Eerste indruk Google Pixel XL: is de hoge prijs terecht?

Eerste indruk Google Pixel XL: is de hoge prijs terecht?

10-11-2016 20:33 Laatste update: 27-04-2018 01:57

De Google Pixel is één van de duurste smartphones van het moment. Maakt hij zijn prijskaartje waar?

Smartphones van Google werden de afgelopen jaren onder de Nexus-vlag op de markt gebracht. Inmiddels is Google daarmee gestopt. De telefoon van het bedrijf heet nu de Pixel, waarmee Google zich nog meer bemoeid heeft, met name op het gebied van software. De hardware is voor het grootste deel afkomstig van HTC. Dit model geeft Google meteen de mogelijkheid om zich op een hogere prijsklasse te richten.

Er zijn twee versies van Googles nieuwe telefoon. De reguliere Pixel met een 5-inch beeldscherm en de Pixel XL die een 5,5-inch display heeft. Wij testten de grootste versie. De PixelXL heeft een groot helder scherm met QHD-resolutie (2560 bij 1440 pixels), maar is een fractie kleiner dan de iPhone 7 Plus. Gevoelsmatig lijkt het formaat echter een stuk kleiner dan Apples toestel. Dat komt met name omdat de Pixel een stuk lichter is en de randen om het scherm zijn kleiner.

Beetje saai ontwerp

Over het design van de Pixel valt te twisten. De zwarte versie is mooi, ook omdat die sensoren en camera’s wat maskeert in de behuizing. In de knalblauwe (met witte voorkant) en witte variant is dat beter te zien. Van de achterkant moet je maar net fan zijn, die bestaat uit twee delen. Het bovenste deel is namelijk van glas, net als de complete voorkant van de telefoon. In dat glazen deel op de achterkant zit onder meer de camera en de vingerafdrukscanner. Verder is de telefoon helemaal gemaakt van metaal. Dat ziet er stevig uit.

De Pixel XL is al met al een mooie telefoon, hoewel de eigen smoel ondanks de achterkant een beetje mist. De smartphone is aan de bovenkant een millimeter dikker dan aan de onderkant. Daardoor steekt de cameralens niet uit en kan hij plat op tafel liggen. Opvallend is wel dat de glazen achterkant snel smoezelig wordt, omdat het een magneet blijkt voor vingerafdrukken.

Prima prestaties

Qua specificaties doet de Pixel XL wat je verwacht van een high-end en prijzig toestel. De telefoon heeft 4GB werkgeheugen en een krachtige Snapdragon 821-processor. Wat dat betreft biedt de Pixel XL een super soepele ervaring. Geen haperingen en multitasken gaat prima.

De Pixel XL draait op de allernieuwste versie van Android (7.1) en krijgt als eerste updates. Dat zijn de perks als je de telefoon van Google koopt. Het icoon voor de app-drawer is verdwenen, je veegt nu omhoog om het scherm met alle apps te zien. Ook is het toestel klaar voor Daydream, Googles virtualreality-platform dat binnenkort uitkomt. Er staat geen zoekbalk van Google mee in beeld, maar er hangt een 'G' in beeld die je kunt verslepen om naar het zoekscherm te gaan.

Google Assistent en camera

Een belangrijke vernieuwing in het toestel is de komst van de Assistent. Door de homeknop in te drukken of 'OK Google' te zeggen, kun je hem openen. De Assistent reageert (nu nog alleen in het Engels) op commando’s van jou. Zo kun je afspraken en het weer opvragen of de route naar je werk plannen. De kunstmatige intelligentie is verrassend goed. Je kunt er best een gesprekje mee voeren en de persoonlijke assistent weet de context langer te onthouden dan bijvoorbeeld Siri. Zo kun je vragen wie de president van de Verenigde Staten is en vervolgens doorvragen met vragen als 'hoe oud is hij?' en 'hoeveel kinderen heeft hij?'. De Google Assistent weet waar je het over hebt. Natuurlijk wel tot op bepaalde hoogte: echt menselijk wordt de AI nog niet.

De Pixel XL heeft een uitstekende 12,3 megapixel-camera, die zowel in het licht als bij schemering nog scherpe foto’s weet te maken zonder dat er veel ruis optreedt. De camera is voorzien van optische beeldstabilisatie die kleine haperingen in video’s gladstrijkt, maar verwacht op dit gebied geen wonderen. Wel maakt de camera lekker snel foto’s, zelfs als de HDR-functie aan staat.

Iets te duur

De Pixel (XL) is één van de beste Android-telefoons op de markt. Met de XL kom je de dag gemakkelijk door op een volle accu en anders is hij via USB-C snel weer geladen. De telefoon is niet waterdicht, maar heeft wel een traditionele koptelefooningang op de bovenkant. 

De vraag is of het toestel zoveel beter is dan andere Android-telefoons om zijn fikse prijs (vanaf 900 euro) te rechtvaardigen. Voor flink minder geld zijn er prima alternatieven te vinden, zoals de OnePlus 3 of de Galaxy S7 Edge van Samsung. Voorlopig is de Pixel XL ook nog niet te koop in Nederland.

Lees meer reviews in de rubriek Eerste Indruk