Eerste indruk: Luxaflex PowerView slimme rolgordijnen
Eerste Indruk

Eerste indruk: Luxaflex PowerView slimme rolgordijnen

vrijdag 23 december 2016 18:24

Je gordijnen laten dansen als je favoriete team scoort? Of gewoon precies drie minuten na zonsopkomst alle gordijnen open? Het kan met Luxaflex PowerView. Rutger testte het.

Mijn smart home-projecten tot nog toe hebben een paar duidelijke winnaars en een boel verliezers gekend. Honeywell Evohome is een blijver, de Pop Home-knoppen van Logitech ook, good-old bewegingssensoren zijn ook niet weg te denken en Philips Hue ben ik nog steeds niet 100% over uit (te duur, wat moet ik met mijn schakelaars?). Daar tegenover staan nog veel meer mislukkingen: het slot dat niet openging als ik mijn app daar opdracht toe gaf, de radiatorknoppen waar ik eerst Java voor moest leren. Ik had persoonlijk dan ook niet verwacht dat ik erg enthousiast zou worden over Luxaflex PowerView. De gordijnen open en dicht doen is een repetitief klusje, maar niet bijzonder ingewikkeld. 

Wat is het?

Luxaflex PowerView is het systeem waarmee je rol- en plisségordijnen elektrisch kunt opvouwen en oprollen. Er zijn absurd veel variaties in stof: alle kleuren die je kunt bedenken, transparant, lichtdicht, iets er tussen in, verschillende breedtes, isolerend, om-en-om-transparant in banen. Als je van tevoren niet weet wat je graag voor de ramen wil, zou je zomaar tegen een burn-out aan kunnen lopen vanwege de keuzestress. Wij kozen een vrij neutrale witte semi-transparante plissé.

Je gordijnen worden met een flinke voorraad penlite-batterijen van stroom voorzien. Optioneel is er een adapter om de gordijnen op een vaste stroomvoorziening aan te sluiten. Standaard krijg je een afstandsbediening bij je PowerView-gordijntjes. Daarmee kun je tot zes groepen bedienen, waarbij er weer meerdere gordijnen in één groep kunnen zitten. Het wordt pas echt leuk met de hub erbij. Die sluit je aan op je router, waarna je overal ter wereld (of vanaf je eigen bank) de gordijnen kunt bedienen met de app of de zogenaamde scene controller.

Is het handig?

Laat ik voorop stellen: tenzij je écht niet bij je gordijnen kunt is PowerView niet noodzakelijk. Maar persoonlijk ervaar ik het als een enorm gevoel van luxe dat 's ochtends tijdens het ontbijt de gordijnen opeens opengaan. Doordat ik ze ingesteld heb om een vast aantal minuten na zons-opgang en zons-ondergang open en dicht te laten gaan, ligt dat moment elke dag op een ander tijdstip, maar altijd precies goed. In praktijk gebruik ik de app, de scene controller en de afstandsbediening dan ook bijna niet.

PowerView wordt ook herkend door de Logitech Harmony Hub en is op IFTTT aan te sluiten. Daardoor kan ik een "Let's get it on"- of "Afwas"-scène maken waarin verwarming, verlichting, muziek en gordijnen allemaal met één druk op de knop in de juiste stand staan. Ik zou zelfs een scorebord kunnen maken voor een voetbalwedstrijd, waarbij elke twintig centimeter omhoog één doelpunt representeert. Maar grappig genoeg is het grootste succes van Luxaflex PowerView nu juist dat het niet samen hoeft te spelen met allerlei andere apparaten. Het moment waarop ik de gordijnen open en dicht wil ligt aardig vast en na één keer instellen heb je gordijnen die een eigen leven leiden. 

Het is lastig om iets over prijzen te zeggen omdat er met alle opties zoveel variabelen zijn. Maar reken dat je ten opzichte van een regulier gordijn zeker 300 euro meer kwijt bent. 

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeënman en verhalenmaker.

Nieuwsbrief