Eerste indruk: HTC ChaCha
Nieuws

Eerste indruk: HTC ChaCha

zaterdag 25 juni 2011 08:41

De HTC ChaCha is het Android-alternatief voor de budget-Blackberry en bijzonder vanwege zijn Facebook-knopje.

Met de ChaCha stort HTC zich op het goedkopere Android-segment. De telefoon is los te koop voor rond de 270 euro, minder dan de helft van HTC's high-end modellen, zoals de Sensation. Dat prijsverschil merk je meteen: de ChaCha voelt plastic aan. De plastic delen zijn wit en grijs en er zit een kleine knik in het toestel. Dat is vooral esthetisch, veel makkelijker in de hand ligt hij er nu ook weer niet door. Het scherm is erg klein (2,6 inch) en daaronder zitten de qwerty-toetsen.

De ChaCha moet de strijd aan met de goedkope Blackberry-modellen, populair onder jongeren vanwege de gratis berichtenapps Ping en BBM. HTC heeft net als bij Blackberry de qwerty-toetsen op de voorkant ingebouwd en dat maakt dit een mobiel voor mensen die graag continu typen: verslaafden aan social media en Whatsapp, die touchtypen niets vinden. Om de Facebook-fanaten nog beter van dienst te zijn heeft HTC een speciaal Facebook-knopje ingebouwd.

Dat blauwe knopje met de Facebook-F is het meest markante aan de ChaCha. Nog niet eerder had een sociaal netwerk zijn eigen knop met logo op een smartphone. Maar hoe nuttig is dat knopje? Het zorgt er in elk geval voor dat een berichtje of foto plaatsen op Facebook met één keer drukken kan. Niet eerst de Facebook-app aanklikken op het touchscreen en in die app doorklikken naar het veld voor een nieuw bericht, gewoon de Facebook-knop indrukken en er opent direct een invoerveld met 'Post to'. De keuze is publiceren naar het eigen profiel of een Facebook-groep. Vanuit dat scherm is ook een foto te uploaden naar Facebook.

Foto's uploaden kan ook automatisch doordat de camera-app op de ChaCha is in te stellen om elk kiekje automatisch naar Facebook te uploaden. De Facebook-knop licht op als je de camera aanzet en dient ook om de foto te maken. In de webbrowser is de knop te gebruiken om direct de link naar de pagina die je bekijkt naar vrienden te sturen. Tijdens het luisteren naar muziek is via een druk op de knop de titel van dat liedje te delen met vrienden.

De Facebook-knop iets langer ingedrukt houden opent automatisch het onderdeel Places: je krijgt de Facebook-pagina's van openbare plekken in de buurt te zien en kunt daarop inchecken. Places is nog maar een paar maanden online in Nederland en het gebruik moet nog op gang komen. Het is de vraag wat het nut is van continu inchecken op Facebook Places, afgezien van het scoren van kortingen op een paar plekken in Nederland.

De Facebook-knop is erg handig voor wie al dag in dag uit zijn leven met vrienden deelt op die site. De rest van de HTC ChaCha is niet zo bijzonder. Belangrijk is het toetsenbordje en dat werkt een stuk minder prettig bij de Blackberry's. De toetsjes van de ChaCha zijn vrij plat en staan net iets te dicht op elkaar. Je voelt ze minder uitsteken dan bij de Blackberry's. Maar eerlijk is eerlijk: we hebben slechtere qwerty-toetsenbordjes gezien.

Jammer is het ontbreken van een trackpad of trackball. HTC heeft in plaats daarvan pijltjestoetsen in het toetsengedeelte ingebouwd, net als op laptops, maar die werken niet fijn. Gevolg: je moet steeds schakelen van het toetsengedeelte naar het touchscreen. Overigens heeft HTC ook nog een groen en rood oplichtend knopje ingebouwd tussen de standaard touchtoetsen van Android en de qwerty-toetsenbord. Die zijn te gebruiken voor het opvragen van het adresboek en om op te hangen.

Curieus is dat het scherm van de ChaCha in landschapsmodus staat terwijl we staande schermen gewend zijn. Dat betekent veel scrollen. Het scherm is erg klein vergeleken met andere nieuwe HTC-modellen. Flash-ondersteuning in de browser is vanwege de niet al te snelle 800 Mhz-chip beperkt. De 5 megapixel camera is ook niet speciaal. Een positief punt is de goede batterijtijd: 660 uur stand-by.

Tijd voor de conclusie. HTC vist met de ChaCha in de Blackberry-vijver. Voor huidige Blackberry-gebruikers kan de ChaCha een goedkope overstap naar Android betekenen. Zitten zij ook vaak op Facebook, dan maakt dat speciale knopje de overgang interessant. De losse prijs is lager dan die van de Blackberry Bold. Wie al gewend is aan een groot touchscreen, gaat waarschijnlijk niet meer terug naar zo'n model met een piepklein scherm en toetsjes. Daarom komt HTC binnenkort ook met een tweede Facebook-telefoon: de Salsa met een groot touchscreen en natuurlijk weer die F-knop.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

What the F.

 

Ben nu drie maanden geswitched van mijn Nokia E71 naar HTC Desire S, maar mis de toetsen toch wel. Swiftkey helpt, maar ik kan niet zo snel typen als ik dat kon op mijn Nokia. Nu is de vraag wel: Heb je echt een groot schermpje nodig? Facebookknopje lijkt er wel heel erg last minute op gepleurt in de design fase.

 

@jeroen c: ff googlen op de apk van swype 3 (geheid sneller typen dan op je nokia e71, na een paar weekjes oefenen)

 

Lelijk ding die ChaCha waarmee HTC wat mij betreft volkomen achter het net vist. Lekkere naam ook..

 

De HTC Tja...tja...

 

Ze hadden die onderste balk helemaal moeten volpleuren met alle social media en sharing networks. De ultieme social mediafoon heb je dan. Nu heb je helemaal niks. Misplaatst is het goeie woord hier.

 

echt maakt niks uit dit wordt mijn volgende mobiel. jullie zijn iPhone freaks.

 

de htc is voor mij als 2de toestel gewoon praktisch meer om te pingen/bellen/smsen.
en dat facebook? ach, leuk idee maar niet nodig daar mijn htc desire-z sneller en praktischer werkt. trouwens mafiawars kun je niet ermee spelen op de cha cha. en waarom is het schermpje zo klein als het toestel juist is gemaakt voor online browsen? eigenaardig, misschien had HTC nog wat geld over...

 

Zeg..waar haal jij die 660 standby uren vandaan? Mijn toestel ligt bijna 2x per dag aan het infuus, en zovaak gebruikt ik hem niet. Dat valt mij erg tegen van dit toestel.

 

Dag, op mijn mobiele HTC Cha Cha zit idd standaard een app voor Facebook. Als ik mij aanmeld via de app, zie ik op mijn mobiele dat bestaande contacten die ook FB hebben worden gekoppeld/gesynchroniseerd. Ideaal!! Wanneer ik mij via de App afmeld, worden contacten 'ontkoppeld'. Als ik FB aanklik, moet ik mij iedere x opnieuw registereren en worden contacten opnieuw gekoppeld. Mijn vraag is: is er een app waarbij ik zowel voor FB als voor FB chat offline kan gaan? Zonder dus volledig afmelden, opnieuw registreren..etc.etc. Ik internet via Wifi en niet buitenshuis. Daarom wil ik daarbij ook niet het risico lopen dat buitenshuis (doordat ik FB niet op offline kan zetten) kosten in rekening worden gebracht wanneer ik online blijf op FB. Hopelijk is mijn vraag duidelijk genoeg voor een verhelderend antwoord. Alvast bedankt!! Groetjes, Jannie

 

Nieuwsbrief