Eerste indruk: Twee weken met poedervoedsel Joylent

Eerste indruk: Twee weken met poedervoedsel Joylent

19-01-2015 21:14 Laatste update: 28-04-2018 02:10

Joylent wil met poeder eten gaan vervangen. Daniël over zijn ervaringen met de shakehype.

Joylent is de Nederlandse variant van Soylent, de Amerikaanse startup die poedervoedsel voor het eerst écht populair maakte. Omdat Soylent niet naar Nederland verstuurt, dacht voormalig cokedealer Joey van Koningsbruggen dat het misschien slim zou zijn om zijn eigen variant op te starten. Inmiddels is Joylent een groot bedrijf met een nog grotere omzet.

Tien pakken voor 55 euro

Ik bestel dertig Joylent-maaltijden voor 55 euro. Dat zijn tien pakken poeder, want elk pak (2100 kcal) bestaat uit drie maaltijden. Genoeg voor een dag. Joylent biedt zijn poedereten in vier smaken aan: banaan, aardbei, vanille en chocola. Ik krijg van elke smaak twee pakken, van banaan (toevallig mijn favoriet) drie.

Het lichtbruine poeder ziet er niet appetijtelijk uit en ruikt vrij neutraal. Voor één maaltijd gooi je eenderde in de bijgeleverde shakebeker, die je vult met water. En dan shaken. Veel shaken, want de eerste keer dat ik een slok nam slikte ik vooral klontjes poeder door. Te weinig met de beker geschud, zo bleek later.

Best wel te doen

Om eerlijk te zijn: het is niet echt lekker. Maar, wat misschien belangrijker is, ook zeker niet vies. De smaken aardbei, chocola en banaan zijn niet te zoet en vooral banaan valt in de smaak. Vanille is daarentegen vrij overheersend en absoluut niet fijn om een hele dag te drinken. Leuk detail: het Amerikaanse Soylent biedt vooralsnog maar één smaak aan. Vanille, inderdaad.

Als je genoeg hebt geschud, drink je een soort havermout-achtige milkshake. Je kunt zo'n shakebeker in één keer opdrinken en dan zit je goed vol voor een paar uur. Daarmee is Joylent fijn om als ontbijt en als snelle lunch. Omdat ik een ik-kan-niet-ontbijten-in-de-ochtend-persoon ben, is Joylent ideaal. Ik maak een shake in de avond, zet 'm in de koelkast - gekoelde Joylent-shakes zijn zonder twijfel lekkerder - en schud 'm de volgende keer nog een paar keer om de shake vervolgens op te drinken. Dan zit ik tot 11 uur ramvol.

Als je dan vervolgens rond 13.00 de volgende shake neemt, zit je opnieuw weer voor enkele uren vol. Maar rond 15.00 word ik toch elke keer een beetje flauw. Een banaan en appel doen wonderen, maar ik merk dat mijn lichaam 'echt voedsel' wil. Diezelfde flauwheid merken meer poedervoedselgebruikers op, en sommigen zeggen dat je lichaam hieraan went.

Poep en scheten

Om ook even de prangende ontlastingvraag te beantwoorden: ja, je blijft gewoon naar de wc gaan. Alleen wel een stuk minder. Wat eruit komt is wat lichter en zachter, maar verder ziet het er nog gewoon uit zoals normaal. Alles blijft dus redelijk hetzelfde. Eén ding was wel anders: ik liet aanzienlijk meer scheten. Je gelooft bijna niet dat poeder zo enorm kan stinken.

Een hele dag op Joylent heb ik echter snel opgegeven. Mijn lichaam trekt het niet goed en heeft 'echt voedsel' gewoonweg nodig. Daarnaast zullen mannen 2100 kcal aan de lage kant vinden, en dat - net zoals ik - aan het einde van de dag merken. Ik kreeg hoofdpijn, krampen en flauwtes, en heb toen maar gewoon even een boterham met kaas gesmeerd. Voelde mij direct een stuk beter.

Sociaal aspect

Daarnaast heeft eten ook een sociaal aspect. Het is echt niet gezellig als je partner lekker aan tafel aan het eten is, en jij nipt aan je Joylent-shake. Dat is de tweede reden waarom ik mijn Joylent-avontuur direct hebt aangepast, en het poeder alleen doordeweeks gebruik als ontbijt en hier en daar ook als lunch. Als ik weinig tijd heb, is het namelijk ideaal spul.

Poedervoedsel gaat 'normaal eten' daarom ook nog niet vervangen. Eten is te leuk, sociaal en gewoon ook te lekker. Maar de populariteit van Joylent, Soylent en al die andere poederstartups laat zien dat er een enorme markt is voor gezonde, gemakkelijke en écht snelle maaltijden. Mijn tweede pakket ga ik snel bestellen, al is het alleen maar om altijd wat voedzaam eten in huis te hebben.

Lees ook:

Poederstartup Soylent is 100 miljoen dollar waard