Eerste indruk: Parrot Zik bluetooth koptelefoon met touch
Nieuws

Eerste indruk: Parrot Zik bluetooth koptelefoon met touch

woensdag 06 juni 2012 11:12

Deze draadloze koptelefoon bedien je heel simpel door met je vingers over de rechterschelp te glijden.

Ik heb een hekel aan alle draadjes in mijn digitale leven. Zeker die van koptelefoons die altijd in de war raken. De Parrot bluetooth koptelefoon Zik, ontworpen door Philippe Starck, biedt een killerfeature die hem onderscheidt van de rest van de draadloze koptelefoons.

In een notendop is de Zik een bluetooth over-the-ears koptelefoon met noise cancellation, maar de killerfeature zit hem in de bediening. De gehele zijkant van de rechterschelp kun je bedienen met touch.

Glij je vinger omhoog en het volume gaat hoger en andersom. Nummertje vooruit skippen? Swipe je vinger horizontaal naar voren of als je even terug wilt spoelen naar achter. Pauzeren? Zet de koptelefoon af en een sensor die je hoofd detecteert zet de muziek op pauze. Bij een binnenkomend gesprek tik je een keer tegen de schelp om op te nemen en wil je het gesprek weigeren dan hou je je vinger twee seconden op de schelp. Ik heb Zik een paar minuten uit mogen proberen en de Zik kan je blind bedienen. Apple zou op een dergelijk design apetrots zijn.

De koptelefoon is ook uitgerust met hoogwaardige noise cancellation die prima monotoon omgevingsgeluid wegfiltert. Heerlijk voor in de trein of het vliegtuig. In een van de oorkussentjes zit een sensor die vibraties in je kaakbeen waarneemt als je een gesprek voert en matcht je stem met je kaakbeweging. Je stemgeluid wordt hiermee gescheiden van omgevingsgeluid zodat je stem aan de andere kant optimaal te horen is.

De Zik is ook de eerste koptelefoon met NFC die het pairen van bluetooth met een NFC telefoon automatiseert. De Zik wordt geleverd met een gratis iOS-app waarmee je een equalizer kan bedienen, de ‘geluidshoek’ kan instellen en noise cancellation aan kan zetten. Een Android-app volgt later. Opladen doe je via een micro-usb-aansluiting en met alle technologie aan gaat de batterij een uur of zes mee. De batterij zit overigens achter een magnetisch klepje verscholen. Zonder alle toeters en bellen kan de Parrot ongeveer 18 uur op een accu draaien. De Zik kan je ook met een snoertje verbinden met een muziekspeler.

Natuurlijk gaat het bij een koptelefoon om comfort en geluidskwaliteit. Als brildrager vond ik hem comfortabel zonder dat hij pijnlijk op de brilpootjes drukte maar dit was een minutentest en niet een lange Atlantische vlucht. De Zik heeft ook overduidelijk het mooie, kwalitatieve design kenmerkend van de ontwerpen van Philippe Starck. Het geluid was neutraal, niet uitzonderlijk maar gewoon fijn. Het is aan de ervaren audiofielen om echt te bepalen wat de geluidskwaliteit is en hoeveel invloed het draadloze streamen via bluetooth op de geluidskwaliteit heeft. Mijn oren zijn daar niet niet op getraind.

De koptelefoon is met een prijskaartje van zo’n 350 euro stevig aan de prijs en voor een deel betaal je voor alle elektronische snufjes zoals noise cancellation. De touchbediening die subliem werkt maakt hem uniek. De Parrot Zik komt in juli op de markt.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Thuis <a href="http://global.mobileaction.com/product/Voiis_stereo.jsp">stream</a> ik het geluid van mijn laptop naar mijn speakers met BT (poorman's airplay). Dan merk je dat BT een lag heeft van iets minder dan een seconde. Als je dus een film kijkt lijkt het net of je naar een nagesynchroniseerde film kijkt. Dat zal dus met deze hoofdtelefoon ook zo zijn neem ik aan.

Als je films wil kijken met deze headset moet je een player hebben waarmee je het geluid vooruit kunt sturen (bv. VLC) of toch maar een draadje...

 

"De Zik is ook de eerste koptelefoon met NFC die het pairen van bluetooth met een NFC telefoon automatiseert."
The Nokia BH-505 NFC paring stereo headset was er al in september 2011.

 

Nieuwsbrief