Eerste indruk: Canon EOS M

Eerste indruk: Canon EOS M

25-01-2013 15:40 Laatste update: 28-04-2018 14:03

Vier jaar nadat Panasonic met de eerste compact systeemcamera met verwisselbare lenzen kwam, doet Canon ook eindelijk mee.

In de wereld van gadgets waar het model van vorig jaar al bijna als prehistorisch wordt betiteld, is het op zijn minst merkwaardig te noemen dat een systeemcamera van Canon zolang op zich heeft laten wachten. Panasonic lanceerde in september 2008 als eerste de spiegeloze DMC-G1 camera met verwisselbare lenzen. Panasonic introduceerde met de DMC-G1 een nieuwe generatie compact systeemcamera’s die nagenoeg de fotokwaliteit van een dSLR bieden maar in een veel compactere behuizing. Vrijwel alle fabrikanten volgden met hun eigen systeemcamera’s. Als laatste doet Canon met de 18 megapixel EOS M ook mee met de systeemcamera.

Als ik de Canon EOS M in een paar woorden moet samenvatten dan is het een vereenvoudigde, spiegeloze versie van Canons instapmodel dSLR EOS 650D waardoor de body min of meer het formaat heeft van een Canon Powershot compactcamera. Uiteraard is de EOS M met lens wel groter dan een Powershot maar al met al is het zeer solide, compacte camera die kleiner is dan de rivalen van Samsung en Sony die ook een APS-C sensor aan boord hebben. Hij mist overigens wel een handgreep en een ingebouwde flits. Er is wel een hotshoe voor de optionele compacte EX Speedlite 90EX flits.



De EOS M leent niet alleen de automatische sensor cleaning van zijn grotere EOS spiegelreflex broers maar ook de Digic 5 processor. Daarentegen is de camera wel aanzienlijk eenvoudiger in gebruik en richt zich overduidelijk op de consument die het gemak van een compact zonder poeha van een dSLR maar wel met een fotokwaliteit die de spiegelreflex benadert.

Dat zie je meteen aan de modusknop boven op de behuizing. Die heeft slecht drie standen; Scene Intelligent Auto, Movie Auto Exposure en Programma. De meeste mensen zullen dan ook vooral foto’s in de Scene Intelligent Auto stand nemen die alles voor je regelt. Zoals als we gewend zijn van Canon zijn de foto’s uitstekend.

Wil je echter meer, bijvoorbeeld handmatig schieten of een ‘creatieve’ stand kiezen dan stel je dat in via de 3 inch 1040 K LCD touchscreen. De interface is heel intuïtief en heb je vrij snel door zonder dat je perse door een handleiding moet ploeteren. Schiet je bijvoorbeeld handmatig dan kan je sluitertijden, diafragma en iso heel makkelijk via de touchscreen aanpassen. De Creative Auto modus biedt een reeks digitale filters waaronder toy- en fisheye camera. Je kan via Creative Auto ook makkelijk de ‘wazigheid’ van de achtergrond in bijvoorbeeld een portret instellen. Met de Movie Auto Exposure modus schiet je 1920 x 1080 pixels video’s met 25 fps.

Zoals gezegd is de interface prettig maar alles instellen via een touchscreen heeft wel nadelen. De EOS M heeft immers geen elektronische- of optische zoeker die je zou kunnen gebruiken op het moment dat het zonlicht zo fel is dat je nauwelijks nog wat ziet op het lcd-schermpje. Een zoeker daarentegen zou hem wel weer wat groter maken.



De Canon EOS M wordt in verschillende lenspakketten geleverd. De camera is bovendien verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, rood met wit. Een zwarte Canon EOS M met EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM zoom en een EX Speedlite 90EX flits kost je 599 euro (kelkoo.nl). Het zelfde model met een EF-M 22mm f/2 STM 'pancake' lens, de flitser en een EF adapter kost 819 euro.

De EF adapter is vooral bedoeld voor Canon-liefhebbers die al flink wat geld hebben zitten in de bestaande EF en EF-S lenzen. Met de adapter kan je die hele reeks lenzen nog steeds gebruiken. De EOS M camera verliest dan wel zijn compacte karakter want die adapter is relatief groot van formaat. Ik heb alleen gespeeld met de EF-M 22mm lens. De 18-55 zoomlens was als reviewmodel niet beschikbaar. Het fijne van de EF-M 22 lens is dat hij als ‘pancake’ de totale camera zo klein houdt dat hij niet veel groter is dan een compact. Hij past met gemak in een jaszak.

De EF-M lenzen gebruiken Canons STM steppermotoren voor de autofocus. Canon heeft voor deze technologie gekozen omdat je daarmee tijdens het schieten van video vrijwel geluidloos kan autofocussen en je filmpje niet verpest wordt door ongewenste geluiden. Het nadeel is dat de EF-M 22 lens een tergend trage autofocus heeft. Met deze camera is het dan ook lastig om snel scherp te stellen op snel bewegende objecten zoals in sport.

Mijn eerst indruk van de EOS M is dat Canon een kwalitatieve, solide compact systeemcamera heeft gebouwd, die prachtige foto’s neemt, prima video schiet en makkelijk te bedienen is maar niet perse vernieuwend is. Hij mist bijvoorbeeld wifi om draadloos je foto’s over te seinen. Daarentegen biedt de EOS M wel een paar voordelen. Via de adapter kan je de hele reeks van meer dan 70 EOS lenzen toch nog gebruiken en de EOS M is een van de kleinste en meest robuste compactsysteem camera’s op de markt.