Deathmatch: iPad Pro vs Surface Pro 4
Nieuws

Deathmatch: iPad Pro vs Surface Pro 4

zaterdag 28 november 2015 15:02

Apple en Microsoft hebben allebei een tablet-met-toetsenbord, ook geschikt als laptop. Welke is de beste?

Jaren geleden werd er sceptisch gereageerd toen Microsoft de Surface introduceerde: een tablet met een toetsenborddock die ook als laptop kan worden gebruikt. Kenmerkend aan de Surface is de kickstand aan de achterkant, waarmee je 'm rechtop kunt plaatsen. De Surface Pro 4 is het nieuwste model, sinds deze maand te koop in Nederland.

De iPad Pro is ook sinds kort te koop, en kan net als de Surface Pro 4 rechtop worden gezet. Apple heeft zelfs een toetsenbordcover ontwikkeld waarmee je de grote iPad ook als laptop kunt gebruiken. De Smart Keyboard is vooralsnog niet in Nederland te koop, maar Logitech biedt met zijn Create-toetsenbordhoes uitkomst.

Beide apparaten lijken veel op elkaar, maar verschillen in gebruik. De iPad Pro is vooral een tablet: een grote iPad die je aan een toetsenbord kunt koppelen. De Surface Pro 4 is vooral een laptop, die door het gebrek aan apps niet echt als functionele tablet kan worden gebruikt.

Design en scherm
De iPad Pro is voorzien van een 12,9 inch-scherm met een resolutie van 2732 bij 2048 pixels. Onder het scherm is dezelfde vingerafdrukscanner te vinden als in de iPhone 6S. De behuizing is gemaakt van aluminium, net als bij andere producten van Apple. De grootte van de iPad Pro is vergelijkbaar met twee iPad Mini's die naast elkaar worden gelegd. Om het heel simpel te zeggen: de iPad Pro is vooral een grotere iPad.

De Surface Pro 4 heeft een iets kleiner 12,3 inch-scherm met een resolutie van 2736 bij 1824 pixels. Het scherm oogt door zijn breedbeeldverhouding wat meer als een scherm van een normale laptop. Een voordeel van de Surface Pro 4 zijn de verschillende aansluitingen, zoals een usb- en microSD-poort. De Microsoft-tablet is wel wat dikker dan de iPad Pro, maar ze wegen vrijwel hetzelfde. 

In tegenstelling tot de iPad Pro kan de Surface Pro 4 in allerlei verschillende standen worden gezet. Dit komt door de handige aluminium kickstand aan achterzijde, die je in elke gewenste positie kunt draaien. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om de Surface Pro 4 te gebruiken in bed, op schoot of tijdens het koken.

Het toetsenbord
Beide tablets worden niet standaard geleverd met een toetsenbord, maar zijn wel bedoeld om met het accessoire te worden gebruikt. De Surface Pro 4 heeft een toetsenbord dat grotendeels is te vergelijken met een normale laptop. De plastic toetsen kun je goed indrukken en laten je snel typen. Aan de onderzijde is tevens een trackpad aanwezig, waarmee je de muisaanwijzer bestuurt. De trackpad werkt alleen niet altijd even nauwkeurig, waardoor de kleine bluetooth-muis van Microsoft vaak uit de rugtas werd gehaald.

Het officiële iPad Pro-toetsenbord van Apple is nog niet in Nederland te koop. Voor de review hebben we daarom de Create van Logitech gebruikt, die tevens als een beschermende hoes fungeert. De plastic toetsen kun je net als bij de Surface Pro 4 goed indrukken, hoewel de ijzeren onderkant tijdens de winterdagen best koud aanvoelt. Daarnaast heeft het toetsenbord geen touchpad. Apple ondersteunt dergelijke aanwijzers niet in iOS.

Het gebrek aan een touchpad is het eerste grote verschil tussen beide apparaten. Terwijl je de Surface Pro 4 vooral gebruikt als een normale laptop, moet je bij de iPad Pro veelvuldig je vingers gebruiken om bijvoorbeeld apps te openen. Je wisselt dus veel tussen het toetsenbord en het scherm, wat minder fijn werkt dan de combinatie van een toetsenbord en trackpad.

De stylus
Beide apparaten worden ook geleverd met een stylus. De stylus van Microsoft is wat korter en dikker, de Apple Pencil wat langer en dunner. Het ruwere materiaal van de Microsoft-stylus is in gebruik fijner, maar de Apple Pencil ziet er weer wat mooier uit. In de praktijk zijn ze erg vergelijkbaar: je kunt hard of zacht drukken voor een dikke of dunne streep en beide tablets reageren snel en accuraat op de stylus, zelfs als je met je arm of andere hand op het scherm leunt.

Een voordeel van de Microsoft-stylus is dat aan de bovenkant een rubberen kopje zit waarmee je kunt gummen. Bij de iPad Pro moet je de gum selecteren in het menu van de betreffende teken-app. Daarnaast kun je de Surface-stylus via een magneetje aan de zijkant van de tablet vastmaken, terwijl je de Apple Pencil los moet meenemen.

De stylus van Microsoft wordt door een kleine AAAA-batterij van energie voorzien, die je vrij gemakkelijk kunt vervangen. De Apple Pencil werkt met een andere methode. De bovenkant van de stylus is een kapje dat je eraf kunt halen. Daaronder vind je een lightning-connector die je in de poort aan de onderzijde van de iPad Pro kunt steken. Laat 'm vijftien seconden zitten en je kunt weer dertig minuten tekenen. 

Eén probleem: die oplaadmethode is gevaarlijk, want de connector kan bij het minste of geringste breken. Daarom levert Apple er ook nog een oplaadconnector bij, waardoor je de Apple Pencil op eenzelfde manier als de iPad Pro kunt opladen: gewoon met de bijgeleverde oplaadkabel. Kijk uit dat je die connector niet kwijt raakt, want het witte plastic dingetje is echt enorm klein.

De software
Het grote verschil tussen de Surface Pro 4 en iPad Pro is de software. Eerstgenoemde draait op Windows 10, de iPad Pro op iOS 9. Windows 10 is vooral gemaakt voor pc's en laptops, maar kan ook op tablets, telefoons en zelfs consoles draaien. iOS is oorspronkelijk ontwikkeld voor smartphones, en dat kun je zien. De rij met iconen bestaat uit vier apps, waardoor er heel veel schermruimte ongebruikt blijft. Dit geeft regelmatig het idee dat je een iPad gebruikt waarvoor de software nog niet helemaal is geoptimaliseerd.

Dat is echter niet zo. De iPad Pro ondersteunt bijvoorbeeld multitasken met twee app-schermen naast elkaar. Dit is bijvoorbeeld handig als je in het eerste scherm een e-mail opstelt en in het tweede scherm naar informatie zoekt. De Surface Pro 4 ondersteunt ook multitasken met twee schermen naast elkaar. Op beide apparaten werkt het fijn en productief. De iPad Pro draait alleen apps, de Surface Pro 4 ondersteunt ook 'normale' computerprogramma's. Neem bijvoorbeeld Photoshop. Op de iPad Pro kun je alleen de afgeslankte iOS-versie van het programma gebruiken, met de Surface Pro 4 kun je met de volledige Windows-versie foto's bewerken. 

De Surface Pro 4 is daarentegen niet echt als tablet te gebruiken. Veel Windows-programma's zijn niet voor touchbesturing geoptimaliseerd, waardoor de knoppen te klein zijn om er goed op te drukken. De apps die wel voor het touchscreen zijn geoptimaliseerd, werken ook lang niet zo soepel als iOS-apps. De Surface Pro 4 kun je prima als tablet gebruiken tijdens het kijken van een video, maar ook niet veel meer dan dat.

Een innovatieve feature van de Surface Pro 4 is Windows Hello, waarmee je de computer ontgrendelt door in de frontcamera te kijken. Dit werk opvallend goed. Je gezicht wordt vaak binnen een seconde herkend, zelfs in donkere omgevingen. Het indrukken van de vingerafdrukscanner of het invoeren van een pincode of wachtwoord voelt dan een beetje oubollig aan vergeleken met Windows Hello.

Het voordeel van de iPad Pro is dan weer dat de accuduur beduidend beter is dan die van de Surface Pro 4. In standby-modus verbruikt de iPad Pro veel minder energie, waardoor je er een stuk langer gebruik van kunt maken.

Conclusie
Zowel de Surface Pro 4 als de iPad Pro zijn vanaf november in Nederland te koop. De prijzen van de Surface Pro 4 beginnen bij 999 euro voor het instapmodel, de krachtigere variant kost minimaal 1799 euro. Het toetsenbord is apart te koop voor 149 euro. De prijs van de iPad Pro begint bij 919 euro voor het wifi-model met 32GB opslagruimte en loopt op tot 1249 voor het 128GB-model met 4G-ondersteuning. 

Omdat beide apparaten vooral als laptop worden gebruikt, kun je vaker meer met de Surface Pro 4 dan de iPad Pro. Dat wil niet zeggen dat de iPad Pro slechter is. Het apparaat is voor een ander doel geschikt. 

Ben je op zoek naar een grote tablet die je soms ook als laptop kunt gebruiken? Dan is de iPad Pro de juiste keuze. Zoek je juist een laptop die je soms ook als tablet kunt gebruiken? Dan kies je voor de Surface Pro 4. Zo simpel is het.

Lees ook:

Eerste indruk: Huawei Nexus 6P, beste Android-toestel van 2015

Eerste indruk: Samsung Gear S2

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

Ik proef een beetje een blinde voorkeur voor de iPad. En weer die opmerking dat er weinig apps voor Windows 10 zijn. Dat is niet waar. Ze zijn er genoeg. Voor de meest bekende sites zijn wel apps en de Windows Surface heeft juist het hele grote voordeel dat er een volledig besturingssysteem op draait waardoor je programma's kunt installeren. De iPad pro gebruikt apps met hun beperkingen. Maar dat wordt ook juist in het artikel gezegd.

 

In een goede review kwam ik een rare zin tegen. De stelling dat je met de Surface alleen goed video kan kijken als een tablet klopt van geen kant en geeft weer dat het apparaat niet echt gereviewd is. Mail is bijvoorbeeld fijner op de Surface, de browser is het zelfde, skype, facebook, twitter is hetzelfde. Foto's, Agenda, Muziek, kpn etcen heel veek spelletjes werken zeer goed met aanraken.

 

Er is duidelijk geen Windows tablet ervaring in het review team. Als er ervaring zou zijn geweest dan zou er anders geschreven worden want de meeste apps zoals de browser werken net zo goed met je vingers als met muis of pen. De mail app is zelfs beter dan de mail app op van ipad.

 

Er is weinig deathmatch aan het artikel. Om te beginnen moet er één dood, de iPad Pro uiteraard, want dat is een halfbakken eerste versie.

Maar we kunnen het ook rustig per onderdeel opbouwen.

Scherm: ondanks de iets grotere maat bij de iPad, wint de SFP. Waarom, er past gewoon veel meer in beeld, je kunt veel effectiever werken, en tekst is scherper door cleartype.

Behuizing/looks (inclusief pen). Opnieuw winst voor MS. Apple recyclet nog steeds iPod looks, MS kiest een erg strakke eigen stijl, maar beter nog, verbetert het ingenieuze productontwerp waar Apple groot mee is geworden.

Aansluitingen. Sorry, daar begin ik niet eens aan. iPad gaat knockout

Prijs: opnieuw winst voor MS. Als we 128gb/4gb mét pen vergelijken, wint MS met een euro of 200-300

Tabletmodus: vergeet dat je de sfp als ios tablet moet willen gebruiken. Het is een volledige pc die perfect werkt met touchscreen. Met de pen kun je prima de kleine menu's bemuizen, onscreen keyboard is uitstekend, ook in klassieke windows apps en het werkt altijd. Bij iOS zit je vaak te zoeken hoe de interface nu weer werkt.

Het is soms wat priegelen op de SFP, maar ik krijg wel ALLES voor elkaar. Telnet verbinding, film monteren, filemanagement, programmeren, duizenden normale games spelen (in plaats van die kleutergames met inapp-aankoop-terror), brochure opmaken, website ontwerpen, cad tekening maken. Op een idinges ben ik vaak gefrustreerd en loop ik continu naar mijn desktop.

Daarnaast ziet Windows er gelikt en clean uit, iets wat je van iOS niet kunt zeggen.

Ik ben overigens enorm Apple fan, al sinds de halve redactie hier nog enkel als eicel bestond, maar ik moet toegeven, MS doet het momenteel beter.

 

Lig niet te zwammen man, jij een Apple fan, zie regelmatig commentaar van je, heb je echter nog NOOIT op iets positiefs over Apple kunnen betrappen.

 

De Macmini 2.6 quad 2012 is de beste desktop OOIT gemaakt. Take that!

 

Euh Bert, jij had toch al een surface gekocht nog voordat de IPad pro op de markt was? Oh enne vervolgens was je al zo vaak begonnen met kritiek te leveren op de IPad pro dat ik eigenlijk al dacht dat dat je aandelen in Microsoft had. Ik begin nu zelfs te denken dat je gewoon bezig bent om jouw Surface aan te prijzen om hem straks nog te kunnen verkopen op marktplaats.
Oh ja dat was het, die dingen brengen tweedehands niets meer op, dit in tegenstelling tot de Apple tablets. Ik zou zeggen, gebruik jou tablet de komende jaren eerst eens langdurig en kijk dan nog eens naar de snelheid, duurzaamheid en of hij dan nog zo lekker blijft werken. Want dat was voor mij namelijk de reden om Microsoft te verlaten; in het begin werkt Microsoft geweldig maar na verloop van tijd loopt de boel steeds vaker vast, wordt traag en kun je niets meer zonder snoertje omdat de batterijen niet meer opladen etc. Ik zou zeggen we praten verder over twee jaar.

 

Die tweedehandsprijzen zijn juist weer opgrabbeld. Kan mijn SFP1 voor nieuwpriis verkopen (die werden weliswaar vorig jaar gedumpt), maar nu mensen het beginnen te snappen, de 3 als een tierelier liep en de dollar zwaar overgewaardeerd is willen de mensen ook best weer een 1 of een 2, want dat zijn prima machines.

Overigens als je MS slomer vind worden, kun je ook OSX op de SFP draaien. Net als dat macs prima windows machines zijn,

Maar ook OSX wordt slomer. Laatst El crapitan vergeleken met snelheid 10.6.... Doe mij 10.6 maar. Enige voordeel nu is dat Metal misschien eindelijk eens een goed DirectX alternatief wordt voor 3D.

 

En vooraf kritiek hebben op iPad is volkomen legitiem: je ziet gewoon de foute beslissing om het onder iOS/ARM te doen. Daar kun je prima wat van vinden voor ik m in mijn vingers had. En het blijkt ook inderdaad de achilleshiel.

 

Jij durft met die dure tablets op de openbare weg ;).

 

Hoesje erom natuurlijk ;)
http://ipad-center.nl inpakken en gaan met die tablets

 

Grappig dat MS voor de gezichtsherkenningsontgrendeling de naam Hello gebruikt, was in het verleden (1984) toch een Apple dingetje...

 

Betere vergelijking:

https://youtu.be/d3FOBIER_Ek

Het blijft bizar dat een ooit trots seniorenmerk als Apple thans zo tranentrekkend innovatievrij blijkt.

 

De echte conclusie is dus dat je beter een laptop als de MacBook Pro, Air of een vergelijkbaar Windows notebook kan kopen. Beide functioneren matig als Notebook en de Surface functioneert matig tablet. De Grote iPad heb ik nog geen ervaring mee.

 

Niet de AIR. Die heeft een beeldscherm uit het jaar 0. Apple moet die heel nodig vervangen.

 

Dit zijn hoe dan ook secundaire apparaten, iets voor naast je desktop of laptop. Alleen is daar de prijs dan weer niet naar, maar zelfs de krachtigste surface is krap aan voldoende voor het betere photoshop en 3D werk, maar is het beeldscherm veels te klein voor comfortabel dagelijks gebruik. Misschien de ipad pro 3 (dan wel met volledig OS) of de surface 6.

 

Altijd lachen hoe Apple vs. Microsoft vergelijkingen uit de bocht vliegen in de comments. Anno 2015... :-)

 

2 producten die je eigenlijk niet moet willen vergelijken. De verschillen zorgen ervoor dat ze elk een eigen doelgroep hebben. Prima toch?

 

Heb je het breken van de stylus getest of denk je alleen dat hij snel kan breken. Verschillende video's gezien op youtube waar het tegendeel bewezen is. De connector kan bij normaal gebruik bijna niet breken dacht ik. http://9to5mac.com/2015/11/18/apple-pencil-stress-test/

 

Nieuwsbrief