Eerste indruk: Philips Cinema 21:9-tv
Eerste Indruk

Eerste indruk: Philips Cinema 21:9-tv

woensdag 21 januari 2009 12:01

Philips showde de eerste tv met 'superbreedbeeld': de Cinema 21:9 heeft dezelfde beeldverhouding als bioscoopfilms. Vaarwel zwarte balken.

Philips toonde dinsdagmiddag de Cinema 21:9-tv aan de Nederlandse pers. Het bedrijf heeft hiermee een primeur: dit is de eerste consumenten-tv met een zelfde verhouding als van bioscoopbeeld. Het formaat van 21 bij 9 is vrijwel gelijk aan het 2.39 bij 1-formaat waarin volgens Philips 90 procent van de speelfilms die op dvd uitkomen zijn geschoten. Het grote voordeel is dat deze films op de nieuwe tv eindelijk ook echt het hele scherm vullen. Foto's en filmpjes mochten van Philips nog niet worden gemaakt.

De nieuwe 1,4 meter brede tv ziet er prachtig uit, zeker als je het vergelijkt met een scherm met gewoon breedbeeld en dat deed Philips dus ook. Bij de reguliere 16:9-tv's is het beeld voor het gevoel veel kleiner, vanwege de zwarte balken. De Cinema 21:9 doet meer recht aan hoe de filmbeelden ooit zijn bedoeld toen ze werden geschoten voor het witte doek. Het kijkt ook lekkerder.

Door het veel bredere scherm betrapte ik mezelf er op zo nu en dan alleen een stukje van het scherm te bekijken. Maar dat is volgens Philips ook normaal gedrag. Uit eyetrackingonderzoeken bleken veel bioscoopbezoekers dat ook te doen.

De Cinema 21:9-tv is vooral bedoeld voor filmliefhebbers. En dan met name voor fans van de grote blockbusters, want wat minder bekende animatie of arthousefilms zijn meestal minder breed gefilmd dan 21:9. Voor gewone tv-zenders hem je nog niks aan 21:9. Steeds meer tv-programma's zijn 16:9 (gewoon breedbeeld). De Cinema 21:9 waardeert deze beelden wel automatisch op. Maar hoe dat eruit ziet, toonde Philips nog niet.

Ook standaard 4:3-beelden zijn op de nieuwe tv te bekijken. Dan is er een keuze uit onveranderd beeld met grote zwarte balken aan de zijkanten van het beeld of het automatisch laten oprekken van de zijkant van het beeld. Twee tv-kanalen naast elkaar op 4:3-formaat bekijken, is niet mogelijk, al vindt Philips het idee wel 'interessant'. De 4:3-beelden werden ook nog niet op de Cinema-tv getoond. Sowieso ging het nog om een prototype. Doordat de werking van de Perfect Pixel-chip in het prototype nog moet worden verbeterd, ontbrak er wat scherpte.

Volgens Philips is de 21:9-lcd voor filmliefhebbers een praktischere oplossing dan het installeren van een beamer in een lichtdichte kamer. Projectoren kunnen 21:9 ook goed aan, maar het ophangen van een lcd-tv is volgens Philips voor een grotere groep mensen toch stukken praktischer. Het eerste model van de Cinema 21:9 heeft een beelddiagonaal van 56 inch. Ook beschikt hij over een driezijdige Ambilight Spectra-functie en ingebouwde speakers. Philips levert straks bij de nieuwe tv ook een Blu-Ray-homecinemaset met 7.1-speakers.

De Cinema 21:9 lijkt me een must-have voor echte videofielen. Ze zijn eindelijk verlost van die irritante zwarte balken. Maar de grote vraag blijft of ook de gewone filmliefhebber voor de 21:9-tv zal vallen. Daarvoor is prijs van deze eerste superbreedbeeld-tv cruciaal. Maar Philips maakt het bedrag pas eind februari bekend. In het tweede kwartaal is hij te koop.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Vrijwel gelijk is dus niet helemaal, zitten we nog steeds met zwarte balken :)

 

mijn you tube vertoond zwate balken en ik hoor wel geluid maar geen bewegend beeld erbij hoe kan ik dat wel goed krijgen weet iemand dat misschien ik hoop op een reactie erg storend de meeste muziek gaat ook slomotion wat is er loos gr lien

 

Het Laatste Nieuws over de bewustzijnsverandering die elk mens op aarde gaat meemaken en de globale officiële aankondiging over het Wereldwijde Universele Contact zijn de thema's die op dit moment veel van het nieuws bepalen op www.niburu.nl Verder maken wij zo veel mogelijk burgers attent op de gezondheidsrisico's die zij lopen door diverse oorzaken die uitvoerig terug te vinden zijn op de site. Wij kunnen vrijwel iedereen helpen met adviezen om deze gevaren tot een minimum te beperken.

Wij merken dat steeds meer mensen hun verantwoordelijkheid nemen maar dat - Eed en Beloftes - de waarheid vertragen. Wij zijn het nu zelf die de beslissingen nemen waarmee we de verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en onze omgeving die we echt mogen wakker schudden. Wij hopen dat iedereen zich realiseert dat de positieve energieveranderingen die de aarde momenteel doormaakt de wereldburgers de mogelijkheid geven om nieuwe realiteiten aan te kunnen

 

SpiriSpam..? :)

Maar zonder grappen, laat 2012 maar komen. Ik ben er klaar voor.

Voor 21:9 trouwens ook. Mooi spul.

 

Weg met 1:2,35, weg met 16:9, ik wil 4:3 of zelfs vierkant. We zijn echt doorgeslagen in het breedbeeld.

Uitdaging: wie is de eerste die een zaagbaar scherm maakt? Ik wil ieder vormpje en iedere grootte met fatsoenlijk kijkhoek en zwarting kunnen maken.

 

De eerste zal de laatste zijn...

Want het is ondoenlijk daar content voor te maken.

 

Waar blijft het liquid scherm, dat je zelf kunt "schilderen"? Dat is ook alweer jaren geleden aangekondigd: een tv scherm uit een potje!

 

leuk lichtjes!

 

Het is best te kijken alleen moet de lcd ship nog wat verbeterd worden.

 

Waarom zie ik die 7.1 set met de 1m hoge speakers en 30meter speakerkabel niet in de foto?

 

Heel gaaf, maar bedoelen ze niet gewoon 7:3?

 

Hele slimme ontwikkeling, goed gezien van Philips. Een massa-produkt zal het niet worden, meer een (duur) extraatje voor draagkrachtige cinefielen naast de 'gewone' 16:9 tv. Zijn die zwarte balken echt zo bezwaarlijk eigenlijk? Prima voor ondertiteling.

 

@ Patrock

volgens mij willen ze gewoon het grote verschil met 16:9 duidelijk maken, daarom dat ze gewoon 21:9 zeggen

 

Vanaf 1 paril verkrijgbaar!

 

Gaaf, mooi, maar wat is het energieverbruik. Blijft opvallend dat dat anno 2009 nog steeds niet standaard wordt vermeld.

Het gebruik van LED blacklights is in elk geval veelbelovend.

 

Ziet er goed uit, ook met LED backlights!
Er is nog steeds geen prijs bekend?
Hoop wel dat je nog wel fatsoenlijk TV ermee kunt kijken,
ben zeer benieuwd hoe dit eruit gaat zien!

 

Allemaal dikke zever en onzin. Het is gewoon pure domme onozele marketing van Philips. Dat er maar 10 percent andere formaten zouden zijn is puurweg dikke zever. Er zijn massa's films in het 16-9 formaat. Nu krijg je in de plaats van zwarte balken boven en onder.. twee balken links en rechts. Waar is de oplossing ? Nergens gewoon.

Weeral breedbeeld zever.

 

Wat een gezever hier als je deze TV koopt om naar GTST te kijken ben je inderdaad verkeerd bezig. Maar voor een geweldige Cinema ervaring is deze TV geweldig en helemaal met een goede geluidsinstallatie. Het is wel te merken dat vele hier dit scherm nog niet in real-live gezien hebben maar ik vind het super. Trouwens over de kabels gesproken die zitten bij elk scherm en als je een investering als dit maakt zorg je er toch voor dat de kabels weggewerkt zijn dmv een schetsplaat of in de wand.

 

Heden (22-05-2009) "live" bij Expert Purmerend het apparaat uitvoerig bekeken. Dit toestel heet Cinema 21:9 en dat is uitstekend. Want dat is het: een cinemabeeld ideaal voor film in HD. En op Blu-Ray is inderdaad het meest voorkomend formaat geen 16:9 maar meer richting die 21:9. En dat ziet er gewoon fantastisch uit op de Cinema 21:9. Met zijn 200Hz en andere technieken geeft hij de beelden prachtig vloeiend weer. Als film niet boeit en het alleen gaat om de reguliere televisie-uitzendingen, dan is een ander type toestel een betere keus. Het toestel heef 5 HDMI-aansluitingen, een component-, PC- en USB-ingang en een netwerkaansluiting. Dit toestel kan ook, in tegenstelling tot menig ander, het beeldformaat wat via HDMI-bronnen wordt ontvangen op diverse formaten weergeven (zoomen of uitvullen, net hoe je het noemen wilt). Het resultaat daarvan viel mij alleszins mee. Dus als je dan perse met een wijde blik het 8-uurjournaal wilt zien, dan kan dat.

 

weet je ook wat hij kosten??

 

Ik had hem in een reclame folder gezien voor 3999,-

 

weet je ook wat hij kosten??

 

special price for you

 

Leuke poging, maar geen alternatief voor de echte videofiel. Dit kan de beamer namelijk niet vervangen. Beamers zijn inmiddels van uistekende beeldkwaliteit (zie bijv. topmodellen van JVC) en en kunnen een veel groter beeld neerzetten. 56" is gewoonweg niet genoeg.

Thuis een 90" scherm met beamer en denk qua upgrade alleen aan ....jawel...een nog betere beamer. Misschien komen er nog grotere modellen op de markt, maar dan vraag ik me af of een beamer niet toch handiger te installeren is. Ooit wel eens een 90" tv geprobeerd de trap op te krijgen in een verhuizing?

Nee, ik blijf wel bij de echte bioscoopervaring met projector en het witte doek. Straks komt ook de nieuwe denon blu-ray alleskunner uit met functie om bij 2:35 films het beeld op te rekken als dat dan echt zo vervelend is. Heb je niet eens meer een anamorphische lens nodig.....

 

De prijs is € 3.999,00 bij ITS

 

En nu nog mini-bioscoopgordijntjes die automatisch open gaan als de tv aangezet wordt. Eventueel met een aantal standen zodat de zwarte balken achter de gordijntjes verdwijnen.

Moet ik hier nou copyright op aanvragen? :-)

 

Er is nu ook een 3D Versie aangekondigd, wel een prototype, maar zeker interessant:

http://hdtv.nieuwster.nl/philips-3d-toont-prototype-versie-van-cinema-219/

 

Het Laatste Nieuws over de bewustzijnsverandering die elk mens op aarde gaat meemaken en de globale officiële aankondiging over het Wereldwijde Universele Contact zijn de thema's die op dit moment veel van het nieuws bepalen op www.niburu.nl Verder maken wij zo veel mogelijk burgers attent op de gezondheidsrisico's die zij lopen door diverse oorzaken die uitvoerig terug te vinden zijn op de site. Wij kunnen vrijwel iedereen helpen met adviezen om deze gevaren tot een minimum te beperken.

Wij merken dat steeds meer mensen hun verantwoordelijkheid nemen maar dat - Eed en Beloftes - de waarheid vertragen. Wij zijn het nu zelf die de beslissingen nemen waarmee we de verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en onze omgeving die we echt mogen wakker schudden. Wij hopen dat iedereen zich realiseert dat de positieve energieveranderingen die de aarde momenteel doormaakt de wereldburgers de mogelijkheid geven om nieuwe realiteiten aan te kunnen

 

4000 euro for een tv is een beetje erover, alleen baronnen kunne het kopen, of ge moet de loto winnen. zal rap verdwijnen samen met plasme schermen, nieuwe led tv is super, eindelijk echt zwart beeld, tot heden alleen nog maar klein lcd gekocht, aan het wachten op beter, led tv moet eerst nog zakken van prijs. misschien wilt philips dat ge 2 tv's hebt, en deze 21:9 alleen bedoeld is voor in het weekend een blue ray filmken te zien

 

Ik vind jou een flapdrol karlo de man.
ooit wel eens bang&olufsen of loewe tvs gezien die kunnen de 20.000 euro halen.
of het mega scherm van panasonic 70" of de sony wega schermen die bijna een ton kosten. is een schermpje van 4000 euro niks.

70000 euro bij media markt. in nederland te krijgen.
http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.hdtv.ca/reviews/plasma/...

 

Ik vind jou een flapdrol karlo de man.
ooit wel eens bang&olufsen of loewe tvs gezien die kunnen de 20.000 euro halen.
of het mega scherm van panasonic 70" of de sony wega schermen die bijna een ton kosten. is een schermpje van 4000 euro niks.

70000 euro bij media markt. in nederland te krijgen.
http://images.google.nl/imgres?imgurl=http://www.hdtv.ca/reviews/plasma/...

 

uitpakparty zou ik zeggen!!

 

Dus IPV zwarte balken op je DVD fimpje heb je nu zwarte balken als je TV kijkt, voor de meeste mensen is dit >90% van de tijd. Verspilling van je geld dus.

 

Nieuwsbrief