Eerste indruk: netbook-OS Jolicloud
Nieuws

Eerste indruk: netbook-OS Jolicloud

dinsdag 14 juli 2009 13:45

Jolicloud is een OS zoals het aanstaande Chrome OS: een Linux-versie voor werken 'in de cloud'. Tonie installeerde het op z'n netbook.

Jolicloud is een versie van Linux die gemakkelijk is te installeren en die het werken in de cloud, oftewel met zoveel mogelijk webtoepassingen, makkelijker en vooral sneller moet maken dan werken met Windows. Op mijn Asus' Eee PC had ik de afgelopen maanden de testversie van Windows 7 draaien, maar naar verloop van tijd werd deze steeds trager.

Nadat Google afgelopen week bekendmaakte volgend jaar te komen met zijn eigen besturingsysteem Chrome OS, ook deels gebaseerd op Linux, besloot ik alvast een ander besturingsysteem à la Chrome te installeren: Jolicloud. Dit is geen hobbyproject. Oprichter is Tariq Krim, ook de bedenker van Netvibes. Enkele grote investeerders, waaronder een van de oprichters van Skype, hebben vorige week 4 miljoen dollar in Jolicloud gepompt.

Het besturingssysteem geeft je een eigen account waarna je toegang krijgt tot je overzichten met applicaties. Zo kan je op meerdere computers dezelfde menu's te zien krijgen met dezelfde knoppen naar sites en applicaties.

De totale download van het installatiebestand van Jolicloud is maar 600 mb. Dit OS past dus wel op een 1 gb usb-stick, terwijl voor Windows 7 straks een usb-stick van meer dan 4 gb nodig is. In de instructie verwijst Jolicloud naar een klein programma dat het maken van een bootable usb-stick reduceert tot slechts een paar klikken. Na herstarten en drukken op F2 moet je instellen dat de laptop opstart vanaf de usb-stick. En jawel, daar verschijnt het installatiescherm van Jolicloud, dat na een paar minuten al klaar is met installeren.

Ik besluit Windows helemaal te verwijderen, maar dual-booten waarbij je laptop bij elke opstart vraagt om of Windows of Jolicloud te starten is natuurlijk ook mogelijk.

Jolicloud start een stuk sneller op dan Windows XP en Windows 7 op dezelfde Eee PC 1000H. Het thuisscherm is nog vrij leeg. Na het aanmaken en inloggen met een Jolicloud-account voeg je uit een overzicht allerlei knoppen toe. De meeste daarvan leiden slechts naar websites, zoals die van YouTube, Flickr en Facebook, in een browser. Er zijn dus nog geen apps speciaal voor Jolicloud gemaakt.

Ook allerlei handige standaard functies van Ubuntu Linux, waar dit een variant is, staan in enkele hoofdmenu's opgedeeld, zoals tekstverwerkers en een screenshot-applicatie. Maar ook diverse mediaspelers en office-software is natuurlijk voor dit opensource OS beschikbaar. En OpenOffice kan zich inmiddels redelijk meten met het dure Office.

Maar de nadelen van Linux gelden ook voor Jolicloud: niet alle randapparaatuur wordt ondersteund en je kan bepaalde software niet installeren, zoals Photoshop, iTunes of games. Maar je kocht toch ook geen netbook om te gamen of te Photoshoppen? Als je alleen snel wilt surfen en veel online doet, kan je met Jolicloud al prima uit de voeten. De installatieprocedure is kinderspel en het systeem reageert lekker snel, vergeleken met Windows. Het is natuurlijk slechts een schil om Linux, maar wel eentje met een vrij helder thuisscherm. Ja, je iPhone of andere smartphones die speciale software nodig hebben, zullen dus niet werken in combinatie met Jolicloud. Dat is een van de belangrijkste minpunten. Maar daarom kan je het OS ook beter naast Windows installeren.

De grote massa is hier misschien nog niet klaar voor, maar voor ons, de techliefhebbers, is Jolicloud al een prima alternatief voor Windows. Je wint aan snelheid en dat is op de minder krachtige netbooks echt merkbaar. Ook kan je gemakkelijker schermvullende menu's naar eigen inzicht met verwijzingen naar sites en apps inrichten. Jolicloud zegt nog te komen met allerei sociale functies, zoals dat je kan zien welke apps je vrienden hebben geïnstalleerd. Dat kan leuk zijn, maar het is geen killerapp.

De integratie met bekende sites gaat in deze testversie niet verder dan een knopje met een verwijzing, waarna een webbrowser opent. Dat is jammer, maar begrijpelijk: Jolicloud is officieel nog niet gelanceerd, dus hebben sites nog geen belang bij het maken van Linux-apps. Misschien verandert dat ook pas met de komst van Google Chrome OS.

Jolicloud zit nog in de zogeheten closed bèta-fase: aanmelden kan wel, maar je moet even geduld hebben voordat je een activeringscode krijgt.

Het is het proberen waard. Je krijgt met Jolicloud nu al een beetje een voorproefje van waar Chrome OS straks naar toe gaat. En als je echt haast hebt, ben je sneller online met Jolicloud dan met Windows.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Dat ziet er gaaf uit :o
'K ben wel benieuwd of het ook zou werken op een oude windows bak. (geen netbook)

 

Kan ik dit ook op Mac installeren?

 

In theorie wel. Ik weet niet hoe erg ze de ubuntu basis hebben uitgekleed.

Heel veel linux gebruikers kopen Mac's omdat ze duidelijke en degelijke hardware hebben. Daardoor wordt de apple hardware vrij goed ondersteunt.

 

Hm... Ziet er heel erg interessant uit. Maar of ´t ook de moeite waard is momenteel?

 

Hey Tonie,

Ja, even een paar kleine opmerkingen over de 'tiepische' nadelen van linux.

De hardware support voor bijvoorbeeld printers wordt gedeeld door Mac & Linux. (beide gebruiken het opensource mega-printer-stuurprogramma-pack genaamd Cups).

Over het algemeen zal gelden dat van de consumenten hardware, alles wat met een Apple werkt, _ook_ met linux werkt. Toch hoor ik datzelfde nadeel nooit in de context van Apple genoemd worden. Niet door jullie in ieder geval.

Daarnaast draait Photoshop en andere Adobe producten op de intel-macs ook al gewoon onder Wine. De integratie is wat strakker op een mac. (normale installatie, open dialogen die native gaan, etc.). Maar ze hebben last van dezelfde glitches. Waar vroegen OS-X het platform was voor Adobe producten, is dat nu geen verstandige keus meer.

Dan heb je nog iTunes. En ja, volgens Apple bestaat linux niet, dus kun je geen iTunes gebruiken. Je kunt je Zune ook niet volladen met muziek van iTunes. Dus wat doe je met een Zune, als je slechts een Mac hebt?

Gelukkig werkt iTunes wel aardig onder wine. Dus die iPhone kan je natuurlijk gewoon volladen. En nu maar hopen dat er android phones komen die de 3gs benaderen. Want het niet ondersteunen van linux past natuurlijk in algemene behandeling door meneer Jobs. Hij bepaald wat je wel en niet mag doen met hun producten. Vendor-locking, weet je wel? (ik blijf het erin rammen, sorry daarvoor)

Kijk de waarschuwingen zijn correct. Maar ze allemaal, dan met andere producten, net zo goed van toepassing op een Mac. En ze zijn het gevolg van hele vieze spelletjes met de twee Steve's.

Mijn advies, stem met je geld. Koop geen producten van deze twee vendors.

Enne, een voordeel van linux hoor ik hier niet genoemd worden. Dat je nooit zo behandelt kan worden. Dat linux nooit Windows en Apple gebruikers kan discrimineren op dezelfde manier als zij proberen ons te discrimineren. En die vrijheid en moraliteit maakt alle op linux producten by default al superieur.

 

Heeft iemand een invitation code voor mij?

 

Nieuwsbrief