Eerste indruk: 3DR Solo-drone

Eerste indruk: 3DR Solo-drone

24-06-2016 12:42 Laatste update: 27-04-2018 05:34

DJI is met de Phantom 4 nu de koning van het drone-segment rond 1500 euro. Maar 3DRobotics maakt de concurrent Solo. Rutger vloog een rondje.

Recent vlogen we met de DJI Phantom 4. Eén van de weinige drones die daadwerkelijk autonoom kan vliegen. Met behulp van objectherkenning kun je de Phantom 4 volautomatisch je skateboardtrucjes laten volgen bijvoorbeeld. Er zijn nog een aantal minder bekende drones te koop die soortgelijke opties hebben. Yuneec heeft de Typhoon H (vanaf volgende maand verkrijgbaar) en 3DRobotics heeft de Solo, die vanaf duizend dollar kost. Met de Solo konden we al even spelen.

Overeenkomsten

De Phantom 4 en de Solo zijn beide quadcopters (dus 4 rotors). Ze zijn te bedienen met een afstandsbediening waar een telefoon of tablet op gemonteerd kan worden met een app. De realistische vliegtijd is in beide gevallen ongeveer 20 minuten. Accu's zijn eenvoudig te vervangen (maar vrij duur) en de rotorbladen zijn bij beide drones ook zonder gereedschap te monteren en demonteren. Beide machines hebben een gimbal die ervoor zorgt dat tijdens vliegbewegingen de camera mooi stilhangt en niet abrupt meebeweegt. Bij de Phantom 4 is deze standaard, bij de 3DR Solo als optie te koop.

Verschillen

Het grootste verschil tussen de Solo en de Phantom 4 is dat de eerste geen camera heeft, maar met een GoPro uitgerust moet worden. Je kunt dus zelf kiezen voor een type GoPro (de HERO3, 3+ en 4 passen allemaal). Heb je er al eentje liggen, scheelt je dat flink in de aanschafprijs. Tijdens het bedienen van het apparaat merk je niet dat de GoPro geen integraal onderdeel is van het pakket. Alles werkt netjes binnen dezelfde interface. Een laatste belangrijk verschil is dat de 3DR Solo een relatief open platform is. In plaats van een gimbal kun je ook een setje infraroodcamera's onder de drone hangen, of een filmlamp. De gimbal is te vervangen, er is een accessoire-bay en de accu ligt bovenop de drone, waardoor andere modellen met meer vermogen theoretisch ook mogelijk worden. 

De Phantom 4 heeft een mooie followfunctie met objectherkenning. Zover is de Solo niet, maar er zijn wel meer zogenaamde "smart shots" mogelijk. Ze heten Orbit, Follow, Cable Cam, Selfie, Zipline en Pano. Follow werkt niet met objectherkenning, maar volgt de GPS van de telefoon die je gebruikt. In praktijk kun je daardoor praktisch dezelfde shots maken als met de Phantom 4. Die is daar echter beter in van dichtbij en slechter van ver weg. Orbit laat je met behulp van GPS gegevens een perfect rondje draaien rond een kerktoren, boom of iets anders waar je een rondje omheen wilt draaien. Zipline laat je een virtueel lijntje aanleggen in de lucht, dat gevolgd wordt door de drone, terwijl de camera op hetzelfde punt gefixeerd blijft.

Conclusie

Voor knutselaars is de 3DR Solo de absolute winnaar. De mogelijkheid om andere set-ups te maken geeft veel meer mogelijkheden. Voor de meeste andere mensen ligt het veel dichter bij elkaar. De Smart Shots van 3DR zijn uitgebreider dan de mogelijkheden van de Phantom 4. DJI heeft een veel grotere userbase, waardoor je tweedehands meer kan vangen voor je drone straks én je wat meer zekerheid hebt voor support in de toekomst. 

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk