Eerste indruk: BlackBerry Bold 9790
Nieuws

Eerste indruk: BlackBerry Bold 9790

vrijdag 17 februari 2012 13:11

De BlackBerry Bold 9780 was al een prima toestel. Opvolger 9790 heeft er onder andere een touchscreen bijgekregen.

De Bold 9790 is met 107 gram echt een lichtgewicht. Het toestel is wat kleiner dan een iPhone en is met 11 millimeter een stuk dunner dan zijn voorganger, de Bold 9780. Samen met de ronde hoeken en het gladde achterkantje voel je amper dat je een telefoon in je hand hebt, en dat voelt erg prettig. De voorkant bestaat grofweg voor de helft uit een scherm en voor de helft uit een qwerty-toetsenbord. Het scherm van 2,45 inch en een resolutie van 480x360 pixels is qua formaat gelijkgebleven aan het scherm van de 9780 maar is wel een touchscreen geworden. Een upgrade in hardware vind je verder in de 1 GHz processor en een groter werkgeheugen (768 Mb).

De menu's bedien je direct via het touchscreen of via het optische trackpad. Beide werken prima: nauwkeurig en snel. Mocht je het scherm soms te klein vinden voor touch, dan switcht je duim net zo makkelijk naar het trackpad. Dat mag niet logisch klinken, maar met het toestel in je hand gaat dat opvallend vloeiend.

Het toestel draait op OS 7. De browser is verbeterd, schijnt nog sneller te zijn dan in het vorige toestel en ondersteunt naast Flash ook HTML5. De notification-bar uit OS 6 is gebleven en handig om op de hoogte te blijven van updates van je sociale netwerken. In OS 7 zijn onder andere kompasfunctionaliteiten toegevoegd. Hierdoor kun je gebruikmaken van voorgeïnstalleerde apps als Wikitude en hebben apps als Layar ook meer nut. Ook toegevoegd is een NFC-chip. Die kun je beter alvast aan boord hebben, ook al zijn er in Nederland nog weinig toepassingen voor beschikbaar.

Grootste minpunt van de Bold 9790 is persoonlijk: ik vind het scherm te klein om lekker sites te kunnen lezen of makkelijk door Twitter-streams of Facebook te scrollen. Verder is er weinig op dit toestel aan te merken. Alles functioneert prima. Grootste pluspunt: lekker klein, smooth en snel.

Onderzoeksbureau Gartner publiceerde onlangs cijfers over het marktaandeel van RIM. Dat zag er niet rooskleurig uit. In het eerste kwartaal van 2010 was het marktaandeel van RIM 19,7 procent. In het vierde kwartaal van 2011 was dat nog maar 8,8 procent. Android (marktaandeel 50,9%) en iOS (23,8%) groeien maar door. In absolute aantallen blijft de verkoop overigens stabiel.  

Met prima toestellen als de BlackBerry Bold 9790 gaat RIM de daling van het marktaandeel waarschijnlijk niet stoppen. De huidige combinatie van sliders, qwerty en touch is domweg niet vernieuwd genoeg in een markt waarin HTC en Samsung met bijvoorbeeld steeds grotere schermen komen. Eind 2012 komt RIM met het nieuwe besturingssyteem BB 10. De vraag is of de hardware ook een opvallende update krijgt. 

Nieuwsbrief