Eerste indruk: iPhone 7 en de AirPods

Eerste indruk: iPhone 7 en de AirPods

14-09-2016 10:01 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Op het eerste oog lijkt er weinig veranderd aan de nieuwe iPhone, de bestverkochte smartphone in Nederland, maar vrijwel alles is verbeterd.

Hoewel de geruchtenmolen overuren had gedraaid en veel lekken juist bleken te zijn, verraste Apple mij toch vorige week met de nieuwe iPhones. Ja, de form-factor is ongewijzigd, maar al het andere heeft een upgrade gekregen. Ga maar na: betere camera voor en achter, snellere chip, ‘brighter’ scherm, stereogeluid, de homeknop die geen losse knop meer is, de batterij die langer meegaat, een verdubbeling van de capaciteit (32, 128 en 256 GB), de beladen switch van koptelefoonplug naar Lightning-aansluiting voor de oordoppen, waardoor de iPhone nu ook stofdicht en waterbestendig is. Er zijn twee kleuren aan het gamma toegevoegd, Black (mat) en Jet Black (glossy). Oh, en als showstopper nog draadloze oordopjes, de koddige AirPods. Da’s best een aardige oogst voor een apparaat dat nagenoeg uitontwikkeld is.

Nieuwe homeknop went snel

Ik heb de nieuwe iPhones en de Airpods al een kleine week kunnen testen. De kleur zwart is terug van weggeweest. Ik neig naar de matte uitvoering, maar het glossy Jet Black (pianolak!) is in werkelijkheid fraaier dan ik had verwacht. De nieuwe vaste homeknop went verbazingwekkend snel. Je kunt de mate van feedback in drie standen instellen. Apple belooft twee uur extra batterijduur. Ik heb het nog niet geklokt, maar dat lijkt wat naar boven afgerond. De extra snelheid en helderheid van het scherm merk je na een dag niet meer, maar dat is altijd met een nieuwe smartphone. Ik zal over een maand de 6S nog eens oppakken, waarschijnlijk merk ik het verschil dan meteen. De extra capaciteit van de 7 is zeer welkom. Alles mag dan in de cloud staan, er zijn zat situaties te bedenken waarop je ruimte nodig hebt op je toestel. Nu kun je zonder nadenken in 4K filmen bijvoorbeeld.

De nieuwe camera met optische beeldstabilisatie en grotere apertuur is een zichtbare verbetering. Hij pakt meer licht op een snellere sensor. (We zullen spoedig de camera in een Deathmatch zetten tegenover die van de Samsung Galaxy S7, zijn meest geduchte concurrent.) De camera van de iPhone 7 Plus gaat nog een stap verder en telt twee lensen. Naast de 28 mm groothoek, die ook op de 7 zit, zit een 56 mm telelens. Hierdoor kun je op de Plus tot 2x optisch zoomen. (Digitaal zoomen gaat nu tot 10x maar je blijft daarbij kwaliteitsverlies zien.) Fijn detail: dat kun je met één vinger doen, je hoeft niet meer te pinchen met twee vingers. De aangekondigde scherptediepte-feature voor portretten heb ik nog niet kunnen testen, die volgt dit najaar in een software-update.

Exit mini-jack heeft voordelen

En dan natuurlijk de mini-jack. Ik mis ’m niet. Ik gebruik altijd de meegeleverde oordoppen en kan dat nu weer doen. Ik heb ook een Bluetooth-koptelefoon. Problem solved. Het geluid is ook beter. En om de haters de wind uit de zeilen te nemen heeft Apple er een adaptertje bijgedaan, waarmee je alsnog een 3,5 mm koptelefoon kunt aansluiten. Ik vind het een storm in een glas water. Belangrijker vind ik de gedachte dat Apple er beter aan zou doen ook van Lightning af te stappen en te switchen naar USB-C, zoals bij zijn 12 inch MacBook. Dat zou pas van moed getuigen.

Het verdwijnen van de mini-jack leverde in de iPhone ruimte op voor een verbeterde Taptic Engine (het onderdeel dat voor de tast-feedback zorgt in onder meer de nieuwe vaste homeknop), voor stereo-speakers en maakt dat de iPhone nu stofdicht en waterbestendig is. Dat laatst houdt in dat de iPhone 7 tot 30 minuten en één meter diep onder water kan blijven. Je kunt ’m voortaan dus gerust in de wc of wasbak laten vallen. Je kunt er zelfs mee douchen. Zwemmen kan weer niet. De iPhone 7 is niet waterdicht maar dompeldicht las ik ergens, mooi woord.

AirPods zitten prima en klinken goed

Dan de AirPods. Ik moest aanvankelijk ook lachen om de foto’s van mensen met OralB-opzetstukjes in hun oor. Maar binnen een paar dagen zijn die witte stokjes m’n nieuwe beste vriend geworden. Ze zitten prima, klinken beter dan de bedrade oordopjes van Apple, zijn heel licht en werken geweldig samen met de iPhone. Dat laatste zeg ik bewust zo, omdat de bediening op de Airpods zelf heel beperkt is. Het volume wijzigen en volgend of vorig nummer opvragen gaat het snelst via de iPhone. Op de AirPods kan dat alleen met stemcommando’s via Siri. Dat is te omslachtig. De draadloze oordopjes bieden je veel vrijheid (geen draad, maar één keer verbinden, automatisch gekoppeld aan ál je Apple hardware), maar je levert ook wat bedieningsgemak in. Ik draag ze desalniettemin met gemak de hele dag. Stop ze wel af en toe in hun doosje annex oplader, want de vijf uur batterijduur vliegen voorbij. Zijn de Airpods, die eind oktober verschijnen, 179 euro waard? Die prijs is redelijk marktconform en ze werken goed, dus de vraag is of je draadloze oordopjes wilt. Ik ben in elk geval verkocht.

Tot slot nog een paar tips. Het eigen risico voor de verzekering AppleCare+ op specifiek je iPhone-scherm is verlaagd naar 29 euro. Aangezien dat de meest voorkomende schade is aan iPhones lijkt me dat het overwegen waard. Vanavond verschijnen iOS 10 en WatchOS 3. Met de eerste kun je je bestaande iPhone alvast gratis upgraden. Altijd lekker, een vers OS. De Apple Watch Series 2 recenseren we volgende week hier op Bright en de Apple Watch Nike+ verschijnt spoedig in de nieuwe FitGirl-rubriek van Bright TV.

Kijk ook op ons YouTube-kanaal voor onze interviews met techcolumnist David Pogue en comedian Stephen Fry op het Apple-event van vorige week.