Eerste indruk: HP Envy 17 3D

Eerste indruk: HP Envy 17 3D

08-03-2012 13:06 Laatste update: 28-04-2018 19:13

De Envy 17 3D is een draagbare vervanging van je multimedia-desktop, maar mist de eigenschappen die een laptop zo handzaam maken.

Het is moeilijk af te lezen aan de technische specificaties, maar de Envy 17 3D is toch echt een laptop. De specificaties doen namelijk niet onder voor de nieuwste multimedia-desktops en daarnaast beschikt de Envy 17 3D over de mogelijkheid om films en games in 3D weer te geven. Denk eens aan de mogelijkheden: tijdens de treinrit Avatar in 3D kijken of op je schoot Alan Wake in 3D spelen, daar is flink wat grafische kracht voor nodig.

De Envy 17 is met een quadcore-processor, 17,3 inch Full HD LED-scherm, een snelle solid state drive (SSD), 8 gigabyte werkgeheugen en een Radeon HD 7690M XT videokaart voor zijn formaat een krachtpatser. De laptop heeft alle standaard functies zoals HDMI uit, USB 3.0, een HD webcam en een sterk geluidssysteem om het grote scherm tijdens een film te ondersteunen. Door de samenwerking met Beats by Dre mag HP het label Beats Audio aan hun producten koppelen en dat doen ze ook bij de Envy 17 3D. In feite is het niet meer dan een veredelde equalizer, maar het geluid is voor een laptop ongekend goed. Dat komt door de zes luidsprekers en flinke subwoofer die allemaal in de laptop zijn geïmplementeerd.

Je raadt het al: de Envy 17 3D neem je niet zomaar even mee. De grootte van de laptop valt nog wel mee (41,6 bij 27,1 bij 3,87 centimer), maar het gewicht van bijna 3,5 kilo is echt een aanslag op je rug. Het is echt noodzakelijk om een grote rugtas te gebruiken mocht je dit gevaarte willen vervoeren. Een 17 inch MacBook is ook een flinke jongen, maar toch aanzienlijk kleiner en ongeveer een halve kilo lichter dan de Envy 17 3D.

Design
Dat HP veel inspiratie heeft gehaald uit de huidige lijn MacBooks, valt niet te ontkennen. De aluminium behuizing en zwarte toetsen lijken vrijwel identiek aan de laptops van Apple, maar door de rode tinten van Beats Audio heeft de Envy 17 3D toch echt een eigen design. De grote Beats-draaiknop aan de rechterkant valt op; je zet het geluid er gemakkelijk zachter of harder mee. Dit werkt in praktijk een stuk fijner dan een toetsencombinatie.

De zwarte bovenkant van de Envy 17 3D vormt een mooi contrast met de aluminium behuizing en het HP-logo dat oplicht wanneer de laptop aan staat. Je ziet dat HP veel aandacht aan het design heeft besteed, want alles is zo strak en minimalistisch mogelijk gehouden. Deze fraaie look komt pas sinds kort bij de Envy-laptoplijn voor. Ook het scherm is met een resolutie van 1920 bij 1080 een lust voor het oog: duidelijk, helder en bevat geen opvallend glanzige laag. Hierdoor is de Envy 17 3D zeer geschikt voor het kijken van een film (in 2D), of je nu onderweg of thuis bent.

Prestatie
Door een SSD start een laptop sneller op en draaien programma's vloeiender. Dat is bij de testversie van de Envy 17 3D niet het geval, want Windows bleek op de verkeerde harde schrijf geïnstalleerd: eentje van 750 gigabyte die als opslagschijf fungeert. De echte prestaties van de SSD hebben we dus niet kunnen meten, maar alleen het werkgeheugen maakt al grote indruk. De Envy 17 3D heeft met de alledaagse taken (browsen, muziek luisteren, films op HD afspelen) absoluut geen moeite en ook videobewerking gaat erg vlot.

Een dergelijke krachtpatser heeft ook een flinke accu nodig. Helaas beschikt de Envy 17 3D hier niet over, want na dik 2,5 uur hevig gebruik is de laptop compleet op. De Envy schakelt een batterijbesparende modus in zodra je alleen op de accu werkt, waardoor het scherm erg donker en tekst haast onleesbaar wordt. Dat is erg vervelend, want hierdoor is de laptop minder handig om mee te nemen - voor zover hij dat al was. Als je zonder zorgen met de Envy 17 3D wilt werken, moet je de laptop echt op netstroom aansluiten.

3D
Het grootste minpunt van de Envy 17 is de toevoeging van 3D. Het voelt gewoon een beetje nutteloos, want het scherm is eigenlijk net te klein om goed van 3D te kunnen genieten. De actieve 3D-bril wordt aangedreven door een kleine batterij en werkt eigenlijk alleen in donkere omgevingen. Zodra er maar iets van licht op het scherm valt, is het 3D-effect grotendeels te verwaarlozen. Dit merkte ik voornamelijk bij de game Alan Wake. Met de bril kun je diepte zien in de spelwereld, maar zodra er licht op het scherm schijnt is de game moeilijk speelbaar.

Ook zorgde 3D bij mij voornamelijk voor hoofdpijn. Dit komt mede omdat het een actieve bril is (die een stuk heftiger voor je ogen zijn dan passieve brillen), maar ook omdat het scherm net iets te klein is. Hierdoor zie je goed waar de 3D begint en waar het ophoudt, wat voor verwarring voor je hersenen kan zorgen. Dat hoeft overigens niet bij iedereen voor te komen, maar het was wel een onaangename verrassing voor iemand die in de bioscoop 3D-films zonder hoofdpijn kan kijken.

Toch kan ik het niet verkroppen: wie gaat er met een 17 inch laptop tijdens een treinreis een film kijken met een 3D-bril op? Want dat blijft toch één van de grootste verkooppunten van een laptop: dat je 'm mee kunt nemen. Het lijkt erop dat HP te veel in de Envy 17 3D wilde stoppen en vergeten is dat een laptop voornamelijk een mobiele functie heeft. En zelfs als de Envy 17 alleen op je bureau staat, is hij - ondanks zijn uitstekende specificaties - de richtprijs van 1800 euro niet waard.