Eerste indruk: LG V10 met twee schermen

Eerste indruk: LG V10 met twee schermen

01-01-2016 10:11 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Wat doe je als de resolutie van een smartphonescherm niet hoger kan? Precies: je plaatst twee schermen op de voorkant. De LG V10 is een fijne poging tot innovatie, maar zijn twee schermen wel zo handig?

Smartphonebouwers gingen de afgelopen jaren van qHD naar hd, om vervolgens naar full-hd, QHD en uiteindelijk zelfs 4K (de Sony Xperia Z5 Premium) te gaan. Het is je vergeven als je niet alle exacte resoluties weet, maar één ding is duidelijk: ze worden steeds hoger. Meer pixels betekent in de reclamefolders altijd meer kwaliteit. Maar het probleem is dat je op de kleine schermen van smartphones weinig verschil ziet tussen full-hd, QHD en 4K.

Twee schermen

De resoluties voor smartphoneschermen beginnen nu hun maximum te bereiken. Daarom zijn telefoonfabrikanten druk bezig om allerlei andere innovaties aan hun toestellen toe te voegen om klanten te trekken. Samsung heeft bijvoorbeeld zijn gebogen schermen met de Galaxy S6 Edge Plus, LG gooit het over een andere boeg. Het Zuid-Koreaanse bedrijf kiest bij de V10 (699 euro) voor een klein rechthoekig schermpje boven het normale scherm, om daar bijvoorbeeld meldingen, extra opties of een eigen bericht te tonen.

Het extra 2,1 inch-schermpje is altijd aan. Normaal gesproken worden daar de tijd, datum en het accupercentage getoond. Zodra je een melding ontvangt, kun je de notificatie ook op het schermpje lezen. Het grote 5,7 inch-scherm blijft dan uitgeschakeld en wordt door apps als WhatsApp of de camera helemaal in gebruik genomen. Je hebt dan geen statusbalk meer aan de bovenkant van het scherm.

Maar is dat echt de innovatie waar je anno 2015 op zit te wachten? Het korte antwoord: nee. Het maakt eigenlijk heel weinig uit of een heel klein stukje aan de bovenkant van het scherm wel of niet wordt ingenomen door de statusbalk. Ook bij een app als de camera, waarbij het extra schermpje verschillende opties toont, is het niet bijzonder handig. Om het simpel te zeggen: mensen met een smartphone met één scherm zullen zo'n kleine tweede scherm echt niet missen.

Je kunt de V10 laten vallen

Toch lukt het LG om de concurrentie op een paar punten af te troeven. Allereerst het design, want de verwijderbare rubberachtige achterzijde voelt heel fijn aan. De V10 zul je niet snel uit je hand laten vallen omdat het apparaat te glad is. Mocht dat toch gebeuren, zorgt de stevige behuizing ervoor dat de schok zo goed mogelijk wordt opgevangen. Daarmee is de V10 een hele interessante smartphone voor ietwat onhandige mensen.

Omdat de achterkant verwijderbaar is, is het mogelijk om eigenhandig de accu te vervangen. Dat vinden veel consumenten fijn, omdat ze dan een extra accu kunnen meenemen. Als de accu bijna op is, vervang je hem zelf.

Een ander positief punt van de V10 is de optie om een micro-sd-kaartje aan de smartphone toe te voegen: een onderdeel waar nog maar weinig smartphonefabrikanten rekening mee houden. Aan de achterkant van de V10 zitten de powerknop en volumeknoppen, waarvan eerstgenoemde ook als vingerafdrukscanner fungeert. Deze reageert snel en accuraat en zit op een fijne plek: als je de smarpthone uit je broekzak haalt, rust je wijsvinger eigenlijk altijd al op de scanner.

Krachtig genoeg om soepel te werken

De V10 is voorzien van een Snapdragon 808-chip van Qualcomm, 4GB RAM en 64GB opslagruimte. Door de Snapdragon 808-chip wordt de smartphone niet te warm en de 4GB werkgeheugen zorgt ervoor dat apps soepel draaien. Ook de software van de V10, LG's versie van Android 5.1 Lollipop, werkt zonder merkbare haperingen. Dat is een groot pluspunt, omdat veel fabrikanten software bovenop Android gooien die het besturingssysteem vertragen.

De accuduur is niet heel opvallend: de V10 presteert niet echt slecht, maar ook zeker niet bovengemiddeld. Als je het toestel intensief gebruikt, moet het apparaat rond 20.00 weer aan de lader.

Uitstekende camera's

De LG G4 had al één van de beste smartphonecamera's en de V10 stelt met zijn 16 megapixel-camera wederom niet teleur. Je maakt heel snel scherpe foto's en de uitgebreide app kun je heel veel instellingen naar eigen wens aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de sluitertijd, iso-waarden en witbalans. 

De videokwaliteit van de camera valt een beetje tegen: tijdens het filmen zie je het beeld soms een beetje stotteren, alsof de lens heel snel uitzoomt en weer scherpstelt. Een pluim voor de twee 5 megapixel-camera's aan de voorkant, waarmee je selfies in breedbeeld maakt. Handig voor tijdens Oud en Nieuw: je hele vriendengroep past op de selfie.

Conclusie

De twee schermen aan de voorkant brengen jammer genoeg niet de innovatie waar we aanvankelijk op hoopten. LG is wel heel goed in het combineren van krachtige hardware met een praktisch design. Je kunt 'm redelijk veilig uit je handen laten vallen, zelf de accu verwisselen en een micro-sd-kaartje in de smartphone stoppen. Het zijn al die kleine positieve puntjes die van de V10 een hele goede Android-smartphone maken. Ook is het verfrissend om te zien hoe LG echt iets anders probeert te bieden dan de concurrentie.