokia Lumia 800</a>. Het is een mooi design met een goed besturingssysteem. Hopelijk slaat het apparaat een beetje aan en word het de redding van Nokia. Ik gebruik zelf al jaren Nokia (met Symbian) en ik snap niet waar alle haat vandaan komt. Ik vind Symbian een prima OS, en doet alles wat ik wil en meer! We zullen zien wat het word, ik denk dat dit zeker mijn volgende telefoon word.

 

Hoe zorg ik ervoor dat de mp3 in de link mijn ringtone wordt? Het liefst zonder tussenkomst pc. Gaat om een iPhone.
Thanks

 

Lezen blijft lastig denk ik dan maar.

 

Het ziet eruit als een suf disney of playskoolapparaat met die kleuren.
Dat de batterij er niet uit kan.... Altijd leuk als windows een keer finaal vastloopt.
Waarom trekken ze dat scherm niet door tot over de volle oppervlakte, waarom niet de dunste, mooiste phone gemaakt ipv van dit verhaal?

 

De keuze voor een smartphone lijkt zich steeds meer "achter de schermen" af te spelen. De integratie van neven-diensten of platforms vergemakkelijkt de interactie met een telefoon. Android met Google, Youtube, Google+ etc, Apple heeft sterke diensten als iCloud, Apple TV, en sowieso werken alle Apple producten naadloos met elkaar samen. Nu heeft Nokia Microsoft achter zich staan met Windows, Xbox, Hotmail.

De telefoons (qua hardware) doen nauwelijks voor elkaar onder, en zelfs de besturingssystemen lijken steeds meer op elkaar.
De keuze is aan de gebruiker. Waar werkt hij/zij het liefst mee en wat heeft de voorkeur?

Er is natuurlijk nog een hele schare oude Nokia fans (imo de 'senioren', vaak nog in het bezit van een (Nokia) dumbphone) die volop gebruik maken van Windows en Hotmail. Voor hen is een overstap naar een Nokia smartphone zoals deze eigenlijk een logisch en begrijpelijk vervolg. Of kijken ze niet verder dan hun neus lang is en volgen ze de gebaande wegen van Apple of Google?

 

Leuk die ringtone, maar zoiets associeer ik meer met meisjes van 14 zonder schaamhaar die met hun blingbling-tasje achter op de scooter van hun vriendje zitten.

 

Over de <a href="http://www.gsmpedia.nl/nokia-lumia-800">Nokia Lumia 800</a> lees ik, net zoals in deze eerste indruk veel positieve verhalen. Hij ziet er voor Nokia's doen zeker flitsend uit en het is fijn om te lezen dat het Windows Phone besturingssysteem helemaal niet zo tegenvalt als je iOS van je iPhone (3G) gewend bent.

Wel is het een stuk stiller over zijn kleinere broertje, de <a href="http://www.nokialumia710.nl">Nokia Lumia 710</a>. Gaan jullie dat toestel ook nog testen? Of gaat dat toestel het helemaal niet redden in Nederland?

Ik ben benieuwd! Zit voorlopig tot nog 3 maanden vast aan mijn telefoon. Dus ik heb de tijd. Maar overweeg dus een Lumia of een iPhone 4. De 4S is helaas te duur.

 

Hoi Kimmie,

Er zijn een aantal verschillen tussen de twee toestellen. Zo heeft de <a href="http://www.lumia800nokia.nl">Nokia Lumia 800</a> onder andere een beter scherm (AMOLED vs TFT), een betere camera (8 vs 5 megapixels) en een sterkere batterij (1450 vs 1300).

Dus als je bereid bent iets meer te betalen dan zou ik voor de Lumia 800 gaan. Die is trouwens ook echt wel beter dan de iPhone 4! Maar ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken. Succes met je keuze

 

Ik heb deze telefoon nu zo'n 2 weken in mijn bezit en ik ben helemaal over.
Heb voorheen een Sony Experia X10 gehad met alle laatste updates van android.
De lumia is kwa snelheid en overzicht vele malen beter.
paar nadelen zijn wel.
Mp3 kun je niet net als bij android in een folder zetten moet net als apple via synchronisatie.
Ook een mp3 kun je niet zomaar als ringtone gebruiken moet je genre ringtone aangeven.
Verder zit het toestel degelijk in elkaar en de navigatie doet het ook prima.
Bepaalde dingen mis ik nog wel in de apps maar die zullen ongetwijfeld nog wel komen.

Ook de volledige integratie van facebook en google accounts is ideaal.

Ik ben in ieder geval zeer tevreden

 

Ik heb mijn eerste Lumia al omgeruild omdat ik dacht dat het microfoontje niet goed was. Ik klonk nogal blikkerig over de telefoon of alsof ik in een badkamer stond.
Sinds gisteren dus een nieuwe en wat is het geval. Nu klink ik nog beroerder. Er is geen instelling voor de microfoon dus daar kan het niet aan liggen. Omdat ik het toestel zakelijk gebruik vind ik het behoorlijk storend als klanten een ingeblikte muppet aan de lijn krijgen.
Toch jammer want het toestel is op zich harstikke leuk spul. Ik vrees echter dat ik toch aan de concurent moet.

 

Ben een beetje aan het rond kijken voor een nieuwe telefoon en nu zag ik bij mijn provider deze telefoon http://www.kpn.com/mobiel/alle-telefoons/Nokia-Lumia-800.prod?sku=986625. Bij de specificaties zag ik het besturingssysteem Windows Phone 7 en Mango heeft... Wat houdt dat nou in en welke is beter Windows phone 7 of mango?

 

Nieuwsbrief