Eerste indruk: Samsung Galaxy S III
Eerste Indruk

Eerste indruk: Samsung Galaxy S III

dinsdag 29 mei 2012 15:55

Met de Galaxy S II maakte Samsung het meest succesvolle Android-toestel van 2011. Verdient de S III hetzelfde succes?

Langverwacht en vanaf vandaag eindelijk te koop: de Samsung Galaxy S III. De opvolger van de S II en daarmee dé Android-telefoon van 2012 voor Samsung. Wat pure kracht betreft zit de Galaxy S III met z’n 1,4 GHz quadprocessor sowieso goed. Dat merk je ook: het toestel draait Android 4.0 Ice Cream Sandwich met daar overheen Samsungs eigen TouchWiz skin bijzonder soepeltjes. Dat wordt allemaal weergegeven op een riant 4,8 inch 720p Super AMOLED scherm, 20 procent groter dan dat van de S II. Door slim vormgeven met dunne schermranden is het toestel zelf maar 16 procent groter dan z’n voorganger.

Ronde hoeken
Het ontwerp van de Galaxy S III is volgens Samsung geïnspireerd door de natuur. Dat betekent dat de scherpe hoeken van de S II plaats hebben gemaakt voor rondere hoeken en vormen. Daardoor is de S III misschien niet zo’n aantrekkelijk ogende smartphone als concurrenten HTC One X of iPhone 4S. Maar het toestel ligt wel beduidend lekkerder in de hand, zeker gezien het forse formaat van de telefoon. Wel jammer dat Samsung bij zo’n premium toestel voor een flimsy plastic achterkant heeft gekozen, hoewel die door de gladde afwerking niet erg onaardig aanvoelt.

Samsungs gewoonte om de lock button aan de zijkant van de telefoon te plaatsen is erg fijn: ook hier precies op de plek waar je je wijsvinger of duim laat rusten. Een knop bovenop, zoals bij de One X, is bij zulke grote telefoons voor de meeste mensen haast niet haalbaar zonder gehannes. Want groot is de Galaxy S III. Met mijn forse handen was het zeker bij gebruik met één hand nog vaak behelpen. Des te handiger dus dat de S III nog gewoon een fysieke home-knop heeft, geflankeerd door aanraak terug- en menuknoppen. Boven het scherm vind je een verborgen RGB-ledje zoals de Galaxy Nexus die ook heeft. Handig voor gemiste oproepen, mailtjes, smsjes en tweets.

Het grootste en belangrijkste deel van elke moderne smartphone is het scherm. Dat van de S III mag er met z’n 1280 x 720 pixels tellende Super AMOLED wezen. Al is de PenTile indeling van het scherm een redelijk zwaktebod: wie van dichtbij kijkt ziet een fijn maar onmiskenbaar ‘grid’ over de graphics heen liggen. Niet onoverkomelijk, wel jammer. De kleuren zijn wel erg levendig, je zou ze zelfs wat overstuurd kunnen noemen. Dat is gelukkig allemaal redelijk naar smaak bij te stellen.


Pop up play: multitasking 2.0 of een indrukwekkende gimmick?

TouchWiz Nature UX
Het natuurgevoel van Samsungs TouchWiz skin begint en eindigt op het lockscreen. Daar ligt een laagje digitaal water overheen waar je wat in kan spetteren, waarna de S III unlockt. Op een paar wallpapers na is de natuur ver te zoeken in het nieuwe TouchWiz. Niet dat dat negatief is: de interface is vrij ingetogen voor een Android skin en sowieso Samsungs meest overzichtelijke skin tot nu toe.

Het Instellingen-menu laat wat dat betreft nog het meest te wensen over. Alledaagse handelingen als het beheren van apps en widgets gaat dan weer makkelijker dan ooit. Je ziet Samsungs hand dan ook eerder terug in alle extra functies die ze aan Android 4.0 hebben toegevoegd. S Beam bijvoorbeeld, Samsungs aangepaste versie van Android Beam. Door middel van NFC wordt dan een snelle wifi verbinding gelegd. Als het werkt gaat het inderdaad erg rap, praktisch nadeel is dat het nu alleen nog tussen twee S III’s werkt.

Siri volgens Samsung
Andere aanpassingen zijn S Memo en S Planner, de gebruikelijke memo- en agenda-apps met een Samsung laagje. Ook is de app Flipboard de komende tijd exclusief voor de Galaxy S III. Met S Voice slaat Samsung wat mij betreft een flater. Hier wordt overduidelijk Apple’s Siri gekopieerd, tot de vormgeving aan toe. En waar Siri met haar menselijke reacties en geintjes nog altijd heel terecht het label 'beta' draagt, daar is S Voice wat mij betreft nog alpha-software. Meestal verstond S Voice me niet eens, laat staan dat ik kreeg ik waar ik om vroeg.


Soepel is anders en een geintje kan er ook al niet vanaf.

Slimmer zijn de functies Smart Stay en Direct Call. De tweede maakt het mogelijk iemand direct vanuit een sms-gesprek te bellen door enkel de telefoon naar je oor te brengen. Smart Stay checkt of je ogen nog naar het scherm kijken en voorkomt dan dat het licht gedimd of het scherm afgesloten wordt.

De automatische helderheid is niet zo pienter: op auto is het scherm steevast onderbelicht en wisseling in helderheid gebeurt niet geleidelijk maar met zichtbare stappen. Als laatste heeft de S III de exclusieve 'pop up play' functie. Je kunt een video dan uit het venster tillen, rond je scherm slepen en tijdens het kijken wat anders doen, zoals een mailtje tikken. Geinig gevonden, al zal ik het in de praktijk niet echt gebruiken. Voor mij dus een beetje een gimmick.

Foto en video
Qua foto en video ligt de S III in lijn met camera’s als die van de iPhone 4S, Sony Xperia S en de HTC One X. Afdrukken gaat snel en het 8-megapixel resultaat is indrukwekkend. Net als bij de HTC One X is het mogelijk foto's te maken tijdens het filmen. Dat levert wel kleine maar zichtbare schokjes op in je video en de foto’s zijn van lagere 1080p kwaliteit. Ik zette de camera tegenover die van mijn eigen iPhone 4S. CNET maakte een uitgebreidere vergelijking.

Vooralsnog is de Galaxy S III alleen met 16 gb ingebouwd geheugen verkrijgbaar. Dat is wel uit te breiden met een microSD kaartje. Ook bevat de S III met 2100mAh een hele capabele batterij. Ik haalde tijdens mijn drie dagen testen steeds makkelijk de avond. Vergeleken met de 1800mAh van de One X en de 1750mAh van de Galaxy Nexus mag je dat ook wel verwachten. De S III is op internet verkrijgbaar vanaf 599 euro, de blauwe variant laat naar verluidt tot ergens volgende week op zich wachten.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

"geïnspireerd door de natuur"

Boze tongen beweren dat het appels waren.

 
afbeelding van M@xi on Android

Goede review. Maar helaas geen conclusie.

 

Een conclusie is in een paar woorden haast niet te maken, anders had ik het graag gedaan. Een eerste indruk proberen we altijd kort te houden.

Bij een échte conculsie zou ik namelijk graag alle concurrenten betrekken, maar bijvoorbeeld ook dieper ingaan op de manier waarop Samsung zijn Android updates uitrolt in vergelijking tot die concurrenten. Een keuze voor een bepaald Android-kamp wordt haast moeilijker dan de keus iOS-Android. 

Wellicht dat we er in de toekomst hier op Bright een special aan wijden. Interessante materie.

 

Vind het jammer dat iOS altijd betrokken wordt bij een dergelijke test/review/eerste indruk.
Wat mij betreft heeft iOS/iPhone te veel beperkingen en doet de hardware echt niet mee t.o.v. dit vlaggenschip van Samsung of de One X van HTC.

 

Ik betrek de iPhone en iOS hier toch amper? Ik noem alleen het design van de iPhone, wat mij betreft nog steeds toonaangevend. Daarnaast heb ik het over de camera van de iPhone 4S, ook al toonaangevend. Allebei een nuttige lat om de S III naast te leggen.

Los daarvan vind ik dat het altijd zin heeft iOS en de iPhone te noemen. De iPhone is nu eenmaal een premium telefoon, een vol jaar lang. De 4S blijft tot er een opvolger is een terechte overweging voor iedereen die carte blanche naar een nieuwe smartphone op zoek gaat. 

Bovendien is het júist interessant om het open Android in al zijn verschillende verschijningsvormen tegenover het geslotener iOS te zetten. Dan heb je namelijk een referentiekader van hoe het precies zit met die beperkingen en wat je als gebruiker hebt aan de kracht die telefoons als deze ten opzichte van de iPhone hebben.

 

De iPhone 4S is inmiddels een verouderd model.
beetje dik ding met een veel te klein scherm, vergeleken met de nieuwe generatie smartphones.
Nog even wachten op iPhone 5, voordat er weer met droge ogen een vergelijking kan worden getrokken. En vind je de 4S echt zo'n mooi ontwerp? Bekijk hem eens goed, leg hem desnoods naast een 3GS, of een iPad... de iPhone 4 met die rommelige knopjes aan de zijkant, onderbroken rand..
niet echt "apples mooiste"
misschien val je gewoon op het logo.
Dat is nog steeds een van de beste ontwerpen.

 

Goeie review! Lekker uitgebreid. Ik was ook wel nieuwsgierig naar een conclusie/keuze ten opzichte van de andere telefoons, ongeacht Android of iOS? Krijg je nu echt heel veel meer waar voor je geld tov een topper uit 2011? Volgens mij klopt "een vijfde procent groter" niet; van 4,3 inch naar 4,8 is volgens mij iets meer dan 10%. En "maar 16%" suggereert dat de toesteltoenname minder is dan de schermtoename. Sorry ...

 

Volgens mij ben je zelf een beetje in de war. en de schrijver ook. Hij bedoelt waarschijnlijk een vijfde keer groter oftewel meer dan 20 % groter. En dat klopt ook wel. Bij een vergroting van het beelddiagonaal van 4.3 naar 4.8 inch wordt het beeldoppervlakte meer dan 20 % groter. Ik kan het je voorrekenen als je wilt maar het is maar middelbare school wiskunde van Pythagoras. Ik ben zelf wel benieuwd naar de nieuwe telefoon en ga hem zeer binnenkort sowieso bekijken.

 

Ik had het inderdaad alleen over de diagonaal, je hebt helemaal gelijk dat het oppervlakte meer dan 20% groter is. En relevanter om te vermelden ;-)

 

ik heb het even aangepast.

 

Nieuwsbrief