Eerste indruk: HTC 8X
Nieuws

Eerste indruk: HTC 8X

maandag 29 oktober 2012 19:55

HTC's 8X is het eerste toestel met Windows Phone 8. Een frisse smartphone met een prima scherm, maar nog te weinig apps.

Windows Phone 7 bracht nog niet de grote opmars op mobiel gebied die Microsoft gedacht had. Het systeem met de minimalistische en moderne vormgeving werd door media wel lovend ontvangen als een duidelijk alternatief voor iOS en Android, ook door ons. Het systeem is simpel en snel in gebruik, met een thuisscherm met tegeltjes met actuele updates, dat later ook in Windows 8 terugkwam. Maar er viel ook nog veel te verbeteren.

Met Windows Phone 8 zet Microsoft de inhaalslag voort, ondanks het kleine martkaandeel dat tot nu toe is bereikt. Windows Phone 8 maakt weer stappen in de goede richting. Zo worden hogere schermresoluties en snellere processors ondersteund en zijn het thuis- en lockscherm meer te personaliseren. Ook de notificaties zijn verbeterd, de Internet Explorer-browser is vernieuwd en er zijn nieuwe diensten, zoals Xbox Music. Maar over nieuwe functies later meer. Eerst het toestel.

 

De 8X is de eerste smartphone met Windows Phone 8 die in Nederland te koop is, vanaf eind deze week. HTC is daarmee hier Nokia voor, dat maandag in enkele landen zijn Lumia 920 en 820 met Windows Phone 8 ook al introduceerde. Microsoft plugde het toestel eerder bij de aankondiging van Windows Phone 8 en dat is logisch. De specificaties zijn prima en het toestel ziet er strak uit. Het ontwerp lijkt sterk op de Lumia 920

De 8X heeft een 720p-scherm met een diagonaal van 4,3 inch. Het Gorilla Glass-scherm met gebolde randen voelt luxe aan. Dit scherm heeft met 341 ppi een hogere pixeldichtheid dan de iPhone 5 en de Galaxy S III van Samsung. Ook kleine letters zien er dan ook heerlijk scherp uit.

De 8X voelt anders dan andere telefoons in de hand. Dat komt door de rubberen behuizing die wat stroevig aanvoelt. De gebolde achterkant draagt daar ook aan bij. Hij lijkt wat minder snel uit je handen te glippen dan andere smartphones. En hij lijkt ook minder kwetsbaar voor krassen en barsten als je hem laat vallen. Het scherm steekt iets boven de behuizing uit en lijkt er als het ware op te liggen. Dat stoort niet, maar niet iedereen zal het mooi vinden. Met 130 gram is de 8X best licht.

HTC brengt de telefoon uit in paarsachtig donkerblauw en zwart. In andere landen verschijnen ook een gele en rode versie. Microsoft vraagt fabrikanten toestellen ook uitbrengen in een van de opvallende kleuren, omdat die passen bij Windows Phone dat ook thema's met meerdere kleuren heeft. In recente commercials heeft Microsoft al Windows Phone afgezet tegen de 'kleurloze iPhone-massa'. De donkerblauwe kleur geeft de 8X een sportief uiterlijk, maar kan voor veel mensen net iets te flitsend of kinderachtig overkomen. Maar je valt er zeker mee op.

 HTC maakt het mogelijk om een extra thema in het systeem te kiezen met exact dezelfde kleur als de blauwe behuizing. HTC noemt het trouwens 'California Blue', maar je zou ook kunnen spreken van 'Jomanda-blauw'. Zoals gezegd, er is ook een zwart model.

De 8X werkt soepel met zijn dualcore S4-chip van Qualcomm. Voorlopig zullen er niet veel quad-core toestellen voor Windows Phone 8 uitkomen, maar dit dual-core toestel voelt zeker al vrij snel aan. Opslagruimte is wel een punt van aandacht. Er is 16 gb flashopslag aanwezig, maar geen mogelijkheid dit via microsd-kaartjes uit te breiden.

De 8 megapixel-camera schiet redelijke foto's in daglicht, maar moet in donkere situaties in de concurrentie van Apple en Samsung toch wel zijn meerdere erkennen. Er is meer ruis zichtbaar en het fotograferen gaat ook iets minder vlot en scherp dan bij sommige andere nieuwe smartphones. Goed aan de foto-app in Windows Phone 8 zijn wel alle extra bewerkingsfuncties, met allerlei filters onder de standaardopties.

Een pluspuntje is de audiokwaliteit. HTC biedt niet alleen de Beats-audiotechniek voor een zwaardere bass, maar zet ook wat meer vermogen op de koptelefoonuitgang, zodat je krachtiger geluid op je oordopjes krijgt. Dat is vooral prettig voor wie zelf al een goede koptelefoon heeft aangeschaft. De 8X geeft in combinatie met een high-end headset die wij testten een prima geluid af. Mensen die veel muziek luisteren via hun smartphone doet HTC hier een plezier mee.

De accuduur hebben we nog niet grondig kunnen testen. De batterijcapaciteit is met 1800mAh gemiddeld te noemen. Ter vergelijk: die van de Galaxy S III is 2100.

Windows Phone 8

Windows Phone kent tal van verbeteringen. Interessant zijn bijvoorbeeld de synchronisatie- en clouddiensten. Microsoft wil Windows Phone beter laten samenwerken met Windows 8 op computers en tablets. Het bedrijf kwam maandag met een app die gebruikers video, muziek en foto's laat synchroniseren tussen een computer of tablet en een Windows Phone 8-toestel, beide kanten op. Ook kan Windows Phone automatisch back-ups maken van instellingen, apps, foto's en sms'jes. Foto's zijn automatisch te syncen naar Skydrive.

Het systeem bevat de kaartenapp gemaakt door Nokia, met turn-by-turn navigatie en offline kaarten. Die is voorlopig betrouwbaarder dan Apple Maps. Een nieuwe clouddienst is Xbox Music, dat streaming muziek biedt voor een vast bedrag per maand, a la Spotify. Xbox Music is ook beschikbaar op Windows 8. De dienst is net als daar in Windows Phone 8 geïntegreerd in de muziekapp. Je kunt dus zowel mp3'tjes als cloud-playlists afspelen in de muziekapp. Microsoft komt ook met software voor Windows en Macs om je iTunes-collectie gemakkelijk over te zetten naar Windows Phone en Xbox Music.

Apps kunnen de afbeelding op het vergrendelscherm updaten met jouw toestemming. Zo kan de Facebook-app je steeds een andere foto uit je eigen timeline laten zien als je unlockt, want soms best schrikken is. Ook nieuwe is een Speelhoek, waarbij je je kinderen toegang tot een selectie van de apps op je toestel kan geven. Handig voor ouders die merken dat hun kids steeds met touchscreens in de weer zijn. Je moet de Speelhoek wel eerst activeren voordat je het toestel aan kinderen geeft, ze kunnen er niet zelf bij via bijvoorbeeld een speciale code.

Onder de noemer 'attente telefoon' biedt het toestel een paar functies om automatisch te reageren op handelingen. Zo gaat de beltoon vanzelf zachter als je de telefoon oppakt, is er een broekzakmodus waarbij het belvolume omhoog gaat, en stopt de beltoon als je de telefoon omdraait. Kleine trucs, die doen denken aan de recente toevoegingen van Samsung aan Android.

Minpunten

Hoewel er weer het nodige is verbeterd en erbij is gekomen, ontbreekt er ook nog altijd genoeg aan Windows Phone 8. Er is nog steeds het app-probleem: een kleiner aanbod van apps dan Android en iOS. Er is wel een inhaalslag gaande, vooral in de VS, maar de kloof is - zeker als je kijkt naar de Nederlandse apps - nog lang niet gedicht. Volgens Microsoft zijn 46 van de 50 populairste mobiele apps van andere platformen ook beschikbaar voor Windows Phone. In Nederland zouden er 16 van de top 20 aanwezig zijn in Microsofts appwinkel. Maar lang niet al die apps zijn even goed of uitgebreid als bij iOS of Android. En sommige Windows Phone 7-apps zijn tijdelijk niet beschikbaar onder versie 8, zoals Spotify.

Maar er is meer aan te merken. Zo werkt de spraakherkenning nog niet in het Nederlands. En de zoekknop zoekt alleen binnen Bing, wat in Nederland nu eenmaal minder is dan Google, terwijl je ook zou verwachten dat de zoekfunctie ook naar apps en gegevens op je telefoon zou zoeken. Windows Phone ondersteunt NFC voor uitwisselen van gegevens en bestanden tussen toestellen of betalen. Er is een portemonnee-app aanwezig, maar je hebt er voorlopig nog niks aan.

Windows 8 en Windows Phone 8 zijn technisch gezien dichter naar elkaar zijn gekropen en dat kan voordelen hebben. Zo is de hoop dat dezelfde apps met weinig aanpassingen op zowel Windows 8 als Windows Phone 8 gaan werken. Dat moet voor een impuls in het app-aanbod gaan zorgen. Het wordt voor ontwikkelaars makkelijker om een app voor deze twee nieuwe systemen te maken. Ook kunnen games met DirectX straks naar Windows Phone worden geport.

Microsoft kan beide systemen de komende tijd nog dichter bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld door de gebruiker ook zijn eigen 'live tiles' te laten syncen tussen apparaten, zodat je thuisscherm er zowel op een laptops als een smartphone hetzelfde uitziet. Windows Phone heeft tenminste geen wildgroei aan interfaces en extra schillen die fabrikanten bij Android opdringen.

Conclusie

Al met al is de HTC 8X een strak toestel met vooral een prima scherm en een afwijkende look. Van zijn camera en app-aanbod moet hij het niet hebben. Wie denkt aan de stap naar Windows Phone, kan voorlopig niet om de 8X heen, naast die Nokia Luma 920 die pas binnenkort naar Nederland komt. Of dit toestel veel mensen weet te overtuigen over te stappen van iOS of Android naar Windows Phone, valt te betwijfelen. Maar met de 8X levert HTC wel een interessante smartphone af. De 8X is vanaf deze week te koop voor 549 euro.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

WP wordt door veel mensen als de gulden middenweg gezien tussen het saaie iOS en voor sommigen te flexibele Android. De tijd zal het leren of MS de goede weg is ingeslagen. Ik vind het in ieder geval een prachtig ding.

 

Mooi om te zien dat Microsoft met Windows Phone 8 weer goed meedoet op de smartphone markt!

Door de uitgebreide basisfunctionaliteit en de goede browser is Windows Phone veel minder afhankelijk van apps dan iOS en Android, dus ik ben het niet helemaal eens met de kritiek op dat punt.

Ik ben erg onder de indruk van de vormgeving van de HTC 8X en hoewel <a href="http://ictblog.nl/2012/10/25/vergelijking-nokia-lumia-920-en-htc-8x/">de Nokia Lumia betere specs heeft</a>, lijkt het me dat de HTC wat prettiger in de hand ligt. Hopelijk kan ik ze snel zelf vergelijken!

 

Ik kan melden: het ís een prachtig ding, want hij ligt hier naast me. Prachtige vormgeving en WP8 heeft nog niet teleurgesteld: een gedurfd OS, lekker snappy response, voldoende apps. (Er blijft altijd wel wat te wensen over, maar ik heb het volste vertrouwen dat dat de komende maanden goed komt.) Enige minpuntje tot nu toe: er zit wat meer vermogen op de koptelefoonuitgang, waardoor ik overal een onprettige ruis doorheen hoor. Uiteraard is 'beats audio' het eerste wat ik heb uitgezet, maar desondanks blijft het erg aanwezig. Dat doet de iPhone toch beter... 4 uit 5 sterren dus. (Overigens hoorde ik via HTC webcare dat een software-update dit in de toekomst gaat verhelpen. We wachten af.)

 

Nieuwsbrief