Eerste indruk: Lenovo Yoga Book, de leukste hybride

Eerste indruk: Lenovo Yoga Book, de leukste hybride

29-10-2016 10:09 Laatste update: 27-04-2018 01:57

Lenovo maakt in de Yoga-serie flexibele apparaten die zo van laptop naar tablet buigen. De Yoga Book is de leukste hybride tot nu toe.

Het is knap lastig om in een paar woorden uit te leggen wat de Lenovo Yoga Book precies is zonder een belangrijke eigenschap over te slaan. Hij lijkt op een bijzonder dunne laptop, maar dankzij het driedubbele scharnier kan het toetsenbord helemaal weggeklapt worden zodat je een tablet over houdt.

Maar dat toetsenbord is eigenlijk geen echt toetsenbord. Er zitten geen fysieke knoppen op, maar er lichten letters op als je het toetsenbord aan zet. Doe je dat niet, dan kun je het als een heel groot schrijfbord gebruiken. Er zit zelfs een magnetisch schrijfbordje bij, waardoor je op echt papier kan schrijven en dat toch digitaal direct op kunt vangen. 

De Yoga Book is verkrijgbaar met Android (die versie testen wij) en met Windows (kost een paar tientjes meer), de specificaties zijn precies gelijk. De belangrijkste specs: 15 uur gebruikstijd. Met heel hard werken halveert die tijd, maar 8 uur is genoeg voor een werkdag of een lange vlucht. De Intel Atom x5 processor, 64GB solid-state opslag en 4GB RAM zijn afdoende, maar houden niet over. Het maakt de Yoga Book meer tablet dan laptop in performance. Maar de prijs is daar dan ook naar: €599 voor de Windows variant. 

Waar de Yoga Book goed in is, is tablet spelen. De touchinterface werkt zoals je zou verwachten. Het schrijfpad is een leuke extra manier om met de tablet te werken. De herkenning is ontzettend nauwkeurig. Wat je schrijft op papier, is ook precies wat je in beeld krijgt. Er zijn meerdere apps die werken met deze interface en zo kun je pentekeningen maken, maar ook hele waterverf schilderijen.

Als laptop is de Yoga Book minder goed te gebruiken. Wie een boek wil schrijven doet dat liever op een fysiek toetsenbord. Het zero-travel toetsenbord geeft wel feedback als je typt, maar het is niet zo snel en gevoelig als gewone knopjes. 

De Yoga Book met het bijbehorende magnetische schrijfboek.

 Het "zero-travel" toetsenbord.

 

Je kunt het schrijfblok op de tablet klikken en het scherm wegvouwen. Dat gaat vanzelf uit, waardoor je een onopvallend digitaal schrijfblok hebt. 

Het is dan ook knap lastig om een conclusie te trekken over dit apparaat. Het is niet de heilige graal van tablets en laptops. Als laptop is er te weinig opslag en rauw vermogen. Als tablet zijn er krachtiger apparaten te koop voor hetzelfde geld. Maar niet zulke veelzijdige.

Persoonlijk zou ik de Yoga Book graag een half jaar uittesten om te zien of ik in mijn routine een toepassing kan vinden voor de notitiemogelijkheden. Niemand zal van de ene op de andere dag dat kunnen integreren in de dagelijkse werkzaamheden.

Ik kan me goed voorstellen dat de Yoga Book een fantastisch apparaat is om vergaderingen mee in te slepen, maar ik kan me ook voorstellen dat in praktijk gewoon papier het toch wint. Dat maakt de Lenovo Yoga Book een van de meest intrigerende nieuwe apparaten op de markt.