Eerste indruk: Netatmo's slimme thermostaat door Starck

Eerste indruk: Netatmo's slimme thermostaat door Starck

13-02-2016 11:37 Laatste update: 27-04-2018 18:57

De meest gebruiksvriendelijke van de slimme thermostaten? Die van het Franse Netatmo, vormgegeven door topdesigner Philippe Starck.

Je mag het weten: ik heb een energierekening van ruim 300 euro per maand. Het is niet dat ik met de ramen open in een t-shirt door het huis loop, ik doe wel degelijk moeite om zuinig te zijn. De verwarming in de slaapkamer is altijd uit, die in de woonkamer gaat alleen aan indien nodig, de rest zakt ‘s nachts naar 15 graden. Zo bewust met energie omgaan is oncomfortabel en ik heb ook helemaal geen zin om bij het verlaten van het huis aan de verwarming te denken.

Maar ik wil wel minder energie verbruiken. Hoe kunnen slimme thermostaten helpen? In deel 1 van een test tussen Nest, Netatmo, Tado en Thermosmart: de thermostaat van het Franse weerstationconcern Netatmo, vormgegeven door topdesigner Philippe Starck. Hij vertelt erover in deze video.

De simpelste in programmeren

Hoe kan een slimme thermostaat mijn leven aangenamer maken? CV-installateur Menno van den Brink komt ze dagelijks tegen: 9 van de 10 huishoudens heeft hun klokthermostaat niet geprogrammeerd. Omdat dat programmeren te ingewikkeld is. Ook Hans Kouwenhoven van de Nederlandse slimme thermostaat Thermosmart geeft dat aan instellen 'voor de meesten te moeilijk' is. De klokthermostaat wordt hooguit als aan-uitknop gebruikt waarmee je 's nacht de verwarming een paar graden omlaag draait.

Het programmeren van een wekelijks schema met een vrije vrijdag of woensdagmiddag en een late zondagmorgen is gewoon te moeilijk. En dat lijkt de grootste winst bij het aanschaffen van een thermostaat die niet door een cv-ketelproducent is gemaakt, maar door een bedrijf dat vanuit de gebruiker denkt. Of het nou Nest of Tado is; ze bieden je een online interface die je net zo gemakkelijk instelt als je agenda. En Netatmo doet dat het allersimpelst.

De live tile op Windows Phone met daarnaast de mobile app. Gewoon de knop in je zak.

De boileractiviteit is af te lezen op je smartphone

De postbode bracht een kubusvormig doosje waar alles in zit. Je sluit volgens de video-gebruiksaanwijzing een relais (dat andere 'frosty white' doosje op de foto) aan op je cv-ketel. Het melkachtig plexiglazen kubusje dat de thermostaat is, zet je op tafel, of waar je maar vindt dat de temperatuur bepalend moet zijn.

Via wifi communiceert het ene witte blokje met het andere, en ook je smartphone praat mee. Ga je weg en wil je de verwarming lager zetten, knijp dan het blokje een paar keer in tot de gewenste temperatuur. Ben je het vergeten, of kom je eerder thuis dan je in het online schema hebt ingesteld, dan heb je diezelfde knop in je zak, namelijk op je smartphone. Instant bediening. 

Alles gaat automatisch. Heel handig, tot het niet automatisch gaat… De Netatmo wilde noch met Android, noch met WindowsPhone praten. De man in huis deed wanhopige uitspraken als: "We kunnen mensen naar Mars brengen, maar niet een werkend product verkopen." En dan biedt Netatmo een zeer trage klantenservice en een actief gebruikersforum. Na een paar uur kreeg de ene smartphone contact. De volgende ochtend de ander. Na heel wat frustratie om het handmatig voor elkaar te krijgen bleek het vanzelf goed te komen. Hadden we dat maar geweten.

Geen topdesign

Over het design van Starck valt van alles te zeggen. Persoonlijk ben ik geen fan, en ook nu vind ik het melkachtige witte doosje geen topdesign. De vijf bijgeleverde gekleurde kaders kun je achter het melkglas plakken om zo een subtiel kleuraccent te geven. Ik vond zonder het mooist. Omdat het doosje helemaal geen aandacht trekt en wegvalt in je interieur. Dat hij niet midden op de muur hangt helpt daar aan mee.

Het apparaat zelf doet verzorgd aan. Verbluffend is hoe je het kubusje kunt kantelen waarbij de + toch boven blijft. Handig is dat het e-inkscherm constant de huidige en de doeltemperatuur laat zien. Ook op je smartphone is Netatmo de enige die al in het icoon van de app laat zien wat de stand van zaken is. 

Alles wat je nodig hebt zit in de doos.

Het maandelijkse "Heating report" met winst en aanbevelingen

Hoe het werkt

Netatmo is niet de slimste van de thermostaten. Hij kan niet via het protocol OpenTherm communiceren of moduleren, maar zegt enkel of de cv-ketel aan of uit moet. Hij leert je schema niet uit zichzelf, maar denkt wel mee. Na een week of wat ontvingen we een mailtje met een op ons huis toegespitst PID-algoritme. Netatmo had over onze thermische inertie (opwarmtijd) en verwarmingsisolatie geleerd, het ging over 'hysteresis' en 'minder oscillatie'. De nachttemperatuur moest omhoog. De toegestane fluctuatie in temperatuur mochten we zelf instellen. 

In de maandelijkse rapportjes die je per mail ontvangt, zie je niet alleen wat je bespaard hebt, maar suggereert Netatmo ook zuinigere instellingen. Onze nachttemperatuur kon hoger, om in de ochtend niet te verstoken wat je ‘s nachts bespaard hebt. Die suggestie krijg je omdat de thermostaat het opwarmgedrag van je huis leert kennen. Hij houdt rekening met de buitentemperatuur, waardoor het echt op het gevraagde moment warm is. Dat mag ook wel want moederbedrijf Netatmo staat bekend om weerstations, klimaat en klimaatmeting. Veel informatiever dan bijvoorbeeld Nest kun je de temperatuurhistorie en branderactiviteit op je smartphone terug te zien. 

Het eindoordeel

De Netatmo-thermostaat is erg gebruiksvriendelijk. Wij hadden controle, waar bijvoorbeeld een Nest alles zelf bedenkt en bepaalt. Je kunt op een heel inzichtelijke manier dingen instellen en aanpassen, zonder dat je je erin hoeft te verdiepen. Doordat hij draadloos is kun je hem onopvallend in huis plaatsen. De grootste winst is dat hij ervoor zorgt dat je een weekschema instelt. Het grootste gemak is dat je de afstandbediening van je huis in je zak met je meedraagt. En hij is met 159 euro de goedkoopste. 

In onze test tussen Nest, Netatmo, Tado en Thermosmart wint Netatmo het op gebied van gebruiksgemak:

Lees meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk