Eerste indruk: Samsung Gear S2

Eerste indruk: Samsung Gear S2

20-11-2015 18:25 Laatste update: 27-04-2018 18:57

De Gear S2 is mooi én functioneel. Jammer genoeg ontbreekt het nog aan echt goede apps voor het Tizen-systeem.

Nederland is geen smartwatchland. Het afgelopen kwartaal gingen maar 12.500 slimme horloges over de toonbank. Dat is een verdubbeling ten opzichte van hetzelfde kwartaal afgelopen jaar, maar het zijn nog steeds geen grote cijfers - fitnesstrackers werden met 32.000 stuks veel beter verkocht. De smartwatch staat nog in zijn kinderschoenen, al laat de Gear S2 wel zien dat er degelijk belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden.

Ring rondom het scherm

Allereerst het design. Samsung heeft een ideale manier gevonden om een smartwatch te besturen. Terwijl de meeste smartwatches worden bestuurd via het touchscreen of een klein knopje aan de zijkant, gebruikt de Gear S2 een ring rondom het ronde scherm. Door naar links te draaien zie je jouw laatste notificaties, bij een draai naar rechts vind je verschillende handige widgets. Denk aan een widget om Spotify te bedienen, je hartslag te meten of je dagelijkse activiteit te zien. Aan de zijkant zijn nog twee knoppen te vinden: een terug- en homeknop.

Het klokje is voor een smartwatch vrij dun. Je zou de Gear S2 bijna kunnen vergelijken met een normaal horloge. Het 1,2 inch-scherm heeft een resolutie van 360 bij 360 pixels en de helderheid kan flink omhoog worden geschroefd. Alles is goed te lezen op het ronde scherm, van het Spotify-nummer dat wordt afgespeeld tot de notificatie van een nieuwe e-mail.

Binnen een minuutje klaar

De Gear S2 verbindt alleen met Android-smartphones. Je hoeft gelukkig niet per se een Samsung-toestel te gebruiken. Door een app in Google Play te downloaden, kun je de smartwatch via bluetooth koppelen en instellen. Binnen een minuutje is het accessoire klaar voor gebruik en kun je aanvinken van welke apps je meldingen op de smartwatch wilt zien.

Samsungs smartwatch draait niet op Android Wear van Google, maar op Tizen. Dit besturingssysteem is een project van onder andere Samsung, waarmee het een alternatief wil bieden voor Android. Tizen oogt als de softwareschil die Samsung over zijn Android-toestellen plaatst: veel zwarte achtergronden en felle accenten. Velen zullen het verschil tussen Tizen of Android Wear op een smartwatch niet eens merken.

Tizen is soepel en snel

Tizen zit prima in elkaar. De software draait soepel en snel, wat al een hele prestatie voor een smartwatch is. Door lang op het scherm te drukken, kun je het design van het digitale klokje aanpassen. In de app-winkel van Samsung zijn er allerlei designs te downloaden. De apps die je op de Gear S2 kunt gebruiken, werken ook goed. Daarnaast worden het aantal stappen en de hartslag van de gebruiker accuraat gemeten, waardoor de Gear S2 ook als fitnesstracker kan worden gebruikt.

Het geheim van Tizen is echter de ronddraaiende ring. Bij elke draai trilt de smartwatch een beetje, waardoor je feedback krijgt tijdens het navigeren door de software. Daarnaast is er altijd een lijst met beschikbare apps waar je doorheen kunt scrollen. In tegenstelling tot Android Wear en de Apple Watch voelt Tizen op de Gear S2 heel logisch aan. Zonder al te veel uitleg weet je waar knopjes en instellingen zitten.

Twee dagen energie

Bij de Gear S2 heb ik alleen meldingen ingeschakeld voor telefoongesprekken, berichtjes van WhatsApp en Telegram en e-mails. Ondanks dat ik maar een paar apps heb geselecteerd, bleef de smartwatch maar trillen. Dat kan heel afleidend werken, vooral als je met iemand in gesprek bent. Je bent sneller geneigd om even naar je smartwatch te kijken dan je smartphone uit je broekzak te halen. In andere situaties, zoals op de fiets op in de trein, is het snel scannen van meldingen wel een hele fijne eigenschap van de smartwatch.

Al die notificaties lijken vooralsnog geen flinke impact op de accuduur te hebben. De Gear S2 gaat namelijk met gemak een dag mee. In mijn geval kon ik zo'n twee dagen doen met één acculading. En dat is echt een knappe prestatie van Samsung. De Apple Watch en verschillende andere Android Wear-smartwatches halen vaak net aan het einde van de avond.

Conclusie

Met een adviesprijs van 349 euro is de Gear S2 met het rubberen polsbandje een prima koop. Polsbandjes zijn apart verkrijgbaar en beginnen bij een prijs van 39,99 euro. Zo kun je het ietwat goedkoop ogende rubberen bandje bijvoorbeeld vervangen door een lederen variant.

De Gear S2 is zelfs de beste smartwatch die tot nu toe is gemaakt, hoewel dat niet alles wil zeggen. De Gear S2 doet heel veel dingen heel goed - van de besturing tot de accuduur -, maar mist vooralsnog de goede apps om echt indruk te maken. Je wilt via je smartwatch een Uber bestellen of de navigatie van Google Maps ontvangen, maar dat is vooralsnog niet met de Gear S2 mogelijk. Samsung moet ontwikkelaars nu gaan enthousiasmeren om apps voor Tizen te ontwikkelen, anders zal de Gear S2 (of zijn opvolgers) nooit een succes worden - terwijl Samsungs smartwatch dat absoluut verdient.

Lees ook:

Huawei Watch: fraai maar prijzig