Eerste indruk: Sony Ericsson Xperia X10
Eerste Indruk

Eerste indruk: Sony Ericsson Xperia X10

vrijdag 02 april 2010 11:17

De eerste Android van Sony Ericsson heeft goede specs en features, maar ook een grote min: het verouderde Android 1.6.

Het heeft lang geduurd voordat Sony Ericsson een Android-telefoon in ontwikkeling nam. Een van de laatste toestellen van de fabrikant, de Satio, draait nog op het trage Symbian. Hardwarematig is dat een geweldig apparaat maar het besturingssysteem werkt gewoon niet mee. 

Sony Ericsson leert echter van zijn fouten en brengt vandaag zijn eerste Android-toestel op de markt. De Xperia X10 draait helaas wel op het verouderde Android versie 1.6. Door een hoop aanpassingen merk je daar vrij weinig van. Nadeel is wel dat Android 1.6 minder RAM-geheugen en geen multitouch ondersteunt. Een update naar een nieuwere versie verwacht Sony Ericsson deze zomer.

De X10 heeft een mooi gestroomlijnd rechthoekig design met een lekker groot 4 inch touchscreen waarop video’s en foto’s goed tot hun recht komen. Het is een tamelijk zwaar apparaat dat robuust aanvoelt zodat je niet bang hoeft te zijn om het een keer te laten vallen. Voorop zitten drie knoppen voor de navigatie en aan de zijkant nog drie extra knoppen: een voor het maken van foto’s en twee andere om bijvoorbeeld in te zoomen of het volume aan te passen. Bovendien heeft de X10, in tegenstelling tot andere Sony Ericsson-telefoons, eindelijk een normale koptelefoonaansluiting en niet meer zo’n vervelende stekker die nergens anders op past.

Qua snelheid doet de X10 niet onder voor de HTC Legend of de Nexus One. Je navigeert razendsnel door de menu’s en applicaties dankzij de 1 Ghz Snapdragon chip (intensief gebruik verkort overigens wel de batterijduur aanzienlijk dankzij deze energieslurpende chip). En ook internetten gaat lekker vlot, maar net als op de iPhone wordt Flash niet ondersteund. YouTube en Vimeo werken weer wel dankzij de vooraf geïnstalleerde applicaties. Het is trouwens voor een SE-toestel erg prettig dat je toegang hebt tot de Android Market en niet meer gebonden bent aan alleen de eigen applicaties van Sony Ericsson.

Speciaal voor dit Android-toestel ontwikkelde Sony Ericsson de extra interface TimeScape bovenop de bestaande Android-interface.  TimeScape is vergelijkbaar met Sense op de HTC Legend en geeft de laatste activiteiten uit je sociale netwerken, sms, e-mail en mediagebruik weer en voegt dat samen in een visuele tijdlijn. Dat ziet er allemaal best leuk uit, maar wordt al gauw onoverzichtelijk als je regelmatig updates ontvangt of veel media gebruikt. Wanneer je het uitsluitend voor je laatste telefoongesprekken en sms-berichten gebruikt is het wel een handig overzicht.

Voor mediabestanden is er ook een aparte applicatie ontwikkeld. Met MediaScape kun je al je audio, foto’s en video’s beheren en afspelen. Het kenmerkt zich vooral door de talloze manieren van indelen en de eenvoudige synchronisatie met het web. De applicatie werkt erg goed, is intuïtief en snel, precies zoals het hoort. Bij de muziekspeler zit helaas nog geen equalizer ingebouwd, maar we verwachten binnenkort een update met die functie.

Een laatste paradepaardje van de X10 is uiteraard de 8 megapixel camera met LED-flash. En eerlijk is eerlijk, met het toestel maak je goede foto’s die superieur zijn aan alle andere smartphones op de markt. Ook filmpjes zien er met maximaal 30 fps heel goed uit, hoewel de geluidsopnames wat minder klinken. Het grote scherm is dan weer wel ideaal om je eigen werk terug te kijken en te bewerken.

De X10 schaart zich onder de betere Android-toestellen zoals de HTC Legend en de Nexus One. Blijft jammer dat SE gekozen heeft voor Android 1.6, ook al functioneert het goed, je hebt toch het idee dat je een verouderd toestel aanschaft en de update wordt pas deze zomer verwacht. Hierdoor verovert de Xperia X10 wel een plek in onze Telefoon Top Tien, maar staat onder eerder genoemde Android-toestellen.

Reacties

Als Google nu ook eindelijk eens het manueel instellen van een proxy fixed (issue van meer dan een jaar oud). Is er dit frustrerend punt ook weg. Nu gebruik ik vaker de iPhone simpelweg omdat android dit niet kan.

 

Op zich wel jammer dat het artikel de werking van het touchscreen niet uitvoerig beschrijft. Bij de G1 vond ik deze namelijk onder de maat presteren. Hoe zit dat met deze SE?

 
Werkt wel aardig: ik krijg een heel klein beetje het gevoel dat ik naast de knoppen moet drukken (met een afwijking naar rechtsboven). Het touchscreen vind ik niet opvallend goed of slecht dus dat heb ik niet meegenomen in dit artikel. Het doet wat het moet doen en dat is voor mij voldoende (op multitouch na dan ;-). Komt ook nog een review op bright.tv waar dit ongetwijfeld verder aan bod komt.
 

U zegt dat latere toestellen worden geupgrade naar Android 2.1; maar als ik dan nu de X10 aanschaf kan ik dan uiteindelijk mijn software gewoon upgraden van 1.6 naar 2.1 of zit ik aan mijn versie vast?

 

Ik heb de x1 en daar zijn fans mee bezig met android opzetten.

Die had trouwens ook al de standaard oordopplug

 

multitouch wordt niet ondersteunt, of je nu een nieuwe release van Android plaatst of niet. SE heeft aangegeven dat ook de hardware die is gebruikt dit niet ondersteunt. So be it. Ik heb vandaag mijn contract bij KPN verlengt na telefonisch contact over het opzeggen en eventueel overstappen naar Vodafoon. Kreeg toen een heel strak aanbod en verwacht volgende week mijn Xperia X10 !! Order is inmiddels bevestigd.Ben zeer benieuwd.

 

Ik ben het met je eens dat het zonde is dat er geen multitouch is,
Maar ik moet nog een jaar met mijn x1 doen.
En dan zeker weten een android toestel.

 

Touch van geen een android toestel is is beter dan iPhone. Zelfs de nieuwste HTC Desire werkt minder goed.
Als je dan nog denkt dat iPhone in juni een nieuwe telefoon krijgt, lopen alle andere telefoons weer achter apple aan.

 

Ik heb gisteren de x10 aangeschaft, naast de iPhone. Ik wil ook graag het verschil voelen en zien in het gebruik met de iPhone. Hoewel nog kort, ben ik tot nu toe nog niet aangenaam verrast. Maar wie weet ga ik het in de tijd meer waarderen. Maar voor nu:
<P>is voor mij de iPhone nog steeds no 1 in gebruiksgemak en intuitie. </P>

 

wanneer is de uitpakparty?

 

Thom,

Allereerst bedankt voor je review. Ten aanzien van Timescape heb ik een vraag. Je stelt het volgende: <cite>"Dat ziet er allemaal best leuk uit, maar wordt al gauw onoverzichtelijk als je regelmatig updates ontvangt of veel media gebruikt."</cite> In welk opzicht is dit onoverzichtelijk en is Timescape een 'noodzakelijke' functie.

Tweede vraag is wat jouw mening is ten aanzien van het batterij verbruik. Kan de batterij de functionaliteiten van het toestel aan of is deze toch wel snel leeg? Je stelde al dat de 1ghz processor toch wel slurpt...

Alvast bedankt!
Groet,
Ardash

 

hoi Thom

Ik heb de X10 nu een week, ik heb inmiddels een paar keer gehad dat ik error's kreeg met verbindingen, moxier mail of internet, heb dan ook geen g3 of g icoon in beeld (rechtsbovenin) na een herstart van de telefoon is dit icoon weer terug en zijn alle errors verholpen.
Zijn er meer mensen die dit hebben geconstateerd?

groetjes

Florieke

 

hey dit lijkt een bug van android 1.6 heb zelf de HTC Tattoo en daar heb ik ook regelmatig dat de 3g verbinding wegvalt, na een herstart werkt het wel weer gewoon

 

Mooie telefoon, alleen jammer dat Android 2.1 pas in de zomer op de X10 komt. Zit nog te twijfelen tussen deze en de HTC Desire.

In dit artikel worde beide smartphones vergeleken, maar nog is de keuze lastig:

http://www.htcdesireblog.nl/vergelijking/htc-desire-vs-sony-ericsson-xpe...

 

Fijn toestel, zij het wat groot. Binnenkort komt echter de <a href="http://www.sonyericsson-xperia.nl/x10mini/">Sony ericsson Xperia X10 Mini</a> uit, een hele gave miniatuurversie van dit toestel!

 

Heb dit toestel net gekocht en ben zeer tevreden. Ik vind het wel vreemd dat ik mijn gmail niet kan blokkeren met een paswoord. Als mijn toestel gevonden wordt kan iedereen mijn gmail raadplegen. Ja je kunt natuurlijk wel de beveiliging inschakelen van het toestel maar vind dit alles toch minder prettig. Is dit normaal op deze smart phones of ben ik een beetje een zeur?

 

Ik heb dit toestel nu 3 weken, ik moet zeggen dat je er hele mooie foto's mee maakt. Nadeel is alleen wanneer je hem 's nachts gebruikt, je zet het toestel op "nachtmodus" en de "fotoverlichting" aan... Dan heb je voor mijn gevoel te weinig licht. Ik kan ook geen flitser vinden?!?!
De batterij is inderdaad vrij snel leeg, soms red ik het einde van de dag nieteens!!!
Nadeel van gesprekken aannemen is toch ook dat je die pijl moet slepen en dat hij regelmatig vast loopt, of dat je het 3x moet herhalen.
Vraag: Weet iemand waarom die pijl soms links en soms rechts zit???
Ook met aanraken reageert het touchscreen soms wat traag en moet je een paar keer drukken.
En inderdaad, ik heb soms ook het idee dat ik scheel kijk want met sms-en druk ik vaak op de verkeerde letter.
Normaal werk er ook een gewone gebruikershandleiding erbij geleverd, maar hier zat een uitklapbaar foldertje bij het toestel, waar minimale info te vinden was... Niet handig voor iemand die nog nooit van android gehoord had!!
Van mij krijgt dit toestel een magere 7, ik had er meer van verwacht, sorry

 

Ik zie m net ook idd die Sony Ericsson X10: http://www.kpn.com/prive/mobiel/aanbiedingen/nieuw-in-nederland/sony-eri..., maar idd is er nu ook een mini ofzo? en een pro? en een xperia? pfoe...

 

<p>Ik vind dat touchscreen waardeloos. Of mijn vingers zijn&nbsp; te dik of de toetsjes te klein. Bovendien een letter aan en gegarandeerd krijg je de letter ernaast - erboven - of eronder voor in de plaats !!</p>

 

het toestel is waardeloos.
werkt niet naar behoren, weigert heel vaak iets te doen en t mobile wil er niks aan doen
Erg jammer, dacht het een goed leuk en werkend toestel zou zijn...
1. beller hoort mij dubbel
2. wil vaak niet bellen
3. smsen vaak de letter ernaast
4. weigert vaak de letter L
5. duurt lang voor hij reageert
6. als je iets natte handen hebt doet het scherm het niet
7. T mobile wil hem niet ruilen

er zo nog een paar dingen. Erg jammer..

 

Ik heb beveiligingspatroon verkeerd ingevoerd. Nou is mijn Xperia geblokkeerd en ik moet mij eerst aanmelden op google acount, maar ik ben mijn gegevens kwijt en ik heb geen internetverbinding. Wie weet wat ik moet doen ?

Thanks

 

Android 2.1 kun je gewoon uploaden via de pc hoor.

 

hallo

Ik heb sinds kort de x 10 en wil graag weten of je ook een eigen toon als smsmelder kunt instellen..Verder vind ik het jammer dat je de foto's niet kunt bewerken.. Of ik heb het nog niet ontdenkt.

 

Naar mijn mening doet al dat blauw van het achtergrondscherm pijn aan je ogen. Ook het applicatiescherm is bijna gifblauw. Jammer dat je dit scherm niet voor een rustiger kleur of gewoon zwart kunt vervangen. Waarom moeten achtergronden altijd van die Karel Appelmotieven hebben en zijn ze nooit pastelkleurig? De Applicaties zijn trouwens ook flets van kleur. Bij Samsung en I-phone is dat veel beter geregeld. Messcherpe apps in felle kleuren. De fotocamera is zonder meer goed en wat ik nog te kort kom aan de fototechniek vang ik op met een Sony Cybershot W 170 10 mp. fotocamera. Alleen het lampje, (fotolichtje), in de X10 vind ik niets. Dat doet dienst om te filmen maar is niet toereikend genoeg. Ik ben fotograaf en zag graag een xenonflitser in de telefoon aangebracht. Maar al met al een goed telefoontoestel met Android 1.6 en misschien straks nog beter met Android 2.1

 

Over de achtergrond kleur je maakt een foto van iets zwarts en zo kun je een zwarte achtergrond toevoegen

 

Nieuwsbrief