Eerste indruk: Samsung Galaxy Note 3

Eerste indruk: Samsung Galaxy Note 3

01-11-2013 09:22 Laatste update: 28-04-2018 09:24

Samsung werd haast uitgelachen om de eerste Note, maar in de markt voor hele grote smartphones zijn de Koreanen koning.

We zijn een heel eind gekomen sinds het 3,5 inch scherm van de eerste iPhone. De smartphonemarkt is groot en iedere fabrikant heeft zijn eigen strategie. Die van Samsung is simpel: zoveel mogelijk groepen proberen te bedienen met een toestel op maat. De Galaxy Note was in zijn eerste twee uitvoerigen al een toestel voor mensen die een kleine tablet en een smartphone in één apparaat willen hebben.

In tegenstelling tot die eerste twee Galaxy Notes voelt de Note 3 niet aan als een compromis. Het 5,7 inch super amoled-scherm van de Note 3 is met zijn full hd-resolutie haarscherp. De vorige twee Notes moesten het doen met een 720p-resolutie, waardoor het scherm minder scherp wegkeek dan kleinere toestellen met dezelfde prijs.

Naast scherp is het scherm van de Note 3 vooral kleurrijk en fel. Dat tweede is bijzonder voor een amoled-scherm, en bijzonder prettig, omdat je zelfs in de volle zon je scherm nog prima kan lezen. De kleuren van het scherm zijn erg vol, maar een stuk natuurgetrouwer dan de kleuren op Samsung-smartphones uit het verleden. Daar werden de kleuren opgepompt om ze levendiger te laten ogen, die truc is met het scherm van de Note 3 niet nodig.


De Note 3 is maar 8,3 mm dik en ligt daardoor beter in de hand

De Note 3 bedient zich overigens wel van een andere truc: het toestel speelt vals bij benchmarks. Nou zijn benchmarks sowieso al niet de beste manier om de snelheid van een telefoon te testen, maar dat Samsung hier 'digitale doping' gebruikt is ook nog eens heel raar. In de Note 3 zit namelijk een Snapdragon 800, één van de snelste chips van het moment. Dat merk je aan alles: de Note 3 hapert geen moment. Het startscherm van elke app is verdwenen voordat je het doorhebt en ook games laden in een oogwenk.

Daarbij heeft het toestel 3 gb werkgeheugen, voor het eerst dat er zoveel in een smartphone zit. Een direct voordeel van zoveel ram is nog minder laadtijd: er is plaats genoeg om te wisselen tussen een browser met meerdere tabs open en je andere favoriete apps, zonder dat je ooit een laadscherm te zien krijgt.

Wie zo'n snelle chip en zo'n groot, fel scherm in een telefoon bouwt moet daar een minstens zo'n forse batterij tegenover zetten. Dat is zit met het 3200 mAh-exemplaar van de Note 3 wel snor. De batterij heeft genoeg vermogen om de telefoon een hele dag door te helpen. Ik denk dat ik in de categorie grootverbruikers val, en ik kon zorgeloos van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zonder tussendoor op te laden met de Note 3 de dag door.

De camera van de Note 3 is overigens een prima camera; dezelfde 12 megapixel-module die Samsung eerder dit jaar in de Galaxy S4 stopte. Het is geen hoogvlieger, maar maakt gewoon goede foto's, zeker bij daglicht. Het toestel haalt het niet bij wat Nokia Lumia's kunnen, en ook de iPhone 5S en Sony Xperia Z1 komen er beter vanaf, maar dat is vooral bij weinig licht. Onder normale omstandigheden heb je met de camera van de Note 3 weinig te klagen.


Ziet eruit als leer, voelt als plastic maar geeft wel grip

De verschillende onderdelen van het toestel zijn dus prima uitgezocht, op dat vlak geen enkel compromis. De vormgeving van de Note 3 blijft wat mij betreft wel nog steeds ver achter. Toestellen van concurrenten zijn ondertussen hoogstaande stukjes vormgeving, gemaakt van staal en glas. De Note 3 oogt van de voorkant hetzelfde als de hoogglans plastic S4, de achterkant is eveneens plastic maar dan met reliëf. Door dat reliëf lijkt het op nepleer, zeker doordat er ook stiksel langs de randen loopt. En zilverkleurige rand heeft ook reliëf, daar lijkt het op pagina's.

Op die manier heeft Samsung geprobeerd de Note 3 een look te geven die bij zijn naam past: een modern notitieboekje. Het oogt en voelt alleen wat goedkoop, zeker niet alsof je een premium telefoon in handen hebt. Het toegevoegde reliëf is wel een verbetering ten opzichte van de vorige notes. Die lagen door de gladde achterkant nooit zeker in de hand, zeker wanneer je het toestel al lopend met één hand bediende.

Wat betreft die bediening met één hand heeft Samsung ook in de software wat toegevoegd. In de Note 2 kon je al een kleiner toetsenbord instellen voor makkelijker typen met één hand, in de Note 3 zit een instelling waarmee je je hele scherm kunt krimpen tot je praktisch een 4 inch scherm overhoudt. Dat werkt op zich, maar voelt wel een beetje alsof je jezelf in de maling neemt.

Praktischer zijn dan de nieuwe opties van de S-Pen, de stylus die de Galaxy Note samen met het grote scherm tot een eigen categorie maakt. Wanneer je nu de punt stylus vlak boven het scherm houdt, verschijnt er een menu. Zo heb je snel toegang tot S Notes, een app die je handgeschreven notities netjes omzet naar voor iedereen leesbare tekst, en vervolgens deelt met bijvoorbeeld Evernote.

Met de optie Multiview kun je twee vensters naast elkaar open hebben staan, iets waar het grote scherm van de Note 3 zich prima voor leent. Je kan daarbij tekst, afbeeldingen en video's van het ene naar het andere scherm kopiëren. Daarnaast heeft de Note 3 ook vreemdere opties, in de trant van 'omdat het kan'. Zo is het mogelijk één video uitgerekt over de schermen van meerdere Notes 3 te bekijken.

De Note 3 is uiteindelijk nog steeds een typische Samsung-telefoon. De Touch Wiz-interface is niet veranderd, maar de S-Pen-toevoegingen zijn welkom. Het toestel is nog steeds van plastic, maar bevat onderdelen waar je u tegen zegt. Samsung weet precies welk soort klant het met de Note aanspreekt, en de Note 3 geeft die klanten precies wat ze willen. Een snelle smartphone met mooi, groot scherm dat grenst aan dat van een tablet, een lange batterijduur en de extra mogelijkheden van een stylus. De Note 3 is kortom nog altijd een Note, maar wel veruit de beste tot nu toe.