3D-printen voor beginners: Tevo Tarantula

3D-printen voor beginners: Tevo Tarantula

23-12-2017 09:38 Laatste update: 26-04-2018 15:06

Rutger duikt, zonder kennis vooraf, in de wereld van 3D-printen. Deel 4: de Tevo Tarantula van rond de €220.

Ik heb geen klassieke hobby zoals voetballen of vissen, dus je zou verwachten dat ik een 3D-printer in een weekje in elkaar heb, maar het heeft langer geduurd. De Tevo Tornado zat in een halve middag in elkaar en printte meteen netjes. Aan de Anet A8 bouwde ik een volle dag, waarna de voeding dood bleek te zijn (gaf 1,2 volt in plaats van 12 volt) en de Tevo Tarantula was me gewoon eventjes te veel. Gelukkig wilde buurman Michiel meehelpen en samen bouwden we de Tarantula, waarna hij de puntjes op de i zette en ook de A8 van een nieuwe voeding voorzag. 

Wat mij betreft ligt hier meteen de eerste les: als je niet van een beetje hobbyen in elektronicasfeer houdt, dan begint 3D-printen in onze test met het duurste model. De Tornado is zonder al te veel verstand van zaken aan de praat te krijgen. De Tarantula vereist echt geduld en wat kennis van zaken. 


De handleiding van de Tevo Tarantula laat nogal wat te wensen over. Ik zou iedereen die de 3D-printer wil bouwen aanraden om één van de YouTube-tutorials te volgen. Let daarbij goed op welke van de twee extruders je hebt gekregen (de gewone of de Titan) en of je de sensor voor auto bed levelling gekregen hebt. In lekentaal: het apparaatje dat je plastic doorvoert is er in twee varianten, een kleurige goedkope en een zwarte wat duurdere én er is een groene sensor te koop die de afstand van de printkop tot het bed meet. Je moet de juiste instructie voor de bouw hebben dus. 

Na het bouwen begint voor de meeste eigenaren het instellen en daarna het verbeteren. De firmware moet soms een upgrade hebben, waarbij je goed moet opletten of je de juiste instellingen hebt voor jouw machine. Er zijn naast bovenstaande opties ook nog verschillende formaten printbedden te krijgen bijvoorbeeld. De Facebook-groep is bijzonder behulpzaam als je er niet helemaal uit komt. Lukt het je eenmaal om een print te produceren die goed is, dan zijn er talloze mogelijkheden om je Tarantula van een beginners machine om te toveren in een professioneel precisie-apparaat. Dat begint met het verstevigen van alle hoeken, waardoor er minder beweging in de onderdelen zit, via apparaatjes waarmee je gemakkelijk de riemen onder spanning kunt zetten tot volledige ombouwkits naar een beter gelagerd printbed of een tweede as om je printkop nog preciezer langs te bewegen.

Rechts een print voordat alle instellingen goed waren, links hetzelfde object na update van de firmware, het printbed helemaal recht en andere kleine aanpassingen. 

Daar zit ook de tweedeling in de gebruikers. Op de Facebook-groep zie je Tevo-eigenaren die het ding letterlijk in de container hebben gedonderd uit frustratie en types die er helemaal hun eigen machine van gemaakt hebben. Geduld is daarbij belangrijker dan technische kennis, een combinatie is ideaal. Als de printer eenmaal goed functioneert, doet hij weinig onder voor de duurdere Tevo Tornado. Het printoppervlak is iets kleiner, maar de snelheid en de precisie zijn vergelijkbaar. Voor een apparaat van rond de €200 is het een fenomenale machine. 

De Tevo Tarantula werd beschikbaar gesteld door Gearbest. Met dank aan Michiel Bodewes voor zijn eindeloze geduld en tomeloze enthousiasme. 

Eerder in deze serie over 3D-printen:

3D-printen voor beginners: printers en software

Eerste indruk: de Tevo Tornado 3D-printer

5 tips voordat je begint met 3D-printen