Eerste indruk: Nike Free
Nieuws

Eerste indruk: Nike Free

dinsdag 10 april 2012 13:37

Vederlichte hardloopschoenen zijn in opmars. Nike zoekt het in zijn nieuwe collectie vooral in de details.

In 2005 kwam Nike voor het eerst met de Free hardloopschoen op de markt. Sindsdien proberen ze door schoenen met dunne, flexibele zool en gering gewicht steeds dichter bij het gevoel van rennen op blote voeten te komen. Dit jaar heeft Nike vooral geprobeerd de zool nog flexibeler te maken door de groeven die je op vorige versies zag nu ook diagonaal op de middenvoet te plaatsen. De drie nieuwe modellen zijn de Free 3.0 V4, de Free 4.0 V2 en de Free Run +3. De laatste staat met z'n wat dikkere zool nog het dichtst bij de traditionele sportschoen.


Diagonale groeven voor een extra draai-dimensie

Ik probeerde de Free 3.0 V4 uit, links van dit artikel te zien. Een vederlichte en ontzettend flexibele schoen die je haast als een sok om je voet doet; de veters lijken amper nodig. Door het nagenoeg ontbreken van een hak land je veel makkelijker op je voorvoet. Precies de bedoeling, de boog van de voet is een natuurlijk geëvolueerde schokdemper, je knieën verre van. De eerste keer lopen op deze schoenen uit de categorie barefoot is dan ook geen grap: al die luie spieren zul je voelen. Juist ervaren lopers moeten oppassen met deze schoenen, rustig opbouwen is nodig.

Gelukkig was ik voorbereid: ik loop al een tijdje op de Vibram Five Fingers, schoenen met werkelijk geen enkele demping. Vergeleken met die vreemde teen-schoenen ziet de Free lijn er niet alleen een stuk beter uit, ook zitten ze lekkerder. Als ik niet beter zou weten, zou ik zeggen dat ik op pantoffels heb gelopen. Zelfs die dunste Free waar ik op liep, zijn niet zo barefoot als de Five Fingers. Die zijn even nauwsluitend en flexibel, maar bij het neerkomen geeft de Free 3.0 niet dezelfde doffe klap die de Five Fingers geven.


Uw verslaggever tijdens een bloedje-serieuze veldtest

Daarnaast hebben de Free schoenen een soort van gaatjespatroon in de bovenkant zitten waarvan Nike zegt dat er een hele wetenschap achter zit. Het is de bedoeling dat de schoen daardoor altijd even strak zit en je dus altijd optimaal presteert. Hoe gek het ook klinkt, het lijkt te werken.

De nieuwe Free 4.0 heeft op zijn beurt een 2 mm dikkere hak. Die geeft naast net wat traditionelere demping ook ruimte voor de Nike+ chip waar in de 3.0 geen plaats voor is. Voor de rest weinig anders bij de 4.0. Het is de logische brug tussen de 3.0 en de Free Run +3. Die laatste heeft met 8 mm weer een dikkere zool en een gewone, losse tong. Bijzonder zijn de verstevigingen die de middenvoet onder de veters 'vastpakken'. Nike zegt dat die zorgen voor een perfecte pasvorm ongeacht wat voor voet je hebt.


De Free Run +3 valt tussen traditioneel en barefoot hardlopen in

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Die foto doet me meteen aan 9gag denken! "Goes for a jog. Accidently starts a marathon."

 

En ik maar denken dat het hele idee van barefoot rennen was, dat je op je voorvoet terecht kwam om de klap op te vangen met je enkelgewricht. Op de foto zie je Floris duidelijk op zijn hak terecht komen en die schoenen zelf heb ook een hoge hak. Leuk gedaan, maar het mist dus de hele essentie van barefoot. Overigens moet je er dus juist om denken met echt barefoot dat je niet op je hak gaat landen. Heel veel mensen doen dat en het kan ook wel met schoenen met veel demping, maar anders moet je er echt om denken dat je netjes op je voorvoet land.

 

Eerlijk is eerlijk: die reactie had ik al veracht. Maar die foto is genomen tijdens het warmlopen. Door het lagere tempo land je dan nog wel op je hakken, zoals je tijdens het wandelen ook doet. Toen ik versnelde, landde ik wel daadwerkelijk op mijn voorvoet, al moet je dat ook even aanleren als je traditionele schoenen gewend bent.

Dat ik niet voorvoet-landend op de foto sta, is natuurlijk omdat ik rennend veel te snel ben om vast te leggen:p

 

Ik heb de Nike 3.0 V4 ook sinds vandaag. Het valt mij alles mee, er zit nog wel iets aan demping aan gelukkig. Ze zitten erg lekker, draagt echt als een sok.

Wel zijn ze redelijk warm; de laserperforatie is niet goed genoeg voor de ventilatie. Normale schoenen met een 'mesh' werkt wat dat betreft toch beter.

 

Nieuwsbrief