Eerste indruk: Nokia 808 PureView
Nieuws

Eerste indruk: Nokia 808 PureView

vrijdag 25 mei 2012 15:16

De camera is de opvallendste feature van Nokia's 808 PureView. Hij maakt foto's van 41 megapixel en zet deze om in scherpe beelden van 5 mp. Met superpixels.

In het hoofdkwartier van lenzenfabrikant Carl Zeiss mochten we de camera van Nokia's nieuwe topmodel een middag onder de pijnbank leggen. Nokia neemt een gewaagde stap met zijn Nokia 808 PureView. Het toestel moet het vooral hebben van de bizar goede camera en sensor die maar liefst 41 megapixels levert. Nokia kiest hierbij wel voor het Symbian-OS. Het toestel gaat daarnaast voor 599 euro over de toonbank in Nederland. Daarmee zitten ze in dezelfde prijsklasse als de iPhone 4S en Samsung Galaxy S III. Een speelveld op topniveau waar het toestel het zwaar kan krijgen.

De rest van de hardware is namelijk niet echt indrukwekkend. De 808 PureView heeft weliswaar een 4"-ClearBlack-scherm, maar dat heeft een resolutie van slechts 640 bij 360 pixels (vgl. iPhone 4S' 960 x 640). Het toestel heeft een processor van 1,3 gigahertz, en voor die wel indrukwekende camera is een aparte grafische processor ingebouwd. Door de vrij grote lens en bijbehorende sensor (linksboven) is de telefoon een beetje aan de zware kant, maar hij ligt verder prima in de hand.

De wat onfortuinelijke keuze voor Symbian is goed te verklaren. Nokia werkt al sinds 2005 samen met Carl Zeiss voor de lenzen van hun camera's en het idee voor het PureView-principe bestaat sinds 2007. De uitwerking van dat idee is hand in hand gegaan met Symbian, en daarom zullen er later pas Windows Phone-toestellen verschijnen met PureView. Je kunt er natuurlijk vergif op innemen dat dat gaat gebeuren.

Het kwartje over de werking van Nokia's en Zeiss' nieuwste camera viel niet direct, maar eigenlijk zit er een simpel principe achter de PureView. De camera werkt altijd met zijn 41-megapixel-sensor, maar bij foto's met een 4:3-verhouding worden er daar 38 van benut en bij 16:9 34. Nokia gebruikt die totale oppervlakte van de sensor dus eigenlijk nooit. Dit doet de 808 PureView volgens de Finse fabrikant zodat geschoten plaatjes niet alsnog naar een bepaalde verhouding worden bijgesneden. De videocamera schiet overigens met 1080p, waarbij je bovendien 'losless' kunt inzoomen dankzij de sensor.

De clou is dat het toestel in PureView-modus standaard plaatjes schiet van 'slechts' 5 megapixels. De camera gebruikt daarbij zijn volledige sensor, maar van iedere 7 pixels maakt hij 1 zogeheten superpixel. Hierdoor krijg je volgens Nokia foto's met veel minder ruis en de resolutie van 5 megapixels is inderdaad prima voor het afdrukken van foto's. De digitale zoom van de camera is alleen bruikbaar in deze PureView-modus. Je kan ook kiezen voor 8 en 2 megapixels, waarbij het aantal pixels per superpixel natuurlijk anders is.

Dit levert dankzij de lenstechnologie van Carl Zeiss scherpe beelden op en is daarom het grootste speerpunt van de 808 PureView. De camera neemt direct de foto als je op de speciale knop op de zijkant drukt en opent eveneens snel. In- en uitzoomen gaat daarnaast vloeiend via een slider in combinatie met een punt op het scherm. De 34-/38-megapixel-foto's zal ik jullie besparen, maar deze twee PureView-exemplaren (1, 2) zien er naar mijn mening helder uit, al waren de lichtcondities bij die fotosessie natuurlijk vrij optimaal.

De Nokia 808 PureView is dus een smartphone met een bijzondere cameralens en -sensor onder de motorkap. Het enige wat ik me blijf afvragen is of de gemiddelde consument de verder niet bijzondere specs door de vingers kan zien. Wanneer Nokia PureView naar nieuwe Windows Phone-toestellen gaat brengen, wordt het volgens mij écht interessant. Maar dat besef zit waarschijnlijk allang in Nokia's pijplijn.

Reacties

Heb sinds kort de Samsung note, wel groot voor in de zak. Maar heerlijk in gebruik! En de camera met 8megapixel ook prima!

 

Ik ben benieuwd naar een echt degelijke vergelijking met andere telefoons en camera's. De foto's gemaakt met deze telefoon die Nokia zelf op Flickr had gezet zagen er niet best uit. Terwijl ze bij perfecte omstandigheden genomen zijn.

 

Ja. Het was jammer dat onze groep als eerste weer naar het vliegtuig moest. Ik zag dat de mensen van bijvoorbeeld SlashGear ook die sessie buiten hadden gehad.

 

De 4s en de galaxy sIII (waarschijnlijk ook) maken toch ook goede fotos en je kan daar nog veel meer mee. Als ze die nokia qua orijs iets onder deze 2 zetten zal de verkoop beter gaan denk.

 

'lossless' :-) Leuk stukje, voor de rest ben ik benieuwd naar de échte beeldresultaten, niet de demofoto's.

 

Ik raad iedereen aan te kijken naar de promo video's van nokia die alleen met deze telefoon zijn gemaakt. Echt waanzinig. Ik ga dit toestel zeker aanschaffen om de volgende redenen:
1. Symbian is een prima besturingssysteem als het hoofdgebruik zakelijk is. De apps zijn voldoende en ook leuke games zijn voorhanden (al zal dat uitdrogen dit jaar). Echt multitasken is mogelijk (in tegenstelling tot IOS).
2. Symbian heeft niet heel veel resources nodig (de single core is ruim voldoende), waardoor de batterij gespaard blijft. Ook mijn N8 red het makkelijk gedurende dag.
3. De Camera. Dit is voor mij de hoofdreden, komende van een Nokia N8. Als ik ergens heen ga heb ik altijd een superieure foto en video camera bij me en sjouw ik niet altijd mijn Canon 600D mee.
4. De bouwkwaliteit van Nokia. De Nokia telefoons kan je in het algemeen best laten vallen zonder dat ze direct stuk zijn.

 

Nieuwsbrief