Eerste indruk: Apple iPhone 5
Nieuws

Eerste indruk: Apple iPhone 5

vrijdag 05 oktober 2012 16:35

De iPhone 5 is wat je al kent maar dan in een iets groter en lichter jasje, dat weer erg behaaglijk aanvoelt.

Never change a winning team. Dat deed Apple dan ook niet met de iPhone 5. Hij is iets langer geworden, dankzij het grotere scherm, maar hij voelt ondanks kleine aanpassingen grotendeels hetzelfde aan. Hij is bijvoorbeeld even breed gebleven en daardoor bijna net zo makkelijk met één hand te bedienen. Dat went snel. De iPhone 5 is alleen een stuk lichter en dat verschil merk je wel als je hem in je handen hebt. Veel lichter zou hij eigenlijk niet moeten worden, omdat hij anders te snel uit je hand kan schieten. De achterkant is niet meer helemaal van glas, maar grotendeels van aluminium. Je voelt nu sneller wat de voor- en achterkant is als je hem uit je broekzak haalt.

Dankzij het grotere 4 inch scherm is hij iets in lengte gegroeid, maar niet eens zoveel. Over het formaat van de ideale smartphone valt te twisten, maar wie de huidige high-end smartphones als de Samsung Galaxy S3 en de HTC One X met hun schermen van rond 4,8 inch te groot vindt, zal de maat van de iPhone 5 prima bevallen. Vond je de vorige iPhone te klein, dat bestaat er een goede kans dat je dat van de iPhone 5 ook vindt.

Het scherm blijft een van de mooiste van alle smartphonedisplays. Hij is iets breder geworden en daardoor geschikter voor bekijken van video's. De pixeldichtheid is nagenoeg dezelfde en hij is dus net zo scherp als we gewend waren. Een verschil is wel dat het iPhone 5-scherm wat minder last heeft van reflectie van zonlicht, al kan dat nog altijd beter.

Het scherm is verder op nog een aantal punten licht verbeterd, maar niet zodanig dat je het erg merkt, behalve misschien de nog grotere kijkhoeken. De iPhone 5 gebruikt een nieuw type touchscreen waarbij de aanraaksensoren zijn geïntegreerd in het schermglas, maar daar merk je niks van, de bediening voelt dezelfde. Uiteindelijk zijn er maar weinig smartphones met zo'n goed scherm als de iPhone, of het moet de HTC One X zijn.

Vijf rijen app-icoontjes in plaats van vier

De aluminiumbehuizing van de zwarte versie loopt wat sneller krasjes op, bijvoorbeeld als je hem in je broekzak met sleutels stopt. Als je dat erg vindt, is de aanschaf van een case aan te raden.

In het design is verder niet zoveel veranderd ten opzichte van de iPhone 4 en 4S. Ik moest nog het meest wennen aan de verplaatsing van de koptelefooningang van de bovenkant naar de onderkant. De overgang tussen die voorgangers en de iPhone 5 lijkt minder groot dan tussen de 3G(S) en de 4. Als je al een iPhone had, dan voelt alles vertrouwd en hoef je nauwelijks te wennnen aan de iPhone 5. Dat komt ook doordat iOS nog altijd dezelfde interface heeft. Aan de extra schermruimte, die bijvoorbeeld zorgt voor een extra rij icoontjes in de menuschermen, ben je erg snel gewend.

De iPhone 5 werkt met zijn nieuwe processor nog weer sneller. Het bladeren tussen schermen voor app-icoontjes gaat vloeiend en het opstarten van zware games, applicaties of de camera verloopt sneller. Bij games merk je dat het toestel meer grafische kracht heeft. Het spelen van Fifa 13 gaat gesmeerd.

Aan de camera is weinig veranderd. In donkere situaties presteert de iPhone 5 wel beter dan zijn voorganger, maar er zijn telefoons waar de iPhone in het donker niet tegen op kan, zoals de Nokia 808 PureView en de Galaxy S III. De camera-app werkt weer iets sneller en heeft nu ook een panoramamodus, een leuke extra. Maar de camera-apps in concurrerende smartphones hebben meer extra's. Het is oppassen bij het fotograferen tegen fel licht in, want dan wil er regelmatig een paarse gloed ontstaan. De iPhone 4S had daar minder last van.

De accuduur is er ondanks het grotere scherm op vooruitgegaan. Dat merk je wel degelijk. Ook uit tests blijkt dat de iPhone 5-accu langer mee gaat dan die van de meeste concurrenten.

De nieuwe Earpods zitten wat prettiger dan de oude oordopjes en de geluidskwaliteit is eindelijk iets verbeterd. Ze bieden ook betere noise-cancelling. Maar ze vallen in het niet bij high-end koptelefoons en headsets. Ook zijn de Earpods helaas nog net zo kwetsbaar voor beschadiging.

Nieuw versus oud

iOS 6 heeft geen rigoureuze veranderingen, behalve dan dat de Google Maps-apps is ingeruild voor Apple Maps. Dat is voorlopig nog geen succes. Daar hebben we de laatste weken al meermaals over geschreven. Apple Maps bevat veel fouten en heeft geen Street View.

Apple heeft beterschap beloofd en zelfs zijn excuses aan klanten aangeboden. Er wordt hard gewerkt aan verbeteringen in de Maps-app en continu worden er fouten verbeterd, deels op basis van feedback van gebruikers, die ze via een speciale knop bij Apple kunnen melden. Om de nieuwe versies van de kaarten te zien hoef je geen updates te draaien, de kaarten verschijnen live met de laatste versie.

Niet alles aan Apple Maps is even slecht, er zijn ook voordelen ten opzichte van Google Maps. Het offline gebruik is bijvoorbeeld efficiënter. Als je een kaart laadt opent Apple Maps meer informatie waar je ook op plekken waar je even geen bereik hebt beter gebruik van kan maken dan bij de Google Maps-app. Apple's kaarten verbruiken ook veel minder data, prettig bij roaming in het buitenland. Apple Maps heeft ook mooie 3d-beelden, waar Google nog aan werkt. Als de fouten er eenmaal uit zijn, dan is Apple Maps zo slecht nog niet.

De kaarten zijn een van de schaarse minpunten van de iPhone 5, zij het tijdelijk. En andere kwestie - maar geen nadeel - is de ondersteuning van het snellere mobiele internet 4G (LTE) in Europa. Je kan dat voorlopig in Nederland niet gebruiken. De iPhone 5 biedt LTE via 850, 1800 en 2100 Mhz, maar in de praktijk betekent dat dat in Nederland alleen LTE is aan te bieden op de iPhone 5 via de 1800 Mhz-band. Op een paar plekken in Nederland zijn al 4g-netwerken via 2600 Mhz, maar die ondersteunt de iPhone 5 dus niet.

Vanaf eind oktober vindt in ons land de frequentieveiling plaats waarin onder meer de 1800 Mhz-band in de verkoop gaat. Naast KPN, Vodafone en T-Mobile bieden waarschijnlijk ook Tele 2 en UPC/Ziggo mee. Het betekent dat een iPhone 5-gebruiker nog vele maanden geduld moet hebben om op veel plekken in Nederland 4G te kunnen gebruiken op zijn toestel.

De nieuwe Lightning-connector: het gedoe met Apple-kabeltjes blijft

Er klinkt ook kritiek op de nieuwe, kleinere Lightning-aansluitpoort. Lightning zorgt ervoor dat oude opladers en docks niet zonder adapter meer werken met de nieuwe iPhone. Bovendien is het nog wachten op accessoires die Lightning gebruiken. Toch is de vernieuwing wel te begrijpen: de oude poort was gewoon te groot geworden voor de dunne apparaten die Apple maakt. Na negen jaar was het tijd voor iets nieuws. Jammer genoeg ondersteunt Apple nog altijd geen micro-usb, zoals vrijwel alle andere smartphonemakers. En blijf je dus speciale Apple-kabeltjes en -accesoires nodig hebben. De Apple-consument is dat al gewend.

Ontbreekt er in de iPhone 5 iets wat andere smartphones wel hebben? Niet echt. Sommigen noemen een NFC-chip, voor mobiele transacties, maar Apple vindt dat voorlopig niet nodig. De nieuwe Passbook-app in iOS6 dient ook als bewaarplek voor onder meer entreekaartjes, vliegtickets en kortingsbonnen. En voor mobiel betalen zijn er al externe apps, zoals PayPal. Je zal NFC vooralsnog niet echt missen: het wordt nog weinig gebruikt. Nokia gaat in zijn Lumia 920 draadloos opladen ondersteunen, maar ook dat is nog geen gemis in de iPhone 5.

En dan is er nog de prijs. De iPhone 5 blijft een van de duurste smartphones met een prijskaartje vanaf 670 euro (16 gb). Maar het toestel is dat geld zeker waard. Echte innovatie brengt hij niet, maar de iPhone 5 voelt al bijna perfect.

Bekijk ook de Uitpakparty van de iPhone 5 van vorige week.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

... en toch ben ik niet overtuigd om mijn iPhone 4 te vervangen voor een iPhone 5. Even terzijde: we hebben het hier wel mooi over een telefoon van meer dan 1300 gulden!! Ben benieuwd of ze voor die prijs in het gulden tijdperk ook zo als warme broodjes gingen.

 

Really? Gulden? Dat tijdperk is 10 jaar geleden... Alsof jij de auto laat staan met €1.90/liter benzine... reken dat ook uit naar florijnen joh. Veel plezier!

 

In het guldentijdperk zou hij dan ook geen 1300 gulden kosten. Kom op zeg, dat kun je niet meer vergelijken.

 

mhah...900 voor een 64mb variant blijft in elke wissel koers een pak geld :)
WAt een gek er voor geeft zullen we maar zeggen.

 

64GB moet dat zijn natuurlijk voor je begint te blaten :)

 

Alle prijzen stijgen. Hier een voor beeld die gek genoeg heel goed de stand van de economie aan geeft.

1995 Big Mac Menu 5,45 gulden = 2,47 euro
2002 Big Mac Menu 2,50 euro = 5,50 gulden
2011 Big Mac Menu 5,65 euro = 12,45 gulden

Tijden veranderen.

 

Ik ben nog steeds zeer tevreden met mijn 3GS die ik voor 1 euro bij een abonnement "kreeg". Ik ga echt niet meer betalen voor mijn telefoon dan voor mijn oude tweedehands auto van € 400,- die het prima doet. Ben wel Apple fan, maar niet gestoord.

 

De 3Gs n classic! Fantastisch dat ontwerp met afgeronde hoeken. Voelt veel fijner in de broekzak dan zo'n harde 4 of 5

 

Vind de conclusies in de reacties veel logischer als die in de review zelf. Iets sneller, iets groter scherm, geen enkel key selling point om over te stappen of niet gewoon een goedkopere 4S (of ander merk) te kopen.
Het niet compatible zijn met alle huidige accessoires is ook een hele slechte zaak, hoe veel meer waarde heeft zo'n nieuwe aansluiting? Behalve dat er een hoop te verdienen valt op nieuwe accessoires of converters.

 

Dat kabeltje vind ik wel het minste probleem. Die krijg je erbij en bij de bestaande adapters hoef ik alleen het kabeltje te vervangen die bij mij na een jaar toch al stuk is.
En gelukkig heb ik geen design speakers met dock voor 500€ gekocht...
Nee geen youtube en de kaarten. Dat is een flinke flater.

 

Youtube en de kaarten kun je toch nog gewoon zien? Kaarten kun je gewoon naar de site.
Youtube kun je of naar de site of de app downloaden in de appstore.
Wat mis je dan? Zelfs Streetview zit er alweer in.

 

Met hangende pootjes terug naar Youtube :)

 

Hangende pootjes terug naar Youtube??
Hoe oud ben je?

 

is dat leeftijd gebonden dan?

 

Blijkbaar..wist ik ook niet.
Man waar heb je het over met hangende pootjes terug naar youtube..
Kun je ook al terug naar youtube dan?
Gebruikte de app al nooit omdat het via de site sneller ging en net zo goed werkt.
Wat zit je nou te zeuren over youtube?

 

Omdat je in je broekzak beter kan voelen welke de voorkant is.. Kom op zeg! De Apple glas is bij jou altijd vol zo te lezen - looking at the bright side ;)
Je artikel mag best objectiever vind ik. Het meest shit aan de 5 is namelijk juist de alu behuizing. Als ze iets niet moet vervangen - over never change a winning team gesproken - dan is het wel de krasvastere harde glas die ze nu vervangen hebben door de extreeeeem krasgevoelige alu. Het lijkt mij ook niet de normale design driven beslissing maar een technische / marketingbeslissing. De combi van een deel glas en een deel alu op 1 vlak is een stap weg van de minimalistische aanpak die we gewend zijn van Apple - dat zou Steve designoog ook nooit goedkeuren. Het lijkt nu door de materiaalcombi op een cheap kopie en niet des Apple.

 

Het glas was vrijwel direct kapot bij een val vandaar die verandering. En ja aluminium krast, dat weten de iPad gebruikers als geen ander. Misschien moet Apple toch maar eens plastic overwegen :)

 
 

Ik lees best veel nadelen wat natuurlijk belachelijk is voor een highend toestel van deze prijs. Bovendien heeft Apple als meest waardevolle beurs genoteerde bedrijf maar 1 modelletje om op te focussen.
Hoe kan dat in godsnaam...wat een prutsers.

 

En wat zijn al die nadelen dan volgens jou?
Dat je Google Maps en Youtube nog steeds hebt?
Dat de meesten helemaal geen problemen hebben met Wifi??
Dat het allemaal weer 2 keer zo snel is.
Goh, het krast..gek he voor een gebruiksvoorwerp die je elke dag gebruikt.

Gebruiken ze glas is het niet goed, gebruiken ze aluminium zoals velen is het ook niet goed. De apple bashers zullen altijd naar iets zoeken om te bleren. Laat ze lekker.
Laat iedereen gewoon lekker zijn eigen voorkeur hebben en plezier van zijn eigen toestel hebben.

Mijn Galaxy S2 die ik hier heb zit ook vol krassen en een dikke scheur op het scherm.

Ik heb nu een jaar Android gebruikt omdat ik het wilde proberen en kijken hoe dat was.
Het is mij persoonlijk zeer zeer tegengevallen. Kan niet wachten tot mijn iPhone binnen is.
Voor MIJ persoonlijk is de iPhone gewoon beter. Heb 2 collega's die destijds ook een Samsung namen en ook niet weten hoe snel ze terug moeten naar de iPhone.
Andersom zul je ook genoeg verhalen horen..en dat komt omdat iedereen andere voorkeuren heeft.
Je hebt fandroids en fanboy's van Apple.
En daarnaast heb je miljoenen gewone gebruikers die ook een voorkeur hebben voor het 1 of ander.
Who cares.

 

Ik vraag me elke keer af wanneer ik weer eens een iPhone in handen heb wat ze er in godsnaam aan vinden.
Gelukkig voor Apple zijn er naïeve mensen die niet veel eisend zijn en het makkelijk vinden kiezen uit 1 modelletje met een GUI bestaande uit 16 icoontjes (nu 20). Apple is blij met klanten als jij. Maar als je het niet erg vindt hou ik het bij een Android, ik hecht te veel waarde aan mijn vrijheid.

 

Vrijheid?? Jij hebt het over vrijheid terwijl je bij Google zit?? hihi mag ik ff lachen.
En daar ga jij weer..omdat jij een andere mening hebt ga je weer afgeven op mensen met een andere mening/smaak dan jij.

Kiezen uit 1 modelletje?? Nee hoor, kan kiezen uit tig toestellen, vandaar dat ik nu een Galaxy S2 heb.
Maar kan kiezen uit tientallen toestellen, waaronder een iPhone (4, 4S of 5).
Uiteindelijk kan ik er toch maar 1 kiezen he!
Apple is blij met klanten als mij? Mooi, ik ben blij met bedrijven als Apple.
En miljoenen met mij.
Kun je nou niet gewoon snappen dat iedereen een andere smaak heeft en andere voorkeuren?? Niet iedereen hoeft die zogenaamde vrijheid van je wat niks voorstelt en ook diverse nadelen met zich meebrengt.
Beide hebben voordelen en nadelen. Ik en miljoenen kiezen voor de iPhone.
Miljoenen anderen kiezen weer voor wat anders..mooi toch..die VRIJHEID om te KIEZEN!

 

Dit ding is bedoeld voor mensen die het belangrijker vinden om het nieuwste van het nieuwste te hebben en die van alle (nieuwe) features, die dit apparaat onderscheidend maken, nog niet een kwart gebruiken. Ach, die mensen gun ik het wel om zoveel geld uit te geven voor hun protserige gedrag.

 

Nee, dat ding is bedoeld voor mensen die graag iOS gebruiken en een mooi toestel willen.
En ja, als iemand een 3GS heeft of een iPhone 4 mogen ze inmiddels weer een nieuwer toestel uitkiezen als ze dat willen.
En als je dan tevreden bent met Apple neem je al gauw de 4S of een iPhone 5.

Kijk de onderzoekers er maar ff op na. De gemiddelde persoon met een iPhone gebruikt functies van de iPhone bijna ten volle, daar waar het bij Android nog niet eens de helft is omdat het daar voor velen wat onduidelijker is.

Sommigen willen niet tweaken en custom roms etc. erop zetten.
Die willen gewoon een toestel dat doet wat het moet doen en zo simpel mogelijk.
Laat iedereen lekker zelf kiezen en heb niet zoveel vooroordelen man.
Types als jij zijn nog erger dan Apple fanboys.

 

@Daejji
Wat voor krom onderzoek moet dat zijn geweest! Iedere iPhone is een high end toestel, mag je wel hopen dat de gemiddelde gebruiker ook overal gebruik van maakt.
Android heeft tig low budget toestellen, ideaal als je alleen whatsapp wilt gebruiken en in een noodgeval wilt internetten, maar die mensen gebruiken idd maar een fractie van wat android te bieden heeft. Wat idd een hoop meer opties zijn als iOS en dat is zeker een persoonlijke voorkeur net als het uiterlijk van de interface.

 

Ja, er zijn bepaalde dingen wat je misschien meer kunt met een Android toestel. Maar daar zit een hele grote groep mensen niet op te wachten.

Die missen niks als ze een iPhone hebben.
En op zich kun je natuurlijk als je echt wil tweaken een iPhone nog wel jailbreaken. Maar ik heb het over toestellen die out of the box komen.

 

Wat een gezeik over het feit dat er niet zo veel spectaculaire nieuwe features in zitten. Je moet het gewoon anders bekijken. Zie het als een nieuwe oogst appels (no pun intended). Je koopt gewoon dezelfde appel, alleen een klein beetje beter (verser).

 

En zo is het.
Je kunt toch ook moeilijk bijna elk jaar spectaculaire features erin zetten?? Dat doet geen 1 bedrijf.
Het is nu weer wachten op spectaculaire technieken en dat dat ook massaal gebruikt kan worden.
Tot die tijd is het gewoon een kwestie van je toestel elke keer wat sneller maken en de hardware verbeteren (en uiterlijk aanpassen mocht het nodig zijn).

Denk dat sommigen verwachten dat de volgende iPhone koffie kan zetten of dat die je naar huis kan warpen ofzo..
NFC is bijvoorbeeld nog lang niet veilig genoeg en wordt ook amper gebruikt.

 

Ikkuh meid, goede bijdrage weer haha!

 

Dank je schatje, ik wist wel dat je me ging waarderen :)

 

Voor degene die bescherming tegen zoekt zal Nissan ook wel met een case komen voor de 5

http://www.techhive.com/article/248346/meet_nissan_s_self_healing_scratc...

 

Damn, die coating haalt al de krasjes uit mijn .

 

Damn, die coating haalt al de krasjes uit mijn .

 

@Daejji
Tja ALS je t laat vallen breekt t maar dat is met wijnglas ook. Een alu case zwart kleuren/anodiseren terwijl t glas goed was - dat is twee stappen terug. Mijn reactie is ook gericht tegen de manier waarop hier alles in het artikel vergoeilijkt wordt.. Apple kan NIKS verkeerd doen lijkt het. Ik heb hier alles van Apple maar ik blijf kritisch. Al die fanboys vind ik maar walgelijk. Om met glas af te sluiten. Scherven brengen geluk, tja, zo kan je alle ellende goedpraten.

 

Klopt, Apple maakt zeker ook fouten en goed onderbouwde kritiek is prima.
En je hebt gelijk, sommigen proberen de gekste dingen goed te praten, maar aan de andere kant zijn er ook sommigen die al rode hoorntjes krijgen als ze het woord Apple of iPhone zien.

 

Zit er toch sterk aan te denken om de 4S te halen ipv de 5.. Doen al mn accesoires et nog teminste! Ik vind het verschil ook niet zo megagroot.

 

Ik ben overtuigd maar deze telefoon is los zo moeilijk verkrijgbaar.

 

Prachtig toestel, nog steeds, heeft zichzelf goed bewezen in de drukke smartphone markt. Ik ben benieuwd wat de iPhone 5S gaat doen. Gr Robert(http://www.iphone-5-aanbieding.com)

 

Nieuwsbrief