Eerste indruk Parrot Bebop 2 FPV:  leuk en misselijkmakend

Eerste indruk Parrot Bebop 2 FPV: leuk en misselijkmakend

12-11-2016 18:33 Laatste update: 27-04-2018 01:57

Parrots goedkope Bebop 2-drone kun je nu ook met een videobril op besturen, in first person view. Maar daar wordt je snel misselijk van.

De markt voor betaalbare drones is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Parrot is één van de populaire merken die naast dure professionele drones ook kleinere goedkopere modellen op de markt brengt. De Bebop 2 valt met zijn prijs van 549 euro precies tussen deze twee segmenten in. Het is een mooi model om mee te leren vliegen en je te verdiepen in luchtfotografie. 

De drone kwam aan het begin van dit jaar uit en schiet video's in 1080p. Nu is een nieuwe versie uitgebracht: de Bebop 2 FPV, waarbij de drone samen met een VR-bril en controller wordt geleverd. Dat pakket kost 699 euro.

Verwijderbare accu en fisheye-camera

De Bebop 2 bestaat eigenlijk uit een basisstuk met de propellers en camera waar je de accu op vastklikt. De accu is met afstand het grootste en zwaarste onderdeel. Daarom kun je er ook een stuk langer mee vliegen dan met de concurrentie: zo'n 25 minuten. Zo'n verwijderbare accu is ook fijn bij het opladen: je hoeft niet de hele drone aan de kabel te leggen.

De voorkant bestaat uit een fisheye-camera. Dit is een bolle lens die je niet kunt bewegen. De meeste drones hebben een camera die je handmatig op een object kunt richten, bij de Bebop 2 heb je maar één kijkhoek en daar moet je het mee doen.

De optische beeldstabilisatie zorgt voor soepele beelden als je vliegt, waarmee je prima beelden schiet. De kwaliteit is wel wat minder dan drones met een 4K-camera, zoals de iets goedkopere Yuneec Breeze. Deze drones maken video's met fraaiere kleuren en meer detail. Net als andere drones worden de video's ook opgenomen zonder geluid.

Een ander nadeel is dat de Bebop 2 maar 8GB interne opslagruimte heeft. Als je in 1080p-kwaliteit filmt, dan zit je met een paar vluchten al aan de limiet. Dan moet je handmatig de bestanden eraf halen, via de app of usb-kabel, en vervolgens opslagruimte vrijmaken. Een tijdrovend proces.

Skycontroller werkt goed

Dan het goede nieuws: de Bebop 2 vliegt erg lekker. De leerproces is kort, vooral omdat je de drone met één knop laat opstijgen en hij dan heel stabiel blijft zweven. Met de Parrot-app kun je de Bebop 2 besturen, terwijl je op het scherm de beelden ziet die de camera opneemt. De verbinding gaat via wifi.

De Bebop 2 FPV wordt geleverd met de Skycontroller 2, een soort Xbox-controller die ook via wifi met de drone verbindt. Vervolgens sluit je jouw smartphone via een usb-kabel aan op de controller, waarmee je de beelden van de camera bekijkt.

De controller is enorm fijn in gebruik: de fysieke sticks laten je de drone veel gemakkelijker besturen dan via de app. Binnen de kortste keren manoeuvreer je de drone langs allerlei obstakels. Ook zijn er fysieke knoppen voor landen en het terugkeren naar de positie waar de drone is opgestegen. 

Het grote voordeel van het gebruik van de Skycontroller 2 is de ingebouwde wifi-extender. Hierdoor kan de Bebop 2 veel verder vliegen dan wanneer je hem via de app op je telefoon bestuurt: in plaats van 300 meter kun je (op papier) verder dan een kilometer vliegen. In de praktijk valt dat overigens tegen: na zo'n 600 meter werd de connectie regelmatig verbroken. 

De Bebop 2 FPV wordt naast de controller ook met een VR-bril geleverd. Je schuift je telefoon erin en kunt hem gebruiken om VR-games mee te spelen. De functie bij de drone is echter first person view, ook wel FPV genoemd. Dit houdt in dat het net lijkt alsof je door de ogen van een ander kijkt.

In tegenstelling tot wat je zou denken, kun je dus niet om je heen kijken. Je zet de bril op, vliegt weg met de drone en ziet vervolgens de beelden die de fisheye-camera waarneemt. Het lijkt net alsof je zelf vliegt.

Dan hebben we het nog niet eens over hoe misselijk je wordt. Dat komt omdat je ogen registeren dat je beweegt terwijl je lichaam geen bewegingen registreert. Binnen enkele minuten vliegen ben je duizelig tot kotsmisselijk. 

Fijne drone voor beginners, VR-bril geen meerwaarde

De Bebop 2 is, zonder de controller en VR-bril, een enorm fijne drone voor beginnende professionals. Je leert er snel mee vliegen, de beeldkwaliteit is voldoende en de app en ondersteuning met bijvoorbeeld firmware-updates zijn dik in orde. Daarnaast vliegt de Bebop 2 met een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur lekker vlot door de lucht. 

Als je veel waarde hecht aan beeldkwaliteit, is de iets goedkopere Yuneec Breeze (500 euro) een betere optie. Vind je vliegen leuker? Dan is de Bebop 2 (549 euro) een goede keuze. 

Voor 150 euro meer krijg je de FPV-variant met de controller en de VR-bril. De meerwaarde van laatstgenoemde is verwaarloosbaar, de controller laat je de drone beter en verder in de lucht besturen. Maar 150 euro voor alleen de controller is aan de prijzige kant. Dan is de 'gewone' Bebop 2 die je met de app bestuurt een logischer keuze.