Eerste indruk: The Newsroom
Nieuws

Eerste indruk: The Newsroom

maandag 02 juli 2012 12:35

Vanavond gaat bij HBO een nieuwe serie van start geschreven door de veelgeprezen Aaron Sorkin. Inzet: hoe repareren we breaking news?

"Amerika is niet het meest geweldige land ter wereld." Met die politiek incorrecte mening is de toon gezet voor The Newsroom, de nieuwe wekelijkse tv-serie van HBO die vanaf vandaag in Nederland op de buis is te volgen. De hoofdrol is voor anchorman Will McAvoy (Jeff Daniels) die het gepolariseerde medialandschap in de VS niet meer trekt en uit zijn slof schiet tijdens een soort CollegeTour interview op een universiteit. Zijn reactie gaat viral, hij duikt even onder en wanneer hij terugkeert op de redactie is zijn vaste team vertrokken.

In de extralange openingsaflevering arriveert op dat moment MacKenzie McHale (Emily Mortimer), een vermoeide oorlogscorrespondente die door McAvoys zenderbaas is benoemd tot zijn nieuwe producent. De twee hebben een amoreus verleden. Zij beweegt McAvoy om door te pakken en te breken met hoe het nieuws is verworden tot een moddergevecht tussen het rechter- (Fox News) en linkerkamp (MSNBC), waarin meningen en perceptie belangrijker zijn dan feiten en waarheid. De onuitstaanbare McAvoy laat zich schorvoetend overhalen en met een bijeengeraapt team maken ze nieuws met een uitzending over de olieramp in de Golf van Mexico. "Good show tonight. We did the news well."

HBO heeft een naam hoog te houden, de Amerikaanse betaalzender blies rond de millenniumwisseling tv-drama nieuw leven in met kwaliteitsseries als The Sopranos, Sex and the City, Six Feet Under en The Wire. Andere zenders volgden HBO's voorbeeld, met Mad Men van AMC als meest gelauwerde recent voorbeeld. Door series als Boardwalk Empire, True Blood en Game of Thrones blijft HBO in de top meedoen.

Om daar te blijven haalde de zender Aaron Sorkin binnen die naam maakte als schrijver van tv-serie The West Wing en films als The American President en The Social Network. Ook The Newsroom zit strak in elkaar. Sorkin weet, ondersteund door aanzwellende violen, een actueel prangend thema aardig te balanceren met drama dat af en toe tegen de snik aanschurkt. The Newsroom lijkt qua sfeer, thematiek en tempo eerder op The West Wing dan dat het past in het rijtje Sopranos, The Wire en Mad Men. Bepaald geen straf voor de liefhebber.

Persoonlijk vind ik The Newsroom deze zomer een welkome afwisseling op de fantasy van True Blood, de zelfkant van Breaking Bad en het politieke gekonkel in Boss. Hoofdpersonage Will McAvoy lijkt een regelrechte eikel te zijn, maar laat scheurtjes van menselijkheid zien in de pilot. Dat was nodig want ik ga als kijker geen tijd investeren in een klootzak. Als tiener keek ik trouw naar Lou Grant en ontwikkelde een interesse in journalistiek. Ben benieuwd wat The Newsroom gaat doen.

The Newsroom wordt elke maandag om 20:30 uitgezonden op HBO, te ontvangen via Ziggo en interactieve tv van KPN, Xs4all en Telfort. Via HBO GO is de serie als stream te zien op computers, smartphones en tablets.

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Nieuwsbrief