Eerste indruk: kleine iPad Pro vervangt nog niet de laptop

Eerste indruk: kleine iPad Pro vervangt nog niet de laptop

14-04-2016 15:44 Laatste update: 27-04-2018 07:07

We nemen de kleinere iPad Pro met een 9,7 inch-scherm onder de loep.

Apple introduceerde vorig jaar de iPad Pro, een grote tablet met optioneel toetsenbord dat de laptop moet vervangen. Het is een apparaat voor de professional, van architecten tot designers. Een apparaat waar op wordt gewerkt. Maar is het de vervanger van je laptop? Dat zeker niet.

Wat is het verschil?

Het verschil tussen de iPad Pro en Air is vergelijkbaar met de Macbook Pro en Air. De Pro-variant beschikt over krachtige hardware en is daarom meer geschikt voor de professionele gebruiker. De grotere iPad Pro was dan ook een logische keuze, want een ontwerper heeft flink wat schermruimte nodig. Je vraagt jezelf dan ook af: voor wie is de kleinere iPad Pro bedoeld?

De kleinere iPad Pro kost 689 euro voor de 32GB-versie. Dat is een hoop geld voor een tablet met een 9,7 inch-scherm. De iPad Air van dezelfde grootte begint namelijk bij 'maar' 439 euro. En als je dan ook nog een toetsenbord (169 euro) en stylus (109 euri) bij de iPad Pro wilt kopen, kom je snel uit op een kleine duizend euro uit. En dat is een heleboel geld.

De alledaagse tabletgebruiker valt dan ook direct af. Wil je af en toe een spelletje spelen, video kijken en je e-mail checken? Dan is de iPad Air of een vergelijkbare Android-tablet een veel betere keuze. Apple wil met de iPad Pro concurreren met andere tablet-met-toetsenbord-oplossingen, zoals de Surface Pro van Microsoft. De kleinere iPad Pro is voor de professional die de grotere iPad Pro te groot vindt. Simpel.

Geen eigen software

De grote vraag: krijg je voor duizend euro dan ook een goede laptopvervanger, zoals Apple zo graag doet geloven. Opnieuw is het antwoord: nee. De iPad Pro draait op iOS, een mobiel besturingssysteem dat heel goed werkt maar nog lang niet de mogelijkheden biedt die een Windows-, OS X of Linux-laptop heeft. Je kunt geen eigen software installeren, en alleen gebruikmaken van de apps uit de App Store.

Een groep gebruikers vindt dat geen probleem. Je kunt met de iPad Pro bijvoorbeeld prima schetsen, schrijven en productief werken. Laatstgenoemde wordt gestimuleerd door de nieuwe splitscreen-modus, waarmee je twee schermen naast elkaar kunt plaatsen. De iPad Pro is dan een handig apparaten voor de momenten waarop de laptop niet noodzakelijk is, of wanneer ze geen zin hebben in een zware tas. Want hoe je het ook wendt of keert: de kleinere iPad Pro is een krachtig apparaat dat minder dat een halve kilo weegt.

Twee grote voordelen

De twee grote voordelen van de kleinere iPad Pro zijn de speakers en het scherm. Om te beginnen met het scherm: dat oogt echt heel erg goed, nog beter dan de grotere iPad Pro. Dat komt door de nieuwe functie True Tone, die met sensoren de kleurtemperatuur van de ruimte in de gaten houdt en daarop de schermkleuren aanpast. Het idee hierachter is om het scherm meer als papier te laten ogen, dat onder een lamp ook een andere kleur heeft dan in het zonlicht.

Bij normaal gebruikt ziet het scherm van de iPad Pro er wat warmer uit, een beetje vergelijkbaar met de Night Shift-optie die Apple met iOS 9.3 heeft toegevoegd. Night Shift kijkt naar de tijd en jouw locatie om op basis daarvan de kleuren van het scherm aan te passen. Hoe later het is, hoe geler het scherm kleurt. De combinatie van True Tone en Night Shift zorgt voor een prettige lees- en kijkervaring en laat je het felblauwe scherm van oudere iPads direct vergeten.

Dan de speakers. De iPad Pro heeft er vier waarvan er twee aan de bovenkant en twee aan de onderkant zitten. Als het scherm in landschapsmodus wordt gedraaid, klinkt het stereogeluid vol. Daarmee is de iPad Pro erg geschikt om video's mee te kijken, of dat nu een film als The Avengers is tot een simpel vlog op YouTube.

Dure accessoires

Over het toetsenbord en de stylus zijn we niet helemaal te spreken. De stylus is eigenlijk alleen handig als je je geld verdient met schetsen en tekenen. Anders is het accessoire met een adviesprijs van 109 euro echt te duur voor wat je ermee kunt. Mocht je een stylus willen gebruiken omdat je dat fijn vindt, dan kun je beter een goedkopere variant kopen.

Het toetsenbord daarentegen is voor elke iPad-gebruiker een aanwinst. Met het accessoire transformeer je de iPad Pro in een kleine computer waarmee je onderweg prima e-mailtjes op kunt tikken. Het typt na enkele uurtjes oefenen prima, alleen niet zo fijn als een normaal toetsenbord. Maar ook het toetsenbord is zijn prijs van 169 euro niet waard.

Je kunt voor het geld ook een laptop én tablet kopen

Het valt te betwijfelen of de koper van de iPad Pro de accessoires ook te duur vinden. Als je 689 euro uitgeeft aan een relatief kleine iPad met maar 32GB opslagruimte, dan zal je ook niet wakker liggen van twee dure accessoires. De kleinere iPad Pro moet je ook alleen kopen als je een hele krachtige en toch relatief compacte iPad wilt hebben. Anders kun je voor die duizend euro beter een andere tablet, een laptop of beide kopen.