Eerste indruk: OnePlus One, high-end Android voor weinig

Eerste indruk: OnePlus One, high-end Android voor weinig

30-06-2014 11:44 Laatste update: 28-04-2018 05:16

De OnePlus One is de meest interessante smartphone uit China die zo high-end en tegelijkertijd zo goedkoop is.

Bij Bright waren we al eerder enthousiast over de OnePlus One, de high-end Android-smartphone van de kersverse Chinese fabrikant OnePlus. Het bedrijf is opgericht door Pete Lau, ex-vicepresident van het bekendere Chinese smartphonemerk Oppo. De afgelopen maanden onthulde OnePlus beetje bij beetje de smartphone en moest de smartphone worden gekocht met een moeilijk te verkrijgen invite. Door die guerillamarketing heeft OnePlus ervoor gezorgd dat hun eerste smartphone in de Androidwereld dé hype van 2014 werd. De smartphone was enkele maanden de hipste undergroundclub waar niemand in kwam. Maar kan de OnePlus One, nu 'ie uit is, live up to the hype?

Specs, specs & specs

De grote hype ontstond door de combinatie van enorm krachtige hardware en de adviesprijs. Je krijgt met het toestel namelijk een groot 5,5 inch full-hd-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, Qualcomm Snapdragon 801-chip met een 2,5GHz quadcore-processor, 3GB aan werkgeheugen, 16/64GB aan opslagruimte en een flinke accu van 3100 mAh. Specs die vlaggenschepen als de Galaxy S5 en HTC One M8 (check ook onze uitpakparty) ook bieden. Verder is er nog een 13 megapixel-camera van Sony met een CMOS-sensor met zes lenzen, 4G-ondersteuning en Android 4.4 aanwezig. De prijs? 269 euro voor het 16GB-model, 299 euro voor het 64GB-model.

Wij kozen voor de Sandstone Black-versie met 64GB aan opslagruimte. Omdat de OnePlus One in Europa wordt verzonden, zijn er geen extra invoerrechten. 299 euro blijft de uiteindelijke prijs. Daarmee biedt OnePlus de allergoedkoopste (Europese) smartphone met dergelijke specs aan. Een andere goedkope smartphone, de Nexus 5, kost bijvoorbeeld 350 euro voor 16GB en iets minder krachtige hardware.

Schuurpapier

De OnePlus One heeft naast zijn prijs nog drie grote pluspunten. We beginnen bij het design, dat beter aanvoelt en eruitziet dan de gemiddelde plastic Android-smartphone. De achterkant is ook gemaakt van plastic, maar is matzwart en heeft een ruwe feel. Het lijkt een beetje of je heel oud schuurpaper vasthoudt. En hoewel dat niet al te aantrekkelijk klinkt, biedt het enorm veel grip en zie je niet snel vieze vlekken van vette vingertoppen. De voorkant bestaat eigenlijk alleen maar uit glas, waarbij het glas voor het scherm iets hoger ligt dan de ijzeren rand van de behuizing. Dit geeft een tof effect, waardoor de smartphone met zijn uiterlijk totaal niet de indruk wekt dat 'ie 'maar' 300 euro kost.

Daarnaast biedt OnePlus de mogelijkheid om de achterkant te vervangen. Het Chinese bedrijf heeft een reeks verschillende achterkantjes gemaakt, van denim tot kevlar. Daarnaast zijn er ook veel houten achterkanten beschikbaar. Alle achterkantjes zijn gemaakt van plastic met een dun laagje van het betreffende materiaal. De tofste achterkant is recentelijk door OnePlus onthuld: een doorzichtige (denk aan de transparante GameBoy). De smartphone beschikt namelijk over een knalrode accu die met een doorzichtige achterkant direct de aandacht trekt. Heel tof. Het blijft vooralsnog onduidelijk wat de prijzen van deze achterkantjes zijn. Wij verwachten ergens rond de 20 dollar. Vanaf juli zijn ze te koop.

Beestachtige accu

Het tweede grote pluspunt is de flinke accu van 3100 mAh. In tegenstelling tot veel fabrikanten maakt het OnePlus niet zo veel uit of de smartphone een millimeter dikker is. Als dat betekent dat je een veel grotere accu erin kunt stoppen, doen ze dat gewoon. Het is kenmerkend voor de Chinese smartphones.

En met resultaat, want de OnePlus One heeft een beestachtige accuduur die in mijn testen nóg beter is dan de HTC One M8. Na een halfjaar de Nexus 5 te hebben gebruikt en rond 5 uur 's middags al een oplader te zoeken, kan ik met de OnePlus One gemakkelijk het einde van de dag halen. Een geruststellende gedachte.

CyanogenMod

Het derde grote pluspunt van de OnePlus One is dat het toestel vanuit de doos draait op CyanogenMod. Deze populaire alternatieve Android-versie lijkt enorm veel op de stock Android-versie die Google met zijn Nexus-toestellen levert. Dat betekent: snelheid zonder opsmuk. Lees ook onze uitlegparty over Cyanogenmod.

Het voordeel van CyanogenMod is dat je enorm veel kunt aanpassen, van het accu-icoontje in de statusbalk tot de notificaties die op je lockscreen worden getoond en het thema dat de smartphone vormgeeft. Daarnaast wordt CyanogenMod veelvuldig geüpdatet en hoef je niet te wachten op een fabrikant die na vijf maanden eens besluit om jouw toestel van een nieuwe Android-versie te voorzien.

De CyanogenMod-versie die op de OnePlus draait, is CyanogenMod 11S. Dit is een speciale OnePlus-versie van CyanogenMod, met enkele aanpassingen en verbeteringen. Neem bijvoorbeeld het lockscreen, dat bestaat uit een felblauwe onderkant en vervaagde wallpaper als bovenkant. De onderkant toont het accupercentage en het weer en biedt een snelkoppeling naam de camera. Als je een notificatie ontvangt of muziek afspeelt, verandert het blauwe vlak mee door notificaties te tonen of als equalizer te fungeren. Een fraaie toevoeging. De OnePlus One wordt daarbij door Cyanogen, het team van CyanogenMod, erkend als een 'officiële Cyanogen-smartphone'. Ze gebruiken 'm daar zelf ook.

Helaas

Voor een prijs van 269 of 299 euro kan eigenlijk niet alles goed zijn aan de OnePlus One. Dat blijkt ook te kloppen. De smartphone heeft twee grote minpunten: de camera en Nederlandse 4G-ondersteuning.

We beginnen bij de camera, waar we aanvankelijk hoge verwachtingen van hadden. De 13 megapixel-camera is namelijk afkomstig van Sony, en de Xperia-smartphonelijn staat bekend om zijn uitstekende camera's. Ondanks dat schiet de OnePlus One vrij matige kiekjes, waarbij de lens veelal niet goed scherpstelt en foto's snel wazig over kunnen komen. Ook presteert de camera ondermaats in donkere omgevingen. Zo is de flitser zeer zwak en heb je écht vol zonlicht nodig om een goed plaatje te kunnen schieten.

Ook op connectiviteit laat OnePlus een steekje vallen. De Snapdragon 801-chip die het bedrijf voor zijn toestel heeft gekozen, is niet voorzien van ondersteuning voor de 800MHz-frequentie. Deze wordt door KPN en Vodafone gebruikt voor het landelijke 4G-netwerk. Als je T-Mobile hebt, is er geen probleem. Bij KPN en Vodafone kun je alleen in de grote steden 4G gebruiken. En dat merk je. Tijdens een treinreis van Utrecht naar Nijmegen verloor ik zo'n vijf keer mijn Vodafone-signaal, terwijl ik met mijn Nexus 5 - die wel de 800MHz-frequentie ondersteunt - hooguit één keer de verbinding kwijtraak. Het HSDPA-netwerk in Nederland is nu eenmaal veel langzamer en instabieler dan het 4G-netwerk.

Afwegen

Als je een T-Mobile-klant bent en je kunt leven met de ietwat matige camera, koop dan direct een OnePlus One. De bouwkwaliteit, hardware, accuduur en software is gewoonweg uitstekend. Als je een Vodafone- of KPN-klant bent, wordt het een ander verhaal. Ik heb mijn Nexus 5 vervangen voor de OnePlus One door al die grote pluspunten, maar ik baal wel elke dag als een stekker van de slechte 4G-ondersteuning. Weeg dus goed af of je kunt leven met het feit dat je alleen 4G in de grote steden ontvangt. Het lukt mij, maar met moeite.

De OnePlus One laat tevens zien dat high-end-smartphones geen 700 euro hoeven te kosten. Het zal nog geen effect gaan hebben op de grote merken, maar langzaam aan wordt dit de standaard voor smartphones. De ontwikkeling van hardware stagneert en het spul wordt goedkoper, en de OnePlus One is daar een uitstekend voorbeeld van. Oh, en naast dat je zo'n 400 euro bespaart heb je ook een mooi verhaal om over de smartphone te vertellen. Mensen gaan namelijk écht vragen wat voor groot ding je in je hand hebt.

Lees ook:

Wat moet je weten over Android-versie Cyanogenmod?