Eerste indruk: LG 55 inch OLED-tv

Eerste indruk: LG 55 inch OLED-tv

25-05-2012 11:31 Laatste update: 28-04-2018 17:40

LG's 55 inch oled-tv is flinterdun en overtreft huidige tv's met onder meer prachtige kleuren. Maar hij is peperduur.

LG showde deze week in Monaco de dunste 55 inch oled-tv. Het scherm van de EM9600 is maar 4 mm dik. Het prototype was al in januari in Las Vegas gepresenteerd, maar nu is het model af en bijna klaar voor de verkoop. Het is een van van de meest opvallende tv's van dit jaar dankzij de oled-techniek, de opvolger van de huidige lcd- en led-tv's. Bij Oled is er geen achtergrondverlichting nodig, waardoor de schermen dunner, lichter en energiezuiniger kunnen zijn. Ook betekent oled een betere beeldkwaliteit.

Het 55 inch oled-model dat LG woensdagavond in Monaco voor de Europese pers toonde, was maar 4 millimeter dik. De tv heeft een achterkant van koolstofvezels voor extra stevigheid, wat wel nodig is met zo'n flinterdun scherm. De chroomkleurige schermrand is maar 1 mm, ook een prachtig gezicht.

Met de EM9600 hoopt LG aartsrivaal Samsung af te troeven. Samsung heeft ook een eerste 55 inch oled-tv voor consumenten in de planning en als altijd vechten de Koreaanse concurrenten om de specificaties. Ook het scherm zelf van LG is bijzonder vergeleken met andere oled's. LG gebruikt niet alleen de standaardkleuren rood, groen en blauw, maar ook een witte subpixel. Die zorgt voor een nauwkeurigere kleurweergave en verhoogt de helderheid van het beeld.

De oled-tv biedt een hogere contrastratio en verversingssnelheid dan bij lcd- en led-tv's mogelijk is. Snelle bewegingen toont hij daardoor helderder en zonder doorlopende kleuren. Kortom: een verbetering in beeldkwaliteit. We hebben er in Monaca een tijdje naar gekeken en het moet gezegd: de kleuren spatten van het scherm. Alles lijkt extra helder bij deze tv. Het zwart is ook echt pikdonker, omdat de pixels gewoon niet open staan. En de kijkhoeken zijn uitstekend: je kan zelfs bijna helemaal van de zijkant het beeld zien, zonder afname aan helderheid en kleurweergave.


Niet alleen de tv was dun bij het LG-event in Monaco, dat gold ook voor model Gemma Anderson.

De tv is dankzij de nieuwe techniek ook erg licht, waardoor hij makkelijker aan de muur is te bevestigen. Maar wie de tv wil neerzetten op een kastje, moet een breed uitgevallen voet gebruiken. De voet is zo groot omdat hier onder meer de speakers in zitten. Zo'n dunne tv geeft anders ook een erg dun geluid. In de platte voet zitten ook de aansluitingen, zoals drie usb- en vier hdmi-poorten en geluid- en video-ingangen. Door dat alles in de voet te stoppen, kan het scherm zelf zo indrukwekkend slank blijven. Het scherm krijgt het beeld via een glasvezelkabeltje vanuit de voet.


De platte, brede voet bevat de speakers en aansluitingen

LG brengt de oled-tv de komende maanden in een 'beperkt aantal Europese landen' op de markt, zo maakte het bedrijf in Monaco bekend. Het is volgens Guido Hoogvorst, de technische man bij LG Nederland, aannemelijk dat Nederland in de eerste reeks landen zit voor deze tv, omdat ons land voorop loopt met nieuwe technologieën. Of de tv nog voor de Olympische Spelen in Nederland te koop is, kon hij nog niet met zekerheid zeggen.

Een groot vraagteken blijft ook de prijs. Omgerekend van de Koreaanse prijzen zou de EM9600 meer dan 7 duizend euro kunnen gaan kosten. Dat is natuurlijk veel geld voor een televisie. Oled-tv's met deze grootte blijven dit jaar nog een speeltje voor de rijken, maar de belofte voor de toekomst is groot.