Eerste indruk: de nieuwe iMac
Nieuws

Eerste indruk: de nieuwe iMac

vrijdag 28 december 2012 10:02

Met zijn dunne randen, strak design en razendsnelle Fusion Drive is de nieuwe iMac een indrukwekkende verbetering.

In oktober onthulde Apple tijdens de presentatie van de iPad mini ook een compleet vernieuwde iMac. Intern is Apple's iconische all-in-one aardig veranderd; nieuwe iMacs maken gebruik van Intel's Ivy Bridge-processors. Die zijn niet alleen sneller dan de Sandy Bridge-processors die in het model van vorig jaar zaten, ook bieden ze ondersteuning voor meer en sneller ram-geheugen en het rappe usb 3.0.

Toch is het aan de binnenkant vooral de harde schijf die opvalt. Met deze iMac introduceert Apple namelijk deFusion Drive; een hybride harde schijf. Fusion Drive combineert daarvoor een traditionele laptop harde schijf met 128 gb ssd-opslag. Dergelijke hybride schijven bestaan al langer, toch is het vooral de uitvoering die het hier zo interessant maakt. Als gebruiker is er namelijk geen onderverdeling te zien. OS X meet in plaats daarvan welke software en bestanden je het meest gebruikt, en verplaatst die van de langzamere harde schijf naar de snelle ssd.

Ik moet zeggen: het is duidelijk te merken. De opstarttijd van Photoshop CS6 was na de eerste paar keer gehalveerd. Als test besloot ik een paar keer alle programma's op de Mac tegelijkertijd te openen, dan te herstarten en dat herhalen. De eerste paar keer duurde dat een dikke minuut. Daarna timede ik steeds kortere tijden, tot ik op een gegeven moment rond de vijfentwintig seconden bleef hangen. Dat maakt de Fusion Drive een plezier in het gebruik. Je hebt er geen omkijken naar, in plaats daarvan lijkt het gewoon alsof de iMac beter en sneller wordt in de dingen die je zelf veel doet. Alsof je computer conditie opbouwt.

Maar het eerste dat bij het uitpakken van de nieuwe iMac opvalt, is het compleet vernieuwde flinterdunne uiterlijk. Hoewel, het is eerder een evolutie van ontwerp, op de manier die we van Apple gewend zijn. Net zoals de iPhone 5 een langere, lichtere en vooral slankere ontwikkeling op het design van de iPhone 4 is, lijkt de iMac ook op dieet te zijn geweest. De randen van het apparaat zijn maar 5 millimeter dun en dat maakt dat het hele apparaat niet alleen dun oogt, maar vooral zo voelt.

Die dunnere randen heeft de iMac vooral te danken aan het ontbreken van een optische drive. De SuperDrive moest door het weinige gebruik tegenwoordig wijken, net als in recente laptops van Apple. Hoewel ruimtebesparing voor een desktop computer misschien minder logisch is dan bij een laptop die je meezeult, is het wel erg Apple. Al jaren loost het bedrijf technologie zo gauw die achterhaald begint te raken, vooral als dat mooier design oplevert. Apple heeft overigens een losse SuperDrive voor wie hem niet kan missen.

Naast het ontbreken van een optische drive zorgt ook de plaatsing van de componenten binnenin voor de dunne randen. De iMac loopt aan de achterkant namelijk toe naar een hobbel in het midden, als een soort ondiepe schaal. Het deed mij een beetje denken aan de eerste iPad, die aan de randen ook dunner was dan in het midden. Toch is de nieuwe iMac op het dikste punt niet dunner is dan de vorige, maar lijkt dat wel degelijk.

Het is vooral knap dat die optische illusie niet doorbroken wordt wanneer je de iMac gebruikt. Integendeel: iedere keer dat ik de iMac vastpakte, was dat ergens aan de rand. En iedere keer schrok ik een beetje van hoe dun de iMac voelt. Bovendien voelt de computer ook bijzonder solide aan. Ongetwijfeld door de manier waarop de aluminium delen aan elkaar zijn bevestigd.

Dat is gedaan door middel van friction stir welding: een techniek die ook bij het verbinden van vliegtuigonderdelen wordt gebruikt. Simpel gezegd worden twee te verbinden delen aluminium aan het oppervlak verhit en hard tegen elkaar gedrukt. Denk aan het verbinden van twee stukken klei. Naast stevig is het resultaat vooral naadloos. Het maakt de nieuwe iMac werkelijk een lust voor het oog.

Dat gaat verder wanneer je de iMac aanzet. Het IPS-display is hetzelfde als dat van vorig jaar, maar zit nu aan het glas gelamineerd. Voorheen zat er nog een laagje lucht tussen het glas en het display, door ze samen te voegen ligt het scherm dichter aan de oppervlakte. Naast dat het beeld er helderder uitziet, vermindert het volgens Apple de reflecties op het scherm met 75%. Wat mij betreft is de overlast van reflecties inderdaad een stuk minder. Bij fel licht reflecteert het scherm nog steeds lichtjes, maar het wordt niet meer de spiegel die vorige iMacs altijd werden.

De plaatsing van de connectors is ongewijzigd; nog steeds rechtsachter. Je vind er van buiten naar binnen een koptelefoonaansluiting, een sd-kaartlezer, vier usb 3 aansluitingen, twee Thunderbolt-poorten en een ethernet-ingang. Maar waar op de tast inpluggen vroeger met de rechtere achterkant al lastig was, is dat met deze meer gebolde iMac helemaal moeilijk. Een beetje blind rondprikken met een usb stick en je hebt meteen krassen in het aluminium.

Verder zit de power-knop nog altijd linksachter plug je het stroomsnoer in het midden in. Boven het stroomsnoer, net onder het scharnier van de voet, zit een roostertje. Daar blaast de ventilator de warme lucht uit, koele lucht wordt via een rij openingen in de onderrand van het scherm naar binnen gezogen. Het viel me op dat de ventilator zelfs onder zware belasting pas laat aan gaat.

En hoewel de ventilator niet hetzelfde asymmetrische ontwerp als die in de nieuwe MacBooks Pro heeft, is 'ie behoorlijk stil. Zelfs op volle toeren klinkt de ventilator niet luider dan een merkbare ruis. Gecombineerd met de stille 2,5" harde schijf die de iMac sinds dit model gebruikt, maakt dat de iMac een bijzonder stille pc.

De speakers zijn wat mij betreft wel wat achteruit gegaan ten opzichte van het vorige model. Kan ook bijna niet anders; het geluid komt uit de openingen in de dunne onderrand van het scherm. Het zijn vooral de lage tonen die hierdoor hun kracht verliezen. Midden en hoge tonen klinken wel helder en behoorlijk vol, maar het gemis van een krachtige bass maakt muziek luisteren toch wat minder.

Zelf uitbreiden is er met deze iMac bijna niet meer bij. Voorheen was ram-geheugen altijd zelf makkelijk uit te breiden via een deurtje aan de onderkant, nu is dat alleen nog mogelijk bij het 27 inch model. Die heeft aan de achterzijde tussen stroomsnoer en ventilatierooster een luikje waarachter het ram zit. Het 21,5 inch model heeft geen luikje en dus kun je helemaal niks vervangen. Aangezien het scherm nu vastgelijmd zit, is het zelf uitbreiden van bijvoorbeeld harde schijf niet mogelijk. Een offer dat je maakt in ruil voor dat ongeëvenaarde design.

En daar is de kous nog niet mee af. Wil je namelijk die nieuwe Fusion Drive in je iMac, kun je bij het 21,5 inch model niet de instapper kiezen. Dan ben je voor een pijs van €1.379 aangewezen op een 1 tb schijf die met 5400 rpm langzamer is dan de 7200 rpm schijf die standaard in de 27 inch zit. Wil je zo'n Fusion Drive, wat echt ontzettend aan te raden is als je deze iMac overweegt, zul je minstens uit moeten wijken naar de €200 duurdere 21,5 inch. Daar komt dan nog €250 voor de Fusion Drive bovenop, een totaal van €1.829 voor de goedkoopste iMac met Fusion Drive.

Het plafond voor ram-uitbreiding ligt bij de 21,5 inch iMac op 16 gb totaal, bij de 27 inch variant kun je tot 32 gb uitbreiden. Ook heb je bij de 27 inch meer opties qua harde schijf. Naast een 3 tb 7200 rpm harde schijf en 3 tb Fusion Drive kun je zelfs kiezen voor 768 gb ssd-opslag. Hoewel razendsnel is die laatste optie met €1300 voor vrijwel niemand een goed idee, zeker gezien je met de Fusion Drive al een heel stuk sneller bent.

Je kunt je afvragen hoe groot de meerwaarde van een immobiele desktopcomputer als de iMac vandaag de dag nog is. Zeker, of juist gezien het uitstekende aanbod dat Apple zelf op het gebied van draagbaar heeft. En toch, de iMac is met gemak de mooiste, snelste en ronduit beste desktopcomputer die Apple tot nu toe gemaakt heeft.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Fusion Drive is ook mogelijk met het instapmodel. Het is wel wat knutselen maar moeilijk kun je het nauwelijks noemen. Je prikt gewoon een SSD via USB of Thunderbolt en gebruikt de terminal in OSX recovery om met CoreStorage commands de HDD met de SSD te "fusen". Werkt perfect! Heb het zelf ook gedaan. Wel even kijken dat je behuizing van je SSD USB 3.0 én SATA3 ondersteunt, anders krijg je niet de snelheid. Samsung 840 icm Thermaltake Silver 5G werkt erg goed.
Hier een mooie guide: http://m.cnet.com/news/how-to-make-a-custom-corestorage-drive-in-os-x/57...

 

Je moet er dan wel rekening met houden dat je nooit je USB SSD uit je poort trekt. Maargoed, een dat is een trade off die ik graag maak om ongeveer €350 uit te sparen.

 

Vooruit, dat is een optie. Maar zoals je zelf al zegt niet de meest ideale. Fusion Drive zoals Apple het levert zit echt tegen ideaal aan. Liever zie ik het wat meer betaalbaar en met de mogelijkheid zelf op termijn de hdd wel uit te breiden/te verwisselen. 

 

Net 175 euro mac reparatie aan een defecte seagate HD in een 2,5 jaar oude iMac. Niet handig dat vastplakken van het scherm in het nieuwe model. Repaareerbaarheid is nul. ik zou er in ieder geval geen hd in zetten. Extra externe spaghetti ontstaat zo vanzelf aan de donderkabel . Dat wordt weer een wildwest tafereel in het begin. Ssd, losse grafische kaart, ... Daar groeit vanzelf een soort IO mac mini hubje. Met alles wat niet in de doos past.

 

Het beste van de iMac is de BTO Nvidia GTX980M. Deze kaart zouden ze als 1-slot dikke PCI-X kaart moeten uitbrengen. Geniale balans tussen energieverbruik en power.

De rest is eigenlijk niet veel soeps, althans niet voor het geld. Met een Mini met NEC PA271W heb je een snellere mac, lagere aanschafkosten, meer aanpasbaarheid, beter scherm, minder snoeren (ja de mini kan uit het zicht, bij de iMac wordt het stiekum toch snel een puinzooi met een aanpasbaarheid van 0), veel lagere TCO en je kunt ieder jaar updaten en de nieuwste computer hebben terwijl de iMac toch vaak een koop voor 4-5 jaar is. En de iMac heeft toch een traditie van problemen. Stof in de display met vieze vlekken, hitteproblemen.... Bijna iedereen die ik ken met een iMac heeft er na 1 jaar wel een gebrek aan waarvan ie behoorlijk de pest over in heeft maar dit vooral niet laat merken, want het was toch dik 2000 euro.

Mini's daarentegen gaan eigenlijk nooit stuk, hooguit de HD, maar die is zo verwisseld en dat is niet gek met een laptopschijf (die overingens ook in de iMac zitten nu).

 

De laatste zin moet dus zijn:
En toch, de Mac Mini is met gemak de mooiste, snelle en ronduit beste desktopcomputer die tot nu toe ooit gemaakt is.

 

En waarom durft niemand het slechte oog voor details te flamen? Wit netsnoer: FAIL. Witte prulmuis: FAIL. Crappy toetsenbord: FAIL. Doos: FAIL. Lelijke rooster/klepje: veel lelijker dan de dikke rand van de 2011 waar deze meuk netjes onzichtbaar aan de onderkant zat.

 

Doe je een zwarte netsnoer er in dikke fail van jouw, het toetsenbord is geweldig dun en de aanslagen is heerlijk in vergelijking met menig ander toetsenbord.

Waarom zal de doos een fail zijn, deze gooi nadat je de iMac uitgepakt heb meestal weg, weer een FAIL van jouw, en de muis heb je de keuze uit de Mighty Mouse of trackpad beide heerlijk en de Mighty Mouse is een grote verbetering t.o.v. de magic Mouse met het willetje.

Een en al dikke fail van jouw.

 

Is ukkuh op wintersport?

 

Z'n android doet het niet meer ;)

 

Als je de techniek (fsw) beschrijft, doe dat dan goed. Je hebt er notabene een link bij geplaatst! Lees die tekst dan even...

 

ik weet niet wie betaald zoveel geld voor zon aparaat..voor de zelfde geld heb je 10 x beter pc.

 

de minste mac is nog beter dan de beste PC.

 

@queenfan: jij bent hws apple newbie en dan zit je nog onder de apple dope. Om kritisch te zijn moet je wel een track record bij Apple hebben. Ik heb de Plus,SE,SE30,IIci,LC475,Centris675,G3,G4,MiniG4,iMac24alu,Mini2011 gehad, dus ik weet inmiddels wel waar Apple steekjes laat vallen. Ik ben mijn roze bril inmiddels wel kwijt.

 

iPod 3e gen., iPod 5e gen., iMac 2000, iMac (boletje), iMac late 2006, MacBook mid 2006, MacBook Pro late 2009, iPod Touch 1e gen., iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad 2.

Ben geen groentje meer en dat Apple steekjes laat vallen klopt zal ik nooit ontkennen.

De doos interesseert me geen fuck, het gaat mij erom wat erin zit. De hockeypuck was een dikke fail samen met de Mighty Mouse waarbij ik het willetje heb vervloekt. De iPod 3e gen. met een touch wieletje en knoppen boven de scroll wiel was bagger. De nieuwe toetsenbord is beter dan de oude en of er nu een witte of zwarte kabel aan zit zal me een worst zijn als er maar stroom door heen gaat.

Dus nee ben geen Apple newbie en heb zeker geen rozebril op.

 

En ja, een Apple hoort in een goede doos. Daar zijn ze groot mee geworden. Lees de bio van Steve eens. De iMac heeft gewoon een klote-doos. Pak eens een iPhone uit, veel geiler toch? Of een Nikon pro lens. Dat us gewoon dozenporno die je van een top nerk verwacht.

 

Had wel een i7 als standaard processor verwacht, al zal lang niet iedereen daar op zitten te wachten.

 

Waar de F*#@ lezen jullie iets over een doos in dit artikel?

 

De doos ontbreekt in dit artikel, maar is wel onderdeel van een uitpakparty, op Youtube zie je er genoeg, en het is helaas een DELL experience dat uitpakken van de iMac. Geen Apple waardig.

 

Ja, het zijn stukken piepschuim. Maar ik vond het uitpakken eigenlijk nog steeds slim aangepakt. Je opent de doos door een sticker los te maken, een klep valt open. Het eerste wat je grijpt is een doos met toetsenbord, muis en stroomsnoer. Vervolgens haal je het piepschuim eraf en tref je de iMac aan, in een stofzak. Die til je eruit en je kunt gaan. Niet de meest elegante manier om uit te pakken maar in mijn ogen niet dom of achterhaald. Ik heb geen stukje klevend cellofaan of sluitstripje aangetroffen. 

 

En Bert kan het verste plassen. Knap joh zoveel ervaring. Grote jongen.

 

Onderschat nooit het belang van een mooie doos.

Ik ben trouwrns nog steeds boos op Apple dat ze de Mac Pro klanten in de lou laten staan. Die heeft nog steeds geen USB3 of thunderbolt.

 

Als ik eerlijk ben vind ik de nieuwe imac beter ingepakt dan het vorige model... Deze kan je gewoon op een tafel uitpakken en hoef je niet uit de doos te hijsen... Hij zit ook goed stevig ingepakt. Mensen die het over een dell-ervaring hebben pakken duidelijk nooit computers uit met de door ijzerdraad bijeengebonden kabels en de 100.000 boekjes, zakjes, doosjes, cdroms etc.

 

Nieuwsbrief