Eerste indruk: BeBook Live Tablet
Nieuws

Eerste indruk: BeBook Live Tablet

donderdag 21 april 2011 15:22

Het Nederlandse BeBook komt met een 7 inch Android-tablet. Hij kost slechts 279 euro, maar werkt nog wel met Android 2.2.

De merknaam BeBook is bekend van een serie e-readers met zwart-wit eInk-schermen, die het bedrijf Endless Ideas de laatste jaren op de markt bracht. De vraag naar tablets is echter veel groter dan die voor readers, dus stort Endless Ideas zich ook op de tabletmarkt. De eerste tablet is de BeBook Live, die we op het kantoor van Endless Ideas in Breukelen deze week even konden uitproberen. De tablet ligt op 21 juni in enkele grote Nederlandse winkelketens. 

In het kort: de BeBook Live is een kleine, lichte 7 inch tablet, die nog werkt met de oude Android 2.2-versie, maar ook erg aantrekkelijk is geprijsd: 279 euro. Deze tablet is een stuk handzamer dan 10 inch tablets als de iPad. Dat valt meteen op als je hem vasthoudt: dat gaat prima met één hand. Bij de rechterduim zitten de drie standaard Android-knoppen (home, back, menu), op zich ook best handig. De knoppen zorgen wel voor een flinke rand om het scherm, dat ook nog eens een millimetertje uitsteekt boven de rand. 

De BeBook Live is zeker niet de meest stijlvolle tablets met zijn plastic buitenkant. De tablet zelf is vrij dun (11 mm), maar de iPad is dunner. Zijn scherm oogt bij een vergelijkende test met de iPad 2 iets minder fel en scherp.  De BeBook Live heeft alleen wifi; 3g en gps ontbreken.Verder een 1 Ghz-chip van Samsung-makelij (niet dual-core), 4 GB intern geheugen, ingangen voor sd-kaart en hdmi en een frontcamera. Een camera aan de achterkant is volgens BeBook overbodig, omdat voor fotograferen van wat er om je heen gebeurt de tablet niet het meest geschikte apparaat is. Bij gebrek aan backcamera mis je wel de mogelijkheid om apps met augmented reality te gebruiken. De 1 Ghz-chip presteert vlot en BeBook claimt dat de videoverwerking iets rapper zou gaan dan in de iPad. 

Jammer is dat de BeBook Live nog werkt met Android 2.2, precies hetzelfde systeem als op smartphones. De eerste tablets met het gloednieuwe Android 3.0 (Honeycomb) verschijnen juist de komende weken van merken als Acer, Asus en LG. Als kleinere fabrikant heeft Endless Ideas echter niet zo snel de beschikking gekregen over Honeycomb als grotere merken. Ook moet het bedrijf nog enkele maanden wachten op certificering door Google. In Android 3.0 zitten bij de start overigens ook nog wat gebreken, die met updates door Google zullen worden weggewerkt. Endless Ideas belooft vanaf september een upgrade naar Android 3.0, dat is vrij laat. Het bedrijf had ook kunnen kiezen voor het nieuwere 2.3, sinds kort beschikbaar, maar kreeg ondersteuning voor die versie ook niet op tijd af. Er zijn meer kleine tablets die nog niet Android Honeycomb gebruiken. Zo werkt HTC's Flyer, ook een 7 inch tablet, met Android 2.3. Voordeel is wel dat vrijwel alle bestaande Android-apps schermvullend werken op deze tablets. De schermresolutie van de BeBook Live 800x600 wordt ondersteund door de meeste van de bijna 150 duizend Android-applicaties. De tablet biedt gewoon toegang tot de Android Market, wat eerder voor concurrerende budgettablets van Archos niet gold.

Extra aansluitopties zijn er genoeg. De BeBook Live biedt usb, een sd-slot en een mini-hdmi-poort, zodat de tablet ook zijn beelden op tv's kan tonen. Hij ondersteunt Full HD-output. Er komen ook enkele accessoires, zoals een Bluetooth-keyboard, beschikbaar. Bij aanschaf levert BeBook al enkele apps mee, waaronder de game Tank Racer en een app voor bestandsbeheer en lezen van e-books.De BeBook Live is misschien niet de mooiste onder de Android-tablets, maar hij biedt een redelijke hardware voor zijn lage adviesprijs (279 euro). De tablet lijkt vooral interessant voor wie al Android op zijn mobiel gebruikt en nu een goedkope tablet met de vertrouwde versie van Android wil kopen. En dan liefst zo'n handzaam 7 inch model. Voor die groep is de BeBook Live als instapmodel tablet aantrekkelijker dan de minder presterende Archos- en ViewSonic-tablets.

Maar wie meer budget heeft, komt eerder uit bij mooiere tablets die al wel met het nieuwe Android Honeycomb werken. Die concurrenten hebben betere schermen, meer intern geheugen en gps. Compacte modellen als HTC Flyer, LG Optimus Pad en de Samsung Galaxy Tab zijn wel enkele honderden euro's duurder. Een ander alternatief is de 7 inch versie van de Acer Iconia Tab A100, die rond de 350 euro zal kosten. Deze tablets komen een paar weken eerder dan de BeBook Live op de markt.Links de BeBook Live, rechts de iPad 2.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Triest ! Als je een iPad er naast durft te zetten

 

3x raden wat de meeste mensen hier triest vinden.

 

Triest! volgens jou is elke tablet slecht behavle die van apple...

 

Het valt mij op dat op dit soort fora zo vaak zwart-wit gereageerd wordt. Waarom is het meteen helemaal niks als het jouw merk/systeem niet is? Reageer gewoon positief op datgene wat je wel leuk vindt, dan worden dit soort fora meteen een stuk aangenamer :-)

 

Ik kan het artikel ook niet objectief noemen omdat bij Bright alleen de iPad ter vergelijking wordt gebruikt.

Apple is misschien de marktleider maar er is geen contrast te maken zodat een nieuw artikel goed ingeschat kan worden.

Ik had graag gezien dat dit apparaat zowel met de iPad als met de Galaxy werd vergeleken zodat ik ongeveer weet waar dit apparaat staat.

Ik vind het kak dat ze de camera achterop hebben weggelaten en dat dus AR niet mogelijk is. Je gebruikt het misschien weinig maar je mist wel een speledingetje.

 

Bij Bebook denk ik uiteraard als eerste aan de e-readers en ik vind het jammer dat niet wordt aangegeven in hoeverre het apparaat prettig als e-reader is te gebruiken. Dan zou het een alternatief zijn voor iemand die een e-reader zoekt met wat extra opties.

 

De eerste verstandige reactie komt van Simon. Geef aan wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van de ereader, want daar gaat het uiteindelijk om.
Mijn ervaring is dat het lezen op een ereader veel prettiger is.
We blijven voortdurend twee onvergelijkbare dingen naast elkaar bekijken.

 

Het is een tablet en geen e-reader. Je kunt appels en peren niet vergelijken. Je kan er op rekenen dat het gebruik van dit ding net zo waardeloos is als alle andere niet e-ink producten die op de markt verkrijgbaar zijn.

 

... pixel QI en notion in Adam?

 

Onzin om te stellen dat een niet e-inkt device waardeloos is als e-reader, alleen buiten in de zon is dat zo, binnen is een normaal lcd wat mij betreft prima om een boek te lezen.

 

Koopt meer Hollandsche waar dan helpen we mekaar !

 

Andriod Fanboys blijf maar troep kopen en willen concurreren met de marktleiders zielig huilen boys alles wat andriod uitbracht was tot heden doa weggegooid geld

 

Andriod Fanboys gelijk aan troep lovers

 

voor iemand die niet eens android kan schrijven....ach we weten genoeg :)

 

Sorry hoor, volgens mij mag je in Nederland (trouwens ook daarbuiten) nog gewoon je eigen keuzes maken. Zo ook Android of Apple, desnoods Microsoft.

Helaas hebben blijkbaar sommige mensen daar niet zoveel boodschap aan. Maar als iedereen hetzelfde product heeft, is dat dan nog wel leuk???

 

leuk ding, graag meer van dit soort tablets.

 

Bebook Live kan zo'n beetje alles wat een Ipad kan. Natuurlijk geen e-reader net als de Ipad dat niet is. gewoon ideale handheld tablet, niet te duur zodat je over 1,5 jaar niet denkt wat heb ik een geld weggegooid zoals bij de Ipad het geval is. Ontwikkelingen gaan zo snel dat een Ipad per definitie te duur is.

 

Bebook Live kan zo'n beetje alles wat een Ipad kan. Natuurlijk geen e-reader net als de Ipad dat niet is. gewoon ideale handheld tablet, niet te duur zodat je over 1,5 jaar niet denkt wat heb ik een geld weggegooid zoals bij de Ipad het geval is. Ontwikkelingen gaan zo snel dat een Ipad per definitie te duur is.

 

Nieuwsbrief