Eerste indruk: Nexus 7 (2013)

Eerste indruk: Nexus 7 (2013)

15-08-2013 14:16 Laatste update: 28-04-2018 10:26

De nieuwe Nexus 7 van Google en Asus is op vrijwel alle punten flink verbeterd. Het lage prijskaartje is gelukkig gebleven.

Het 7 inch-model is het afgelopen jaar enorm in populariteit gestegen. De eerste écht succesvolle 7 inch-tablet was de originele Nexus 7 uit 2012. Google vindt 7 inch het perfecte formaat voor een apparaat dat je elke dag gebruikt en meeneemt. Aan de schermgrootte is dan ook niets veranderd, maar Google en Asus hebben de nieuwe Nexus 7 (ook de naam is niet veranderd) op vrijwel elk punt meer 'highend' gemaakt, voor dezelfde lage prijs.

De eerste Nexus 7 is een klein en ietwat dik apparaatje dat aan de ene kant heel comfortabel aanvoelt, maar door de plastic zilverkleurige rand een beetje goedkoop oogt. Dat wilde Google met de nieuwe Nexus 7 voorkomen: de voorkant van de tablet bestaat enkel uit het krasbestendigde Gorilla Glass en de behuizing is geheel gemaakt van een soft-touch materiaal dat een beetje rubberachtig aanvoelt. Het materiaal geeft een goede grip en voorkomt plotselinge glijpartijen die nogal eens bij plastic toestellen voorkomen.

Google wil het design van de Nexus 7 vooral simpel houden. Op de achterkant zijn alleen het Nexus-logo, de 5 megapixel-camera en twee speakers te vinden. Door het gebruik van twee speakers wordt een stereogeluid gecreëerd dat door de plaatsing van je handen in landschapsmodus heel aangenaam klinkt. Daarbij zorgen twee speakers, zoals ook de HTC One biedt, voor een betere geluidskwaliteit dan het monogeluid van één speakertje. Aan de rechterkant zijn de powerknop en volumeknoppen te vinden en aan de boven- en onderkant bevinden zich respectievelijk de ingangen voor een koptelefoon en micro-usb-stekker.

Wat meteen opvalt, is het slanke design van de Nexus 7 ten opzichte van zijn voorganger. De tablet is 8,7 millimeter dik, dat is zo'n 2 millimeter minder dan de originele Nexus 7. Ook het gewicht is met 50 gram flink afgenomen naar 299 gram. Hoewel het verschil tussen de oude en nieuwe Nexus 7 tijdens het meenemen niet echt te merken is, voel je de verbetering van de bouw en het design wel de eerste keer dat je de nieuwe tablet in je handen hebt.

De grootste upgrade die Google en Asus hebben doorgevoerd, is het full-hd-scherm. De Nexus 7 is voorzien van een 7 inch ips-lcd-scherm met een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Dat zijn omgerekend 323 pixels per inch (ppi), en alles boven de 300 kan eigenlijk als haarscherp worden bestempeld. Ter vergelijking: de vorige Nexus 7 heeft een ppi van 216, de iPad met retinascherm heeft een ppi van 264 en de iPad Mini een ppi van 162.

Door de hoge resolutie kan er veel op het scherm worden weergegeven. Letters zijn scherp, foto's zijn helder met de juiste kleurbalans en ook streaming video wordt in 720p of hoger uitermate nauwkeurig op het scherm weergegeven. Bij een reeks aan apps zorgt de hoge resolutie voor een optimale benutting van het scherm, waaronder de 'later lezen'-app Pocket en Play Books, de e-boekwinkel van Google die nu ook in Nederland beschikbaar is. Ook apps als Uitzending Gemist, NU.nl, Plex en veel games zijn door hun responsive designs al voor de hoge resolutie geoptimaliseerd.

Toch blijft Android als mobiel besturingssyteem voor tablets achterlopen op het geweldige app-aanbod voor de iPad. Zo worden de officiële Facebook- en Twitter-app opgeschroefd naar een vergrote versie van de telefoon-app en maken meerdere apps helemaal geen gebruik van totale schermruimte. Op de iPad kom je daar als app-ontwikkelaar niet eens mee weg, maar bij Android maakt het op de een of andere manier (nog) niet uit dat een app er op tabletformaat gewoonweg niet uitziet.

De tablet is verder voorzien van een zeer snelle Qualcomm Snapdragon 600-chip met een 1.5GHz quadcore-processor, 2 gb aan werkgeheugen en 16 gb of 32 gb aan interne opslagruimte. Een aparte 4g-versie is nog in de maak. Ook beschikt de Nexus 7 over twee camera's, het energiezuinige Bluetooth 4.0 en ondersteuning voor draadloos opladen via de Qi-technologie. Door laatstgenoemde kun je de tablet op een draadloos oplaaddock leggen waarna de batterij automatisch van elektriciteit wordt voorzien.

Google levert de Nexus 7 met Android 4.3 (Jelly Bean), de jongste versie van Googles mobiele besturingssysteem. Omdat Nexus-toestellen direct door Google worden geüpdatet, ontvangen zij altijd als eerste de laatste updates. Dit is voor velen een van de belangrijkste redenen om een Nexus-apparaat te kopen. Het draaien van het kale stock Android brengt namelijk veel voordelen met zich mee.

Zo is er bijvoorbeeld geen extreme bloatware - de benaming voor de door de fabrikant geïnstalleerde software - aanwezig. De Nexus 7 komt met enkele standaard Google-apps als Maps, Gmail en Hangouts, maar daar blijft het ook bij. Daarnaast werkt Android een stuk sneller omdat er geen extra software van een fabrikant geladen en gedraaid hoeft te worden. En hoewel je met een Samsung- of HTC-toestel in principe meer kan, is het simplisme dat Google al enkele jaren siert ook zo enorm aantrekklijk aan de Nexus 7.

Android 4.3 biedt weinig nieuws, maar brengt wel enkele handige toevoegen en nodige verbeteringen. Zo zijn er een reeks aan grafische updates doorgevoerd die hd-streamen sneller maken, is er een geavanceerdere Bluetooth-versie beschikbaar en kun je voortaan beperkte gebruikersprofielen instellen. Het aanmaken van extra accounts was al beschikbaar sinds Android 4.2, maar bij de laatste versie van Jelly Bean kun je specifieke rechten aan deze profielen geven.

Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om een gebruikersprofiel voor je kinderen aan te maken. Want hoe je het ook wendt of keert, kinderen vinden tablets erg interessant. Stel dat je kinderen alleen Angry Birds op de tablet mogen spelen. Dan maak je een account aan, selecteer je een profielfoto, geef je een naam en vink je alleen de app Angry Birds aan. Hierna vraagt de Nexus 7 wat voor soort beveiliging je voor je eigen gebruikersprofiel wilt en het nieuwe beperkte profiel voor de kinderen kan vanaf het vergrendelscherm worden geactiveerd.

Een ander nieuw onderdeel is de camera aan de achterzijde. De originele Nexus 7 beschikt alleen over een camera aan de voorzijde, maar de nieuwe tablet heeft naast een 1,2 megapixel-camera aan de voorkant ook een 5 megapixelcamera aan de achterzijde. Dit zou volgens Google handig zijn tijdens het videobellen, voor de momenten dat je iets aan anderen wilt laten zien. Je kunt dan tijdens een videogesprek van camera wisselen. Bij de vorige Nexus 7 schrapte Google de camera aan de achterkant om kosten te besparen.

Toch is het Google en Asus niet gelukt om de nieuwe Nexus 7 op elk punt te verbeteren. Het prachtige hoge resolutie-scherm heeft namelijk ook één groot nadeel: de vele pixels slurpen ook veel energie. Omdat de nieuwe Nexus 7 een iets kleinere batterij dan zijn voorganger heeft, levert dit ook een slechtere batterijduur op vergeleken met de voorganger en veel concurrenten. Zo houdt de tablet het gemiddeld zo'n 7 tot 9 uur uit, maar als de schermhelderheid flink omhoog wordt geschroeft, verlaag je de accuduur met enkele uren. Gelukkig kun je de Nexus 7 draadloos opladen via een Qi-oplader. Dit verlaagt 'de drempel' om de tablet met een kabel te verbinden.

De 16GB-versie van de Nexus 7 heeft een adviesprijs van 229 dollar, zo'n 172 euro. Dat een enorm concurrende prijs voor een tablet met dergelijke specificaties. Daarmee is de Nexus 7 op dit moment - en waarschijnlijk voor de rest van het jaar - dé beste 7 inch Android-tablet om in huis te halen, of een hele fijne upgrade als je de originele Nexus 7 al in je bezit hebt.

Het is nu aan de app-ontwikkelaars en enkele grote partijen als Facebook en Twitter om het app-aanbod voor Android-tablets aantrekkelijker te maken. Hopelijk is de Nexus 7 opnieuw een flinke duw in de rug van vele ontwikkelaars, want uiteindelijk bepalen de apps voor een groot gedeelte de mogelijkheden die een apparaat kan bieden. Bij de Nexus 7 is dat al enorm veel, maar app-ontwikkelaars kunnen de tablet het komende jaar nóg beter gaan maken. En dat is een fijn vooruitzicht.

De Nederlandse releasedatum en adviesprijs zijn nog niet bekend. In de VS is hij sinds augustus verkrijgbaar. Het wifi-model met 16 gb heeft daar een prijskaartje van 220 dollar, zo’n 165 euro.