Eerste indruk: Bose QuietComfort 20 noise-cancelling in-ear

Eerste indruk: Bose QuietComfort 20 noise-cancelling in-ear

26-08-2013 11:27 Laatste update: 28-04-2018 10:26

Bose is beroemd om zijn noise-cancelling koptelefoons. Bose's eerste in-ear noise-cancelling oordoppen leggen de lat ook heel hoog.

Ik gebruik al jaren de Bose QC3 noise-canceling on-the-ear koptelefoon. Oorspronkelijk gekocht voor lange vluchten, maar inmiddels gebruik ik hem vrijwel dagelijks om me van omgevingsgeluid af te zonderen tijdens het luisteren naar muziek of het kijken van een film. De noise-cancelling van de QC3 is vooral bedoeld om continue omgevingsgeluiden zoals windgeraas langs de treincoupé, vliegtuigmotoren en dergelijke te onderdrukken. Dit werkt zo goed dat ik hem soms zonder het afspelen van muziek gebruik om in bijna totale stilte een powernap in mijn luie stoel te doen.

De noise-cancelling van de jaar oude QC3 is ronduit goed maar valt in het niets bij de nieuwe Bose QuietComfort 20 oordoppen. Het enige wat je daarop kan zeggen is: wauw! Bandengeraas en motorgeluiden van het straatverkeer worden drastisch onderdrukt tot op het punt dat je ze bijna niet meer hoort. In het vliegtuig heb ik ze nog niet kunnen proberen, maar ik ben er zeker van dat het vliegen met de QC20 een aanzielijke stillere ervaring wordt. Dat moet wel, want de QC20 onderdrukt allerlei geluiden die mijn QC3 nauwelijks aan kan, zoals die van de magnetron.

Thuis kan ik bijvoorbeeld het gebrom en blazen van een fan van mijn magnetron op een meter of acht nog horen. Met de QC20 is dat geluid op een halve meter afstand bijna niet te horen. Zelfs het geluid van een blender werd een stuk minder, hoewel ik die nog wel hoorde omdat die een hoger frequentie voorbrengt.

Het meest opvallende is hoeveel ruis er eigenlijk is in een zogenaamd stille omgeving. Met de oordoppen in en de noise-cancelling uit denk je in de eerste instantie dat je alleen naar de vogeltjes luistert. Zet hem aan en in één keer valt de stadsruis helemaal weg en wordt het echt stil op een heel zacht noise-cancelling ruisje na. Verbijsterend.



Bose heeft lang gewacht om noise cancelling in-ear oordoppen te maken omdat de vereiste elektronica hiervoor nog niet klein genoeg gemaakt kon worden. Die zit bij de QC3 en de QC15 in de oorschelpen verwerkt. Die elektronica zit op de QC20 verwerkt in een 'kastje' in het snoer vijf centimeter verwijderd van de minijackplug. Het kastje heeft de vorm en het formaat van de langwerpige iPod nano’s van een paar jaar geleden. Er zit een batterij in die je oplaadt via micro-usb en ongeveer zestien uur meegaat. Is de accu leeg dan kan je toch nog naar muziek luisteren alhoewel de kwaliteit van het geluid dan wel drastisch minder is. Het noise-cancelling kastje is een kleine concessie die je moet maken. Ik vouw hem achter mijn iPhone 5 en doe ze beide in mijn broek- of jaszak.

Hoger op het snoer vind je een kleine afstandsbediening met vier knoppen waarmee je volume, play, doorspoelen, gesprek opnemen etcetera bedient. De meeste van deze functies werken goed maar de pauzeknop drie keer snel indrukken om naar het vorige nummer terug te skippen krijg ik niet voor elkaar. Althans dat geldt voor het iPhone QC20i-model met zijn vier knoppenafstandsbediening. De afstandsbediening voor Android, BlackBerry of Windows-telefoons heeft slechts twee knoppen waarmee je alleen een gesprek kan opnemen of play of pauze kan kiezen.

Op beide modellen zit ook de zogenaamde Aware-modus. Die knop druk je in zodra iemand je aan wil spreken. De muziek draait nog wel door maar de noise-cancelling wordt verminderd en de microfoon in de afstandsbediening wordt ‘open gezet’ zodat je een conversatie kan volgen. Erg handig.



De QC20 zit heel comfortabel. Althans in mijn oren. Hij wordt geleverd met drie maten zachte StayEar+ doppen die je als het ware tegen je gehoorgang drukt en op zijn plaats gehouden worden door het rubbere uitsteeksel dat zich in je oorschelp klemt. Het voelt in eerste instantie alsof ze er makkelijk uit kunnen vallen maar ze blijven goed zitten, zelfs als je beweegt. Je kan ze uren achter elkaar dragen zonder dat je oren geïrriteerd raken. Je voelt ze dus wel maar niet zoals sommige oordoppen die je na een uur of twee echt uit moet doen van de irritatie.

Uiteraard gaat het bij koptelefoons vooral om geluidskwaliteit. Daar kan ik kort en krachtig over zijn. De geluidskwaliteit is goed, redelijk neutraal zonder ergens gaten in het bereik van laag naar hoog. Maar laat ik eerlijk zijn, mijn gehoor is niet goed genoeg om à la de wijnkenner alle nuances uit te drukken in vol, fruitig met een vleugje nootmuskaat in het hoge en de roffel van een kruidnageltje in het lage. Dat laat ik over aan audiofielen.

Ik heb wel eens beter klinkende oordoppen in mijn oren gehad, alleen niet met noise-cancelling ingebouwd. Wil je èn goed geluid èn noise cancelling èn comfortabele in-ear oordoppen dan denk ik niet dat je veel beters kan vinden dan de Bose QuietComfort 20. Dat mag ook wel want ze kosten 300 euro en dat is een smak geld voor een koptelefoon.