Eerste indruk: Kobo Touch eReader
Nieuws

Eerste indruk: Kobo Touch eReader

vrijdag 23 maart 2012 16:10

Kobo lanceerde donderdag zijn Touch eReader en zet groots in op zijn eigen sociale netwerk Reading Life. 

De Touch eReader van het Canadese Kobo is in Nederland al enkele weken verkrijgbaar, maar werd deze week officieel gepresenteerd aan de pers. Het uiterlijk van de Kobo Touch eReader mag er best zijn. De bolle achterkant voelt zacht aan en heeft in mijn geval een roze, ruitvormige reliëf. Andere kleuren (blauw, zwart, wit) zijn uiteraard beschikbaar. Met zijn 185 gram en omvang van iets meer dan een A6-papiertje (het scherm zelf is 6 inch) is hij ook handzaam. De 1 centimeter dikke eReader past in ieder geval prima in mijn zakken. 

De gebruikservaring van Kobo's nieuwe eReader is vrij soepel zodra je het apparaat aan je wifi-verbinding hangt. Na opstarten zie je een handig overzicht van je recent gelezen boeken en via het touchscreen navigeer je snel naar de rest van je bibliotheek, de winkel, instellingen of het sociale netwerk Reading Life. Dit terwijl je eReader op de achtergrond synchroniseert met alle andere apparaten waarop je je Kobo-aankopen leest. 

Kobo biedt namelijk ook de mogelijkheid om je boeken te lezen op je Mac, pc, tablet of smartphone. Het bewaart daarbij in de cloud waar je bent gebleven in welk boek. Stop je op je smartphone op pagina 67 en start je je reader op, dan ga je daar automatisch verder op pagina 67. Die cloud houdt eveneens bij hoeveel pagina's je per minuut leest, wat je favoriete genres zijn en zo nog wat statistieken. Zo zijn bovendien zogeheten awards vrij te spelen, een soort 'achievements' voor je leesgedrag. Dit zijn er nu achttien, maar sommige zijn wel érg makkelijk te behalen, bijvoorbeeld voor het eerst een boek open doen.

Al deze informatie gaat natuurlijk naar je Reading Life-profiel, maar het behalen van awards of het uitlezen van een boek wordt desgewenst ook met al je Facebook-vrienden gedeeld. Andere mogelijkheden, zoals je digitale vrienden boeken aanraden, citaten delen en zien wat zij lezen, zijn momenteel nog niet in alle Kobo-kanalen terug te vinden. Op de iPad- en iPhone-apps wel, maar de Android-app en eReader zelf zijn op dit gebied nog beperkter.

De webshop van Kobo biedt meer dan 2,5 miljoen ebooks aan, waaronder de enkele duizenden Nederlandse e-books die via het centrale eBoekhuis worden geleverd. Samen met boekhandelketens Libris en Blz is er een Nederlandse webwinkel voor digitaal lezen.

Kobo levert zijn boeken in het open ePub-formaat, waardoor Kobo-aankopen ook op andere apparaten zijn te raadplegen (en ePubs zijn te importeren). Deze exporteer-optie is wel iewat verstopt op de website, net als de mogelijkheid om een beperkte webbrowser, notitieblok of sudoku te openen op je Touch eReader. 

De Touch eReader ligt inmiddels voor 129 euro in de winkel. De apps zijn voor alle platformen gratis verkrijgbaar.

Reacties

"Zo zijn bovendien zogeheten awards vrij te spelen, een soort 'achievements' voor je leesgedrag."

Brr, gaming is het buzz-word, dus alles moet een spelletje worden. Ik ben een fanatieke gamer, maar lezen is toch echt van een andere orde. En ook meteen je gegevens stelen door je gedrag naar de cloud te kopiëren, echt fout.

Ik ben blij met mijn Bebook met alleen een usb aansluiting.

 

Nieuwsbrief