Eerste Indruk: Final Cut Pro X

Eerste Indruk: Final Cut Pro X

30-06-2011 15:39 Laatste update: 28-04-2018 22:50

Pieter Hoogland

Pieter Hoogland testte Final Cut Pro X. Hij is niet onder de indruk. Integendeel.

Vorige week was het eindelijk zo ver: na twee jaar wachten kreeg het professionele video-edit softwarepakket van Apple een update. Dit keer geen dvd in de computer stoppen maar inloggen op de AppStore en met twee clicks het pakket downloaden. Een download van 1,3 GB voor een prijs van € 239,99. Niet slecht voor zo’n complex stukje software en meteen van versie 7 naar versie 10, dat belooft wat.

Ik heb een videobedrijf in Amsterdam en maak verschillende soorten videoproducties. Dat loopt uiteen van videoclips tot tv-commercials en van evenement presentaties tot de Uitpakparty-filmpjes. Ik werk op mijn eigen studio veel samen met freelance editors en motion graphic designers.

Al tien jaar werk ik met Final Cut Pro (FCP). Ik heb een hele workflow rond dit programma ontwikkeld. Die bestaat eigelijk uit drie onderdelen: file management en organiseren, afwerking en story telling. De werkwijze die je na tien jaar gebruik van FCP hebt aangeleerd kun je met de komst van FCPX in de prullenbak gooien.

iPad-app
Tijdens het installeren zie je meteen dat de vorige versie niet van je computer verdwijnt maar in een aparte map wordt geplaatst. Dat gebeurt nooit bij een update, normaal wordt de oude versie overschreven. Apple heeft bij de release van FCPX ook meteen FCP7 uit de handel genomen. Misschien dat FCP7 daarom niet wordt overschreven.

Het nieuwe programma start snel en ziet er modern en overzichtelijk uit. Het lijkt wel een beetje op een iPad-app. De knoppen zijn zo groot dat je ze makkelijk met je vingers zou kunnen bedienen.

Ik begin met ‘cmd-o’ om een document te openen, wat niet meer werkt. Het is niet mogelijk om FCP7-projecten te openen in FCPX. Dan maar een nieuw document maken, wat ook nog lastig is want het hele file-systeem van FCPX is totaal veranderd. In FCP7 gebruikte je de Finder om je projecten te organiseren. Nu niet meer, dit laat je over aan de database manager zoals, die ook in Mail en Spotlight zit. Laat dat nu net het systeem zijn waar ik nooit aan heb kunnen wennen.

Steeds het verkeerde resultaat
Maar goed, even doorzetten. Apple heeft wel vaker een grote stap genomen. Zoals toen ze de floppy disk in de ban deden of toen de iPhone werd gelanceerd. Nu maar wat videomateriaal importeren. Ik werk zelf met een Canon 5D die h264 bestanden maakt. Deze files kunnen niet met FCP7 bewerkt worden dus converteerde ik die eerst altijd naar ProRes422(LT). Dat hoeft in FCPX niet meer. Ik drop wat h264-files in de Event Library en ik kan meteen beginnen met monteren. Kijk daar heb je tijdwinst te pakken: niet meer converteren.

Maar hé, wat is dat kleine groene rondje in het midden van het scherm? Background Tasks. Dubbelklik opent een window met process bars die op ‘pauze’ staan. Er wordt dus toch geconverteerd in de achtergrond. Als ik even niks doe verandert de gepauzeerde taak in een active taak en mijn computer gaat aan het werk. Helemaal geen background renderen dus zoals op de site van Apple vermeld staat maar automatisch renderen als je even niks doet. Dit is natuurlijk een hele verbetering ten opzichte van FCP7 maar feitelijk zit je nog te wachten tot het renderen klaar is.

De dingen die FCPX in de ‘achtergrond’ aan het berekenen is, hebben met afwerking te maken. FCPX analyseert de audiosporen en beoordeelt de kleur van de video. Je kunt nu met een druk op een knop de voorgestelde aanpassingen doorvoeren. Iets wat bij mij vreemd genoeg toch steeds het verkeerde resultaat oplevert. De voorgestelde kleuraanpassing is niet wat je wil zien. Ook de audio klinkt hierdoor ineens een stuk blikkeriger omdat er veel te veel ruis onderdrukt wordt.

color

Al met al is er niet veel verbeterd qua afwerking ten opzichten van de vorige versie. In FCP7 waren de audio en color correct tools slecht en dat zijn ze nu nog steeds. In FCP7 exporteerde je gewoon de edit in XML en kon je de montage openen in Smoke, DaVinci, ProTools etc. voor verder afwerking. Dat kan nu dus helaas niet meer, want het is onmogelijk iets anders uit FCPX te exporteren dan een filmpje. Geen EDL, OMF, XML je kunt dus niet samenwerken met andere programma’s. Dit is iets wat editors constant doen.

Vakantievideo's
Nu het creatieve proces van storytelling. Kon je in FCP7 nog lekker stukjes achter elkaar plakken, videosporen maken, dingen uitproberen en nieuwe sequences maken. Kortom lekker spelen tot je iets moois hebt. Iets dat iedere editor op zijn eigen manier deed. Nu is er een magnetische tijdslijn waarbij je de losse clips als een ketting aan elkaar rijgt. Je begint dus bij het begin van het filmpje en werkt zo naar het eind. Nu kun je natuurlijk ondertussen wel onderdelen en clips verschuiven en kopiëren maar alles blijft zeg maar links lijnend tegen elkaar geplakt. Ik word hierdoor erg belemmerd in mijn creatieve proces.

upload

Wat heb je aan Final Cut Pro X? Mijn antwoord is: niks! Het programma faalt op alle fronten. Hoe langer je ermee werkt hoe erger het wordt.

Wat is er aan de hand? Ik heb veel vertrouwen in Apple. Dat komt omdat ik er sinds de Mac FX mee werk en ze hebben me nog nooit in de steek gelaten. Mijn hele carrière is opgebouwd rond de producten van Apple. Eerst met typografie, toen lithografie en later videobewerking. Altijd heeft Apple ervoor gezorgd dat ik in de frontline van technologie aan het werk was als een pro. En daar zit nu net de pijn. FCPX is een heel mooi programma als het iMovie X had geheten. Je kunt er prima je vakantievideo’s mee maken. Maar in een videobedrijf waar het om efficiënt samenwerken gaat hoort dit pakket niet thuis.