Eerste indruk: Sony Xperia T

Eerste indruk: Sony Xperia T

10-10-2012 08:03 Laatste update: 28-04-2018 15:36

De Xperia T is het nieuwe topmodel van Sony en heeft als één van de eerste smartphones een 13 megapixelcamera.

De toestellen van Sony hebben vrijwel altijd drie sterke punten: een scherp scherm, goede camera en een eigen en volwassen interface. De Xperia T is de opvolger van de succesvolle Xperia S, waar Corrie al eerder erg positief over was. Het nieuwe vlaggenschip van Sony pronkte ook al in onze top 5 van nieuwe smartphones van IFA 2012 en de Xperia T is ook de enige smartphone in de lijst met een 13 megapixelcamera: een eigenschap die voor fotofetisjisten heel aantrekkelijk klinkt.

Holle kromming
Hoewel het scherm van de Xperia T groter is geworden (van 4,3 naar 4,55 inch), is het toestel in de breedte maar enkele millimeters toegenomen. De Xperia T heeft een formaat van 129 bij 67 millimeter en de gehele voorkant is zwart. Dit komt omdat een overgroot gedeelte van de voorkant door het scherm wordt bezet. De smartphone beschikt ook niet over capacitieve knoppen, maar over schermknoppen net als de Galaxy Nexus heeft.

De achterkant heeft door een holle kromming een vrij opmerkelijk design. Dit heeft echter vooral een functioneel doeleinde: door de kromming ligt de smartphone net iets beter in de hand omdat de zwaartepunten aan zowel de boven- als onderkant zitten. Hier draagt de stroeve plastic achterkant van de Xperia T aan bij, waardoor je het toestel niet snel uit je handen laat glippen. In tegenstelling tot de robuuste bouwkwaliteit van de Xperia T voelt het klepje van het simkaart- en geheugenkaart-slot juist erg fragiel aan. Dit klepje zit met twee hele kleine stukjes buigzaam plastic aan de smartphone en het lijkt alsof deze met minimale inspanning en zonder opzet kunnen losschieten.

Een echt Bravia-scherm
Het 4,55 inch scherm van de Sony Xperia T trekt direct de aandacht. De kleuren zijn helder en natuurgetrouw en door de Sony Mobile Bravia Engine worden de contrasten en diepere kleuren net iets versterkt en wordt ruis bij foto's en video gereduceerd. Dit merk je ook in de praktijk, want foto's en video's zien er heel goed uit. Het is Sony weer gelukt om een uitstekend scherm te produceren dat met 323 pixels per inch (PPI) ongeveer even scherp als het scherm van de iPhone 5 is, dat een PPI van 326 heeft.

Door de schermknoppen kan tijdens het bekijken video's ook het gehele scherm worden gebruikt. Als je een video start, verdwijnen de schermknoppen en wordt het formaat van het scherm optimaal benut. Wanneer je foto's bekijkt, veranderen de schermknoppen in kleine bolletjes die minder opvallend aanwezig zijn. Hierdoor wordt de focus op de foto gelegd.


Eigenzinnig en volwassen
Sony is geen liefhebber van quadcore-processors. Dit soort termen klinken misschien gaaf op papier, maar een snelle dualcore-processor met een hoge kloksnelheid is bij Android vaak even snel als een quadcore-processor. De dualcore-processor van de Xperia T is op 1.5Ghz geklokt en doet zijn werk goed: Android 4.0 Ice Cream Sandwich draait soepel en zonder haperingen. Een update naar Jelly Bean is al door Sony beloofd.

De 1 gb aan werkgeheugen draagt ook zijn steentje bij aan de soepelheid van de software, want de Xperia T heeft genoeg ruimte om draaiende apps in het geheugen op te slaan. Sony heeft ook hard gewerkt aan hun eigen versie van Ice Cream Sandwich. Eerder dit jaar bracht Sony nog de Xperia S met Android 2.3 Gingerbread uit, terwijl andere toestellen al met Ice Cream Sandwich werden geleverd. Het was dus een noodzaak voor Sony om snel Android 4.0 voor hun toestellen beschikbaar te maken.

Het lange wachten heeft echter wel resultaat gehad, want Sony's versie van Android 4.0 is eigenzinnig, volwassen en werkt erg goed. De software voegt de snelheid en het nieuwe multitask-systeem van Ice Cream Sandwich toe, maar behoudt de zakelijke interface waar Sony bekend om staat. De grootste verandering die Sony heeft doorgevoerd is het nieuwe multitask-venster. In dit venster, dat je met de rechter schermknop oproept, worden naast je actieve apps ook speciale kleine widgets weergeven. Deze widgets variëren van een klein notitiebriefje tot een stopwatch en zijn naar een homescreen te slepen en met een druk op de knop weer te verwijderen.

Ice Cream Sandwich gaat ook zuiniger met de batterij om. Dit geldt ook voor de Xperia T, die met een vrij kleine batterij voor een vlaggenschip toch nog een behoorlijke batterijduur biedt. Je haalt met gemak zo'n vier uur schermtijd uit de Xperia T en dit kan mogelijk nog wat worden verbeterd door de schermhelderheid wat lager in te stellen.

Betrouwbaar
Het paradepaardje van de Xperia T is de 13 megapixelcamera die foto's met een resolutie van 4128 bij 3096 pixels schiet. Het toestel beschikt zelfs over een speciale cameraknop waarmee je binnen anderhalve seconde een foto maakt - zelfs als het scherm niet is ingeschakeld. Door de handige auto-scene cameramodus selecteert de Xperia T automatisch de beste instellingen voor een foto en dat zie je: de kleuren en het contrast zijn natuurgetrouw en vormen een betrouwbaar en helder beeld zonder veel ruisvorming. Ook onder slecht belichte omgevingen presteert de camera meer dan voldoende: de korte led-flits geeft net dat beetje licht zonder dat de foto overbelicht raakt.

Helaas is de video-opname van de 13 megapixelcamera minder indrukwekkend. Dit komt omdat de lens vaak scherp moet stellen en dat duurt ongeveer een seconde, waardoor bewegende beelden vaker wazig dan scherp zijn. Het veelvuldig scherpstellen levert ook meer ruisvorming op, wat weer in het eindresultaat is terug te zien. De ingebouwde beeldstabilisatie van de Xperia T werkt juist wel erg goed en zorgt ervoor dat geschoten beelden minder schokkerig ogen.

Jelly Bean komt eraan
Sony heeft met de Xperia T weer een zeer goede smartphone op de markt gebracht. Afgezien van de teleurstellende video-opnames, heeft het toestel alles waar een Android-gebruiker naar verlangt: een groot en helder scherm, een uitstekende fotocamera en een besturingssysteem dat vlot en soepel werkt. Door de Jelly Bean-belofte en de uitwerking van Sony's eigen Ice Cream Sandwich-versie ziet de toekomst er rooskleurig uit. Het is nu de taak aan Sony om een toestel eens langer dan een jaar te ondersteunen, maar de eerste stap is met de aankondiging van Jelly Bean in ieder geval al gezet.