Eerste indruk: Dyson AM10 luchtbevochtiger

Eerste indruk: Dyson AM10 luchtbevochtiger

20-01-2016 22:01 Laatste update: 27-04-2018 09:41

Last van droge lucht in de wintermaanden? Dysons luchtbevochtiger biedt een goede oplossing, maar is niet goedkoop.

Als je hoofdpijn, droge ogen of huidklachten krijgt op kantoor of thuis, dan hangt er waarschijnlijk droge lucht in de ruimte. Vooral in de winter, als er minder waterdamp in de lucht hangt omdat het simpelweg kouder is, kun je daar last van krijgen. Voor die mensen heeft Dyson onlangs een luchtbevochtiger op de markt die mist de kamer in stuurt.

Dyson-design

We kennen de bladloze ventilators van Dyson inmiddels wel. Dat zijn ovale of cirkelvormige apparaten die lucht uit de omgeving zuigen om daarmee een verkoelde luchtstroom uit te blazen. Dankzij het strakke design staat het ook nog eens mooi in huis of op je bureau. Waarom ik over het design van de ventilators begin, is omdat de Dyson AM10 luchtbevochtiger erop lijkt. Ook dit apparaat is ovaalvormig met een gat in het midden. Typisch Dyson dus. Maar in vergelijking met de ventilator past de luchtbevochtiger nog meer bij Dyson. Net als de stofzuigers van het merk heeft de AM10 ook nog een doorzichtig component aan de onderkant. De bevochtiger is wel vrij fors en, als hij gevuld is met maximaal 3 liter water, best zwaar.

Hoe werkt het?

Zoals gezegd gebruikt de AM10 nevel om vochtige lucht in de ruimte te blazen. Het water in de bak wordt omgezet in nevel. Daarvoor gaat het langs een ultraviolet licht en de technologie van Dyson zorgt ervoor dat ’99,9 procent’ van de bacteriën in het water wordt gedood. Op die manier brengt de AM10 gezonde lucht in de kamer. Hij haalt 16 vierkante meter in een halfuur, maar is ook te gebruiken in grotere ruimtes, al duurt het dan wat langer.

Voordat je van start gaat, moet je het apparaat wel even vullen met water. De AM10 is in drie onderdelen uit elkaar te halen. Je moet even weten hoe dat werkt, maar gelukkig zijn er online uitlegfilmpjes van Dyson die je op weg helpen. Heb je het een paar keer gedaan, dan kost het nog weinig moeite.

Wel beveelt Dyson bezitters van een AM10 aan om het apparaat elke week en maand schoon te maken. Voor de wekelijkse schoonmaakbeurt moet hij al in delen uit elkaar, maar ga je het maandelijks doen, dan maak je ook de kleinere deeltjes schoon. Overigens moet je er dan ook citroenzuur in laten oplossen zodat het vuil er echt goed uitgaat, kiep je de bakken helemaal leeg en moet je alle onderdelen droog vegen. Qua onderhoud is het daarmee best wat werk, maar je moet wel, want anders krijg je kalkproblemen.

Verfrissende nevel

De machine heeft een paar minuten nodig om mist te ontwikkelen, daarna kun je zelf instellen wat de luchtvochtigheid moet zijn en hoe hard hij blaast. Dat doe je met een bijgeleverde afstandsbediening, die je overigens via een magneetje op het apparaat kunt vastzetten. Er is echter ook een Auto-optie, dan bepaalt de humidifier zelf de instellingen. Handig is ook de timer-functie, waarmee je het apparaat na een bepaald aantal minuten of uren laat uitschakelen.

Naast een luchtbevochtiger doet de Dyson AM10 dubbel dienst als ventilator. Hij blaast namelijk ook frisse lucht de kamer in. Dat doet hij wel minder krachtig dan de Dyson Cool-ventilatoren, het voordeel is wel dat het apparaat vrij stil is. De AM10 kan daarentegen niet draaien, dus hij blaast altijd één richting op. Voor het bevochtigen van de lucht maakt het verder niet uit: als er maar nevel in de kamer komt. Dat geeft overigens een gaaf effect, want je ziet de mist daadwerkelijk blazen.

Helpt het?

De Dyson Humidifier AM10 maakt de ruimte inderdaad minder droog en houdt, niet onbelangrijk, de lucht direct ook gezond. Omdat hij ook koude lucht blaast, is het apparaat tegelijk een ventilator. Dat kan helaas niet uit of heel laag gezet worden, waardoor het vooral in de winter soms wat fris kan zijn.

De AM10 is behoorlijk aan de prijs. Via Dyson kost hij 529 euro, maar hij is elders online voor een stuk minder te vinden. Voor die prijs hadden we echter liever wel een iets slimmer systeem. Ja, de bevochtiger werkt met een handzame en duidelijke afstandsbediening, maar waarom niet ook met een app? Het is wellicht iets waar Dyson in een volgende versie wel aan denkt. 

Lees meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk