Eerste indruk: Microsoft Surface Pro 2

Eerste indruk: Microsoft Surface Pro 2

29-10-2013 11:22 Laatste update: 28-04-2018 09:24

De hybride tablet is zuiniger en krachtiger dan zijn voorganger.

Waar Apple eens in het jaar een nieuwe versie van tablet of smartphone uitbrengt, komt Microsoft na vijf maanden al met vernieuwde tablets. Vooruit, de Surface Pro verscheen in februari al in de Verenigde Staten, maar hier maakten we in mei pas kennis met het apparaat. Nu mogen we meteen met de nieuwe Surface Pro 2 aan de slag: een tablet van Microsoft met het innerlijk van een laptop.

Microsoft zegt geluisterd te hebben naar feedback van gebruikers, die vooral klaagden over de stand van de houder en dat de batterij niet lang genoeg mee ging. De ingebouwde houder aan de achterkant kan nu in twee standen en volgens Microsoft moet de Surface Pro 2 het volhouden om tien tot elf uur films te kijken, met wifi aan. Tijdens mijn test werd 'slechts' acht uur gehaald met normaal gebruik, wat voor een hybride tablet alsnog heel wat is.

Uiterlijk is vrijwel niets aan de Surface Pro 2 veranderd. Het scherm heeft een diagonaalgroote van 10 inch en voelt nog steeds heel degelijk aan. Het scherm is prettig, met een resolutie van 1920x1080 en heldere kleuren. Aan de zijkant vind je een USB 3.0 ingang, een microSD slot en een Mini DisplayPort. Overigens is het scherm wel gevoelig voor vingerafdrukken en krast de achterkant vrij snel. Het apparaat is met zijn dikte (1,3 centimeter) en gewicht (900 gram) nog steeds behoorlijk chunky als je hem puur als tablet wilt gebruiken. Zie de Pro 2 liever als een laptop in het jasje van een tablet.

Wil je serieus werken met de Surface Pro 2 - en dat wil je - dan is het zeer aan te raden een TouchCover of TypeCover aan te schaffen, waar prijskaartjes aanhangen van respectievelijk 120 en 130 euro. Voor de test kregen wij de nieuwe TouchCover 2 meegeleverd. In deze cover huist een compleet toetsenbord plus touchpad, waardoor hij nog meer weg heeft van een laptop. Vergeleken met de eerste TouchCover heeft zijn opvolger veel meer aanraakgevoelige punten, waardoor je vingers beter worden geregistreerd. De naam zegt het namelijk al: de cover is touch, dus je drukt niets in. Weliswaar registreert het toetsenbord je vingers inderdaad nauwkeurig, het werkt wat mij betreft niet zo fijn als fysieke toetsen waardoor je alsnog vrij veel typfouten moet herstellen. Voor zwaar typwerk dus niet ideaal.

Mensen die volle bak aan het werk willen met de Surface Pro 2, krijgen daar de power voor. Hij is uitgerust met een Intel Core i5 processor met Intel HD Graphics 4400, waarmee je behoorlijk wat zware programma's kunt draaien. Vrij impressive. Je kunt kiezen voor 64 of 128 gb opslag met 4 gb werkgeheugen, of voor 256 of 512 gb met 8.

De Surface Pro 2 draait op Windows 8.1 Pro, en niet op de RT-versie zoals de Surface 2. De software werkt als een zonnetje. Op deze tablets komt de nieuwste versie van Windows veel beter tot zijn recht dan op laptops. Door de tabletvorm neig je sneller apps te gebruiken dan ze te openen via het bureaublad. Het is dan ook een minpunt dat apps van derde partijen niet goed worden geschaald en soms slecht op aanraking reageren.

Erg fijn aan de Pro 2 is het bijgeleverde pennetje. Die kun je als aanwijzer gebruiken en je kunt er goed mee krabbelen. Het pennetje kun je aan de zijkant met een magneet vastplakken. Dat blijft in je tas echter niet altijd zitten en wanneer de Pro 2 aan de oplader moet, gaat dat via hetzelfde magneetje. De pen kun je niet in het apparaat bewaren.

Al met al is de Surface Pro 2 echt een powerhouse. Ziet er fantastisch uit, is snel, werkt als een trein. En toch wringt het ergens. Want hoewel hij evenveel kan als een laptop, voelt de Pro 2 niet als een volwaardig vervanger. Daarvoor is het scherm toch te klein en je mist al snel een toetsenbord met echte toetsen. Aan de andere kant is hij als tablet weer te fors en zijn er (inmiddels een bekend verhaal) nog steeds te weinig interessante apps op het Windows-platform te vinden, waardoor het apparaat achterblijft bij de concurrentie. Maar het grootste nadeel is de prijs. Voor het goedkoopste model betaal je 890 euro en voor de duurste 1.790 euro. Zonder cover. Voor mensen die veel onderweg zijn of met alle toeters en bellen willen flexwerken, is de Surface Pro 2 zeker een uitkomst. Mits je bankrekening het toelaat.