Eerste indruk: Windows 7 beta

Eerste indruk: Windows 7 beta

donderdag 08 januari 2009 11:18

Tonie testte de nieuwe betaversie die vrijdagavond officieel is te downloaden.

Vanochtend maakte Microsoft-baas Steve Ballmer bekend dat je in de nacht van vrijdag op zaterdag de officiële betaversie van Windows 7 kunt downloaden. Maar precies dezelfde versie lekte vorige week al via BitTorrent uit. Downloaden van het installatiebestand van 2,5 gb duurde door de vele sharers maar een half uur.

De vraag die mij bezighield was of Windows 7 goed werkt met oude computers met maar 1 gb geheugen. Mijn oude laptop draaide Vista met 1 gb RAM niet echt lekker. Wat de minimumeisen voor Windows 7 zijn, wil Microsoft nog niet zeggen. Maar technisch specialist David Roeckel van Microsoft Nederland vertelde eerder deze week na een persbijeenkomst wel dat de programmacode de komende maanden nog wordt verbeterd zodat netbooks er vlotter mee kunnen werken.

Op die oude laptop draait Windows 7 na een makkelijke installatie al snel. Dat is dus goed nieuws voor veel bezitters van XP-netbooks. Doordat het systeem sneller reageert in gewone taken dan Vista, laat Windows 7 meteen een goede indruk achter.


Previews van alle IE-tabbladen in de taakbalk.

De vormgeving en de navigatie lijken sterk op die van Vista. Het lijkt bijna Vista 2.0. Da's wat teleurstellend. Wie echter wat verder klikt ziet genoeg kleine veranderingen en verbeteringen, die handig kunnen uitpakken zodra je er aan bent gewend. Maar vooral het startmenu is even zoeken, omdat deze helemaal overhoop is gehaald. Wel goed aan het startmenu: van sommige programma's toont een uitklapbaar menu aan de zijkant direct de laatst geopende documenten. Dat gaat veel tijd schelen.

Ook nieuw is de grote taakbalk onderin. De iconen die daar staan zijn zowel openstaande applicaties als snelkoppelingen van programma's die niet draaien. Maar je ziet het verschil minder goed dan voorheen. Een opgelicht randje aan de zijkant geeft aan dat het programma openstaat. Dat moet duidelijker kunnen.

Maar de taakbalk zelf werkt beter. Je krijgt nu ook previews van alle openstaande tabladen in Internet Explorer als je er met je muis overheen gaat en alle schermen van hetzelfde programma. Ook de positionering van vensters is makkelijker. Het transparant maken van vensters zodat je gadgets op het bureaublad ziet werkt goed, net als de schudoptie: om alle vensters te minimaliseren behalve die je gebruikt moet je even met dat vensters schudden.


Libraries bundelen alle bestanden van hetzelfde soort, waar ze ook op de harde schijf staan.

De nieuwe onderdelen 'Libraries' en 'Homegroups' zijn ook een vooruitgang. Libraries zijn virtuele mappen: ze clusteren alle zelfde soorten bestanden, zoals foto's, muziek en documenten, ongeacht de plek op de harde schijf. Een prima toevoeging op het bladeren via mappen. HomeGroups vergemakkelijkt het delen van foto's, muziek, video, documenten en printers met andere computers in het thuisnetwerk via een centraal wachtwoord. Jammer is dat HomeGroups alleen Windows 7-pc's ondersteunt.

Mediacenter lijkt trouwens standaard te worden meegeleverd. Mediacenter heeft een gelikter uiterlijk gekregen, haalt automatisch meer gegevens over muziek en films op en is ook via een desktopgadget te benaderen.


Gadgets op het standaardbureaublad met een visje...

Was de Vista-start een drama met drivers, dit keer zijn de meeste apparaten van de laatste twee jaar standaard in het OS ondersteund. Want mijn twee jaar oude Nokia-mobiel en een evenoude wifi-printer van Brother worden probleemloos herkend. Het beheer van usb-gadgets zit ook mooier in elkaar.

Veel extra programma's, zoals Messenger, Mail, Photo Gallery en Movie Maker zitten niet meer standaard in Windows, maar zijn als Windows Live-applicaties te downloaden. Ook dit weekend verliezen deze programma's hun beta-stempel. De nieuwe Messenger-beta was in Nederland volgens Microsoft al een half miljoen keer gedownload.


De taakbalk mixt snelkoppelingen en openstaande programma's.

Is Windows 7 de overstap voor XP-liefhebbers waard? Ik denk het wel. Vooral de navigatie van XP begint erg verouderd te voelen. Het OS uit 2001 is wat dat betreft niet meer bij de tijd. En Vista-gebruikers? Wie een snelle pc heeft, zal minder voordeel zien. Windows 7 lijkt erg op Vista, waar de ergste fouten met het servicepack nu wel uit zijn. Als Vista traag en log voelt bij jou, heeft overstappen naar 7 ook zin, want het nieuwe systeem werkt sneller. Maar is dat de verdienste van Windows 7 of de fout van vista? (Of Mac- en Linux-gebruikers overstappen, hoef ik waarschijnlijk niet eens te vragen.)

Tijd voor de conclusie. Hoewel Windows 7 oogt als een soort Vista 2.0, werkt het systeem een stuk sneller en voelt het lichter en stabieler aan. De interface-veranderingen zijn soms verwarrend (startmenu), en soms erg tijdbesparend (taakbalk). Libraries en HomeGroups zijn aanwinsten en de apparaatondersteuning is al meteen dik in orde.

De meeste fouten van Vista zijn eruit, het is sneller geworden, maar Windows 7 is geen enorme verandering. Geen 'wow', maar 'hehe, eindelijk'. Als de prijs redelijk is, blijf ik op Windows. Sorry, Mac-fanboys en Linux-fanaten.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

We zullen zien wat het brengt, opzich zit het er wel leuk uit.

Ben wel benieuwd hoelang W7 snel blijft, mijn ervaring is dat het nooit lang duurt.

 

Ehm,
Zo'n windows-Beta, kan ik dat blijven gebruiken? (Ik zou het dan wel via Bootcamp op mijn nieuwe iMac willen zetten.)

Macfanboy als ik ben, uitsluitend als secundair systeem.

hahaha (Moest ff)

 
Er zit meestal een tijdslimit op, 30/60/90 dagen ofzo.
 

hahaha

 

tot Augustus staat op tweakers ;)

Net ff stukje keynote gekeken maar weer snel afgezet, wat een verschrikkelijke vent die steve balmer :o

we ff windows proberen morgen :)

 

"Als de prijs redelijk is, blijf ik op Windows." De truk is om gewoon een oem versie te kopen. die zijn véél goed koper. Om zo'n versie te kopen moet je wel "systeembouwer" zijn, dat ben je al als je een netwerk kaart in je computer plugt.

 

Ik zou toch echt, hoe dan ook op een Mac blijfen! Maar ik ga het zeker proberen, die Windows 7.

 

En is deze bèta nou ook op een XP systeem te installeren? Ik las ergens dat het alleen als upgrade van Vista geïnstalleerd kon worden, wat erg jammer zou zijn.

 

Je kan gewoon Windows 7 instaleren alleen je programmas etc gaan niet mee omdat dat helemaal anders ingedeelt staat in xp
Ze doen het ook omdat het veeeeel beter is met een schone instalatie te beginnen..
Kwa stabiel en snelheid.

Heb je gewoon Windows 7 geinstaleer staat xp in windows.old.

Daar kan je gewoon je documenten en je favo en je fotos knippen.. en bij je nieuwe documenten plakken..
Heel simpel..
En je moet even programmas opnieuw instaleren..
Heb je ook meteen nieuwe versie van je programma.. want dat doet nooit iemand..

 

citaat: Als de prijs redelijk is, blijf ik op Windows. Sorry, Mac-fanboys en Linux-fanaten.
Tja, in onwetendheid kan men niet zondigen.

 

Ik wacht maar op 1 ding: Snow Leopard

Over snelheid gesproken...

 

Heeeeeeeeaaii. ik zou een nieuwe windows willen graag hoger dan 3.1! kan u me helpen??????????????????????

 

<cite>Libraries zijn virtuele mappen: ze clusteren alle zelfde soorten bestanden</cite>

Windows: Libraries
Mac: Smart folder (sinds OS10.4)

<cite>De iconen in de taakbalk staan zijn zowel openstaande applicaties als snelkoppelingen van programma's die niet draaien.</cite>

Net als Mac (sinds OSX)

<cite>...werkt het systeem een stuk sneller en voelt het lichter en stabieler aan</cite>

Zucht... Als je een snel en stabiel besturingssysteem wil waarom dan bij Windows blijven?

 

Moet je al je software opnieuw installeren als je upgradet naar W7 vanuit Vista??

 

Moet je al je software opnieuw installeren als je vanuit Vista naar W7 gaat?

 

Nieuwsbrief